Το παραμύθι της φθηνής πράσινης ενέργειας

Του Σωτήρη Καμενόπουλου

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Ας κάνουμε ένα στιγμιαίο πάγωμα της εικόνας για να δούμε σε ποιo σημείο βρισκόμαστε. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην αποψίλωση των ελληνικών βουνών χάριν των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σύμφωνα με την άποψη των ακτιβιστών πρέπει με κάθε τρόπο όσοι διαφωνούμε με αυτές τις δραστηριότητες που καταστρέφουν τη φύση, τα βουνά, το ζωικό βασίλειο, να αντιδράσουμε και να πούμε ένα μεγάλο όχι σε αυτές τις επενδύσεις, που στην ουσία δεν προσφέρουν και τίποτα. Θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα βιοτόπους και αρχέγονα μέρη, απλά για να κερδίσουν κάποιοι χρήματα που σε μερικές δεκαετίες θα είναι άχρηστα σιδερικά πάνω στα βουνά και θα μείνουν κατεστραμμένοι δρόμοι.

Οι θιασώτες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είχαν από καιρό προειδοποιηθεί ότι οι ΑΠΕ αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα Κοινωνικής Επιχειρησιακής Άδειας που αντιμετωπίζουν και οι υδρογονονάνθρακες. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είχε προταθεί ένα ελάχιστο μορατόριουμ ώστε το παίγνιο να καταστεί win-win. Αντ’ αυτού, οι επιθέσεις του λόμπι των ΑΠΕ εναντίον της αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων –και λιγνιτών– συνέχισε απτόητο.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο SLpress.gr