Η Αιολική Βιομηχανία προ των Πυλών της Άνδρου (2011)

 

…που οργάνωσαν η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και το Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και πραγματοποιήθηκε στις 28/10 στη Χώρα της Άνδρου συμμετείχαν:

Η Βάνα Σφακιανάκη, Αρχιτέκτονας-Χωροτάκτης από την Κρήτη δραστηριοποιούμενη σε περιβαλλοντικά θέματα, ο Ηλίας Γιαννίρης Χωροτάκτης πολεοδόμος, επίκουρος καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής του πολυτεχνείου Κρήτης, από την Ικαρία, ο Αποστόλης Καλτσής Βιολόγος, πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μέλος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και της Ένωσης Πολιτών Σκύρου για το περιβάλλον καθώς και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από τη Βοιωτία, τη Σύρο και τη Μύκονο. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από τον ντοκυμαντερίστα-επιχειρηματία του τουρισμού της Μυκόνου, Όμηρο Ευαγγελινό, με τη βοήθεια της Μαριλένας Ξανθού.
Τους ευχαριστούμε θερμά που υπερβαίνοντας τις δυσκολίες των καιρών (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τις προβολές και κράτησε περίπου τρεις ώρες, εκτός των προσκεκλημένων και εκπροσώπων των οργανωτών παρέστησαν και συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Άνδρου κος Γιάννης Γλυνός, ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης κος Θεοδόσης Σουσούδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και περίπου 80 πολίτες .

Το περιεχόμενο και των τριών ταινιών που προβλήθηκαν φώτιζε τις λιγότερο γνωστές πτυχές των βιομηχανικής κλίμακας εφαρμογών αιολικής ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όσο αφορά την αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα και οικονομική βιωσιμότητα καθώς και τις τοπικές επιπτώσεις τετοιων τεράστιων εγκαταστάσεων.

Σε ολιγόλεπτες παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν με επιχειρήματα οι αντιθέσεις σε επικείμενα εκτός κλίμακας–φαραωνικά έργα στην Κρήτη (4000MW), στη Σκύρο (330 MW) στην Ικαρία (330MW) και φυσικά στην Άνδρο (άνω των 550MW). Κοινά σημεία ο γιγαντισμός των έργων, η απουσία τοπικών μελετών υπολογισμού φέρουσας ικανότητας και χωροταξίας, η απειλή προστατευόμενων περιοχών και η πλήρης παράκαμψη των τοπικών κοινωνιών κατά τους σχεδιασμούς.
Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι από την Άνδρο ξεκινάει ο μη αναστρέψιμος και χωρίς προηγούμενο μετασχηματισμός του μοναδικού χώρου του Αιγαίου με τα βασικά ερωτήματα- προϋποθέσεις κάθε σχεδιασμού: τι ; πως ; που;- πόσο;- για ποιόν; –Αναπάντητα. Στην πράξη εφαρμόζεται μία στρατηγική με μοναδικό γνώμονα την παραγωγή επιδοτούμενης και υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς εξαγωγή, καταστρέφοντας τους τουριστικούς πόρους των νησιών.

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Άνδρου κος Γλυνός τόνισε με τη σειρά του την απουσία χωροταξίας και σχεδιασμού και παρομοίασε με εισβολή τις επικείμενες εξελίξεις στην Άνδρο. Έθεσε ως προϋπόθεση τον τοπικό σχεδιασμό και την υλοποίησή του με κατά προτεραιότητα δημοτική συμμετοχή . Ακόμη επισήμανε την σημασία του προγράμματος LIFE ούτως ώστε να προσδιοριστούν σαφώς οι ζώνες αποκλεισμού.
Πιο συγκεκριμένα τα 2 μεγαλύτερα και άμεσα υλοποιήσιμα έργα στην Άνδρο είναι:
– μια εγκατάσταση συνολικής ισχύος 119,6 MW και Δικτύου Διασύνδεσης, στις θέσεις «ΚΙΛΙΖΑ, ΛΟΥΚΟ, ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ, ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ, ΑΓ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ» (ευρύτερη περιοχή Ακρ. Καμπανός), Νήσου Άνδρου, Ν. Κυκλάδων, συμφερόντων γερμανού επιχειρηματία και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, πού έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων που σημαίνει ότι το εν λόγω έργο, πήρε το τελικό πράσινο φως από τον υπουργό «περιβάλλοντος» και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελείται από 52 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW και ύψους 100μ η κάθε μία. Συνολικά θα αναπτυχθούν σε μια έκταση περίπου 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για κάθε μία χρειάζεται η δημιουργία πλατώματος περίπου τριών στρεμμάτων. Θα διανοιχθούν 13 χιλιόμετρα νέων δρόμων και θα «βελτιωθούν» άλλα 18 χιλιόμετρα για να περάσουν φορτηγά μήκους 40 μέτρων και οι μεγαλύτεροι γερανοί που υπάρχουν. Το έργο συνοδεύεται από νέα υποβρύχια διασύνδεση με την Αττική και θα διατεθεί κτίριο ελέγχου 500τμ και υποσταθμό 700τμ. Η παραπάνω εγκατάσταση καταστρατηγεί όλους τους όρους της σχετικής απόφασης του Νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων και έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση σπό το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά η κεντρική διοίκηση αδιαφορεί. Στην περιοχή έχουν αδειοδοτηθεί άλλες 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12 MW ανεβάζοντας το σύνολο της περιοχής σε 64 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος περίπου 130 MW. Η ανάπτυξη αυτή προτείνεται δίπλα σε φωλιές μαυροπετρίτη, προστατευόμενου είδους και είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ασύμβατη με την προστασία του. Σχήμα οξύμωρο μια και έχει εγκριθεί πρόγραμμα LIFE για την προστασία του μαυροπετρίτη στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο Δήμος Άνδρου.
– μια εγκατάσταση συνολικής ισχύος 140 MW (75 ανεμογεννήτριες) , στον κεντρικό ορεινό όγκο της Άνδρου, εντός προστατευόμενης περιοχής, συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου, υποέργο ευρύτερου έργου συνολικής ισχύος 320 MW σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο. Αρνητική (μη δεσμευτική) γνωμοδότηση για τα υποέργα και στα τέσσερα νησιά έδωσαν όλα τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια (στην Άνδρο βάσει της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με ημερομηνία 26/10/2011). Δυστυχώς όμως η προθεσμία γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου παρήλθε και σύμφωνα με το νόμο Fast Track νοείται ως θετική, πράγμα που αφήνει και εδώ μόνη οδό ακύρωσης το ΣτΕ.

Τελική διαπίστωση ότι για να εμποδιστεί ο πλήρης μετασχηματισμός της φυσιογνωμίας της Άνδρου, του Αιγαίου και της Ελλάδας σε ένα απέραντο ομοιογενές, εκχερσωμένο βιομηχανικό τοπίο με χιλιόμετρα τεράστιων δρόμων και διάσπαρτες εκατοντάδες ανεμογεννήτριες άνω των 100μ, με τεράστιες περιοχές να απαξιώνονται για άλλες χρήσεις γης όπως αγροτική, οικιστική, παραθεριστική, (αγρο)τουριστική κ.α.
είναι απαραίτητο το πάγωμα των δρομολογημένων εξελίξεων και ο επανασχεδιασμός από μηδενική βάση αφού προηγηθεί ανάλυση κόστους- οφέλους των τεχνολογιών από ανεξάρτητο φορέα.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η προσυπογραφή της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την αναστολή εργασιών για το έργο του Καμπανού, στην οποία προβαίνουν διοργανωτές της εκδήλωσης, από πολίτες και φορείς του νησιού καθώς επίσης και η δημιουργία ολιγομελούς τοπικής επιτροπής.
Οι παραπάνω, καλούμε τον Δήμο να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την συμμετοχή και του Δήμου στην προσφυγή, όπως συμβαίνει στη Σκύρο, την Πάρο και αλλού.

 

πηγή:

 

Δημοτικό Συμβούλιο 2011

https://www.youtube.com/watch?v=lVaszfvvUis