Οι Πρώτες Εικόνες της Καταστροφής στο Φραγκάκι

Δυστυχώς η καταστροφή της νότιας και πλέον παρθένας προστατευόμενης -μόνο θεωρητικά απ΄ότι φαίνεται-περιοχής της Άνδρου ξεκίνησε και προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Η εταιρεία του βιομηχανικού αιολικού σταθμού στο Φραγκάκι ξεκίνησε τις εκσκαφές μερικές εκατοντάδες μέτρα από την φωλιά του προσταυευόμενου Σπιζαετού παρότι:

  • Ισχύουν οι ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (Απ. 159/26.11.2019) και του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου για αναστολή εργασιών των αιολικών (Απ. 278/11.12.2019)
  • Εκκρεμεί εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ κατά της άδειας εγκατάστασης.
  • Εκκρεμεί αίτημα αναστολής εργασιών στο ΣτΕ.
  • Εκκρεμούν καταγγελίες με πλήρη και αναλυτική τεκμηρίωση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για το απαράδεκτο της συγκεκριμένης χωροθέτησης.
  • Εκκρεμεί απάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετικό αίτημα του Προγράμματος Life Bonelli East Med για την προστασία του Σπιζαετού στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Η εταιρεία έχει τροποποιήσει (μεγαλώσει) τις ανεμογεννήτριες χωρίς να τροποποιήσει την άδεια ως όφειλε και προχωρά με την παλαιά.
  • Η εταιρεία ενώ διατυμπανίζει πως σέβεται την άποψη των τοπικών κοινωνιών, έχει μηνύσει έντεκα φορείς εντός και εκτός Άνδρου με τεράστια κοινωνική συνεισφορά και αναγνώριση.

Ενώ στα άλλα νησιά υπάρχει ενωμένο μέτωπο κατά της βιομηχανοποίησης των τοπίων τους η Άνδρος παραμένει ολιγωρούσα και διχασμένη. Είναι ντροπή που ανεπίστρεπτες βλάβες τεράστιας, πρωτόγνωρης κλίμακας πάνω στο χειροποίητο και ανεκτίμητης αξίας κυκλαδικό τοπίο συμβαίνουν σα να βρισκόμαστε σε καθεστώς αποικιοπρατίας.

Δυστυχώς, με τις εγκαταστάσεις στο Μαραθιά και στο Φραγκάκι αυτό το Φθινόπωρο, άνοιξε πλέον διάπλατα ο δρόμος έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να δούμε να στήνονται ΑΓ πάνω απ’το Κόρθι, το Μπατσί και το Γαύριο. Τότε, όμως, θα είναι πολύ αργά. 

Στον δεξιά χάρτη σημειώνονται με πράσινο οι προς εγκατάσταση ΑΓ

Στο βίντεο αυτό μπορεί να δει κανείς μερικά πρώτα πλάνα από τις εργασίες στη θέση Φραγκάκι, στη Νότια Άνδρο.