Διαμαρτυρία με 9 Μποφόρ κατά των αιολικών στην Ανδρο

Τάσος Σαραντής 09.11.2020, 15:45

Μήνυμα κατά της εγκατάστασης δεκάδων ανεμογεννητριών έστειλαν οι πολίτες.
Παρά τη βροχή και τα 9 Μποφόρ που επικρατούσαν στην περιοχή, πολίτες της Ανδρου που αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών στο νησί πραγματοποίησαν πεζοπορία-διαμαρτυρία την Παρασκευή το απόγευμα στη θέση Φραγκάκι, νότια του νησιού, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση πέντε ανεμογεννητριών την περασμένη Τετάρτη.

Η έναρξη των εργασιών στο Φραγκάκι, αλλά και στο Μαραθιά Μακροταντάλου βόρεια του νησιού, σηματοδοτεί την απαρχή της καταστροφής της νότιας παρθένας και -κατά τα λοιπά- προστατευόμενης περιοχής της Ανδρου και την επέλαση επιπλέον βιομηχανικών αιολικών στο νησί, πάνω από το Κόρθι, το Μπατσί και το Γαύριο.

Οι εκσκαφές για την κατασκευή του αιολικού «πάρκου» στο Φραγκάκι από την εταιρεία GREEK WIND POWER πραγματοποιούνται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη φωλιά του προστατευόμενου Σπιζαετού και παρόλο που η εταιρεία έχει μεγαλώσει το μέγεθος και την ισχύ των ανεμογεννητριών, δεν έχει τροποποιήσει ως όφειλε την άδεια που είχε λάβει.

Εξάλλου, οι εργασίες στο Φραγκάκι ξεκίνησαν ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ εκδίκαση προσφυγής κατά της άδειας εγκατάστασης και αίτημα αναστολής εργασιών και ενώ βρίσκονται σε ισχύ οι ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (26/11/2019) και του δημοτικού συμβουλίου Ανδρου για αναστολή εργασιών των αιολικών (11/12/2019).

Παράλληλα, εκκρεμούν καταγγελίες με πλήρη και αναλυτική τεκμηρίωση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για το απαράδεκτο της χωροθέτησης του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού, όπως εκκρεμεί και απάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετικό αίτημα του Προγράμματος Life Bonelli East Med που στοχεύει στην αντιμετώπιση και επίλυση των πιο κρίσιμων απειλών για τους πληθυσμούς του Σπιζαετού στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Κι αυτά συμβαίνουν ενώ η εταιρεία έχει μηνύσει έντεκα άτομα, εκπροσώπους φορέων με κοινωνική συνεισφορά και αναγνώριση, τα οποία χαρακτηρίζει ψεύτες, κακόβουλους και υποκριτές οικολόγους, παρόλο που σε ανακοινώσεις της διατυμπανίζει πως σέβεται την άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι σε μια κίνηση συμπαράστασης στη διαμαρτυρία των Ανδριωτών, κάτοικοι της γειτονικής Τήνου συγκεντρώθηκαν την ίδια μέρα στην απέναντι ακτή, στο Στενό Τήνου-Ανδρου, ενώνοντας τη φωνή τους κατά της εγκατάστασης αιολικών στα δυο νησιά.

Πηγή: efsyn