ο Δήμος Ν. Πηλίου θα ζητήσει απαγόρευση αιολικών σταθμών

Υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Ν. Πηλίου θα ζητήσει απαγόρευση αιολικών σταθμών

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε στο θέμα των ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο η Δημοτική Αρχή Μιτζικού και στη χθεσινή συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο με διευρυμένη συμμετοχή βουλευτών, αυτοδιοικητικών κ.α., αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ενεργήσει ώστε το Νότιο Πήλιο να εξαιρεθεί από εγκατάσταση αιολικών σταθμών, όπως έχει εξαιρεθεί από φωτοβολταϊκά.

Η Δημοτική Αρχή του Μιχ. Μιτζικού, μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας να μην εκφράσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την αντίθεσή της κατά τη συζήτηση δύο υποθέσεων για αιολιούς σταθμούς στο Νότιο Πήλιο, χθες προπάθησε να πείσει το ακροατήριο πως είναι αντίθετη στις ανεμογεννήτριες, δίχως να εξηγεί γιατί δεν παρέστη στην συζήτηση στη ΡΑΕ, ουτε γιατί δεν κατέθεσε αντιρρήσεις κατά τη συζήτηση των υποθέσεων κα ιτελικά της αδειοδότηση δύο αιολικών σταθμών στο Νότιο Πήλιο (Αφέτες).

Μάλιστα, ένας Δημοτικός Σύμβουλος της ομάδας Μιτζικού, ο κ. Φιλίππου (Αφετών), καταψήφισε την πρόταση για απαγόρευση ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στο Νότιο Πήλιο για τις ανεμογεννήτριες

Στην Αργαλαστή βρέθηκε την Παρασκευή, 10.07.2020, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νοτίου Πηλίου, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση με θέμα τη λήψη απόφασης για εξαίρεση της περιοχής του Δήμου Νοτίου Πηλίου από τον προγραμματισμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Κατά τη συζήτηση ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους Βουλευτές της περιοχής να πιέσουν ώστε να εξαιρεθεί από τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων όλο το Νότιο Πήλιο που αποτελεί φυσικό και πολιτιστικό πόρο εθνικής αξίας. Όταν πήρε το λόγο, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε αρχικά τη διαχρονικότητα της απορρύθμισης της προστασίας του περιβάλλοντος. «Ναι μεν είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, ωστόσο, οι άδειες παραγωγής δεν πρέπει να δίνονται ανεξέλεγκτα και ιδίως όταν αφορούν γη υψηλής παραγωγικότητας με ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα και περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα, φυσική ομορφιά και παραδοσιακούς οικισμούς, όπως είναι το Νότιο Πήλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα ενός ειδικού χωροτακτικού σχεδιασμού που να ρυθμίζει τις νέες άδειες παραγωγής και θα επαναξιολογεί εκείνες που έχουν ήδη χορηγηθεί.

«Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες παρεμβάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν 3 πράγματα: τις επιστημονικές μελέτες, τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και την άποψη των οικολογικών οργανώσεων και των τοπικών κινημάτων» τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι: «στο Νότιο Πήλιο εκτός από το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής υπάρχει και η πλειοψηφική άποψη της κοινωνίας, όπως εκφράζεται και στο Ψήφισμα του Δήμου Νοτίου Πηλίου».

Ο κ. Μεϊκόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του δηλώνοντας ότι ασπάζεται τη λογική του Ψηφίσματος και των κατοίκων του Νοτίου Πηλίου, ενώ δεσμεύθηκε να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, ώστε να εξαιρεθεί η περιοχή από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το ΚΚΕ

«Καμιά σχέση της “πράσινης ανάπτυξης” με την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας»

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αργαλαστή με τη συμμετοχή εκπροσώπων και βουλευτών κομμάτων, συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΚΚΕ. Εκτός από τον Γιάννη Κωνσταντινάκη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣ) Δήμου Ν. Πηλίου, συμμετείχαν και ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της ΛΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, καθώς επίσης και ο Ριζόπουλος Απόστολος, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., που αποφάσισε, σχεδόν ομόφωνα, κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, με το σκεπτικό ότι θα προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες που η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε., μετατρέπει κάθε βουνοκορφή σε «δάσος» ανεμογεννητριών.

Ο Γιάννης Κωνσταντινάκης, με αφορμή τις πρώτες αδειοδοτήσεις παραγωγής σε δύο σταθμούς αιολικής ενέργειας στην περιοχή Αφετών, συνολικής ισχύος 6 MW, αναφέρθηκε στην περιβαλλοντοκτόνα πολιτική  της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ έφερε στη Βουλή ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο-τερατούργημα για το περιβάλλον, για να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιδιώκοντας να υλοποιήσει τον αντιλαϊκό στόχο για επιτάχυνση των επενδύσεων του κεφαλαίου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό, στο περιβάλλον και στα δασικά οικοσυστήματα, παραδίδοντας τον φυσικό και ενεργειακό πλούτο στα μονοπώλια.

Ο Τάσος Τσιαπλές αποκάλυψε τη συμφωνία της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας με την με επιχειρηματικούς ομίλους και τους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση εκατοντάδων – χιλιάδων ανεμογεννητριών στα  Θεσσαλικά βουνά (Άγραφα, Κόζιακας, Κίσσαβος, Πήλιο, κ.ά), αποδεικνύοντας ότι, εδώ και μια δεκαετία, η περιφερειακή αρχή πρωτοστατεί στην υλοποίηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών, αιολικών, μονάδων βιορευστών, κ.ά.). Ότι υπηρετεί και υλοποιεί την στρατηγική της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), την απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την «πράσινη ανάπτυξη», στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του «πράσινου ταμείου».

Ο Τάσος Τσιαπλές τόνισε, επίσης,  ότι με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή εκτός από την αύξηση των κερδών των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων από την “απελευθέρωση” – ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διανομής της ενέργειας, επιδιώκεται ο περιορισμός της εξάρτησης της καπιταλιστικής οικονομίας της Ε.Ε απ’ τα εισαγόμενα καύσιμα από ΗΠΑ και Ρωσία, καθώς επίσης και η προώθηση της σχετικής ευρωενωσιακής τεχνολογίας και των αντίστοιχων «πράσινων» εμπορευμάτων (όπως οι ανεμογεννήτριες) στη διεθνή αγορά. Στην Θεσσαλία η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα μετατρέψει και το Ν. Πήλιο και τα Άγραφα και τον Κόζιακα και τα άλλα βουνά, από παρθένα φύση, σε βιομηχανική ζώνη, προκαλώντας ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού οικοσυστήματος και του ανάγλυφου των βουνών.

Ο Ριζόπουλος Απόστολος μίλησε για την ανάπτυξη των επενδύσεων συσσωρευμένων κεφαλαίων στην «πράσινη οικονομία», ενόψει και της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, εξέλιξη που δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και της υγεία του λαού. Τα επόμενα χρόνια πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της Ε.Ε. και από κρατικούς πόρους, με ταυτόχρονη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων με τα «πράσινα  ομόλογα», θα κατευθυνθούν στις «τσέπες» των επιχειρηματικών ομίλων. Με στόχο την «απολιγνιτοποίηση», που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, μετατρέπουν τη χώρα σε ένα απέραντο «πάρκο» ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, καταστρέφοντας προστατευόμενες περιοχές και γη υψηλής παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα επιταχύνονται οι επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, σε πανάκριβες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, που θα παράγουν το SRF/ RDF με τη ξήρανση σκουπιδιών, τα οποία θα προωθούνται στις τσιμεντοβιομηχανίες ή σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για καρκινογόνα καύση, πολιτική που αποδεικνύει την υποκρισία των αστικών κυβερνήσεων περί προστασίας του περιβάλλοντος και του λαού. Ο λαός θα συνεχίσει να καταδικάζεται σε ενεργειακή φτώχεια, να ζει με ψίχουλα, να χάνει βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, να απειλείται η υγεία του.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ σε συζητήσεις που είχαν με τους κατοίκους, τους κάλεσαν να αντισταθούν, να βάλουν φρένο στους αντιλαϊκούς αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς και της σημερινής κυβέρνησης. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών – στελεχών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση, ότι δήθεν σεβόμαστε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, αλλά στο πλαίσιο της «νομιμότητας», φανερώνει την συμφωνία τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους με κάθε τρόπο, κόντρα στην «νομιμότητα» που προβάλλουν, αφού οι νόμοι, τα «όρια» και οι «μελέτες» φτιάχνονται με κριτήριο τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα των ομίλων. Σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις, διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές και μέσα, που στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν σήμερα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

πηγή: MyVolos