Oι πρώτες συνέπειες στον τουρισμό της Άνδρου

Ενα group της Terdav σε στάση στο μέσον της διαδρομής #6 (μετά τη γέφυρα στα Αχλα),

Η μαρτυρία του οδηγού Τrekking Ντίνου Ζούμπερη

Περπατάω τα μονοπάτια της Ανδρου (μεταξύ άλλων νησιών) 4-5 φορές κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια ως trekking guide συμβεβλημένος με τα μεγαλύτερα Γαλλικά γραφεία πεζοπορικού τουρισμού (Terres D’ Aventure, Huwans, Les Covoyageurs κλπ.).

Η εργασία που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα Andros Routes είναι εξαιρετική, καί επιτρέπει σε κάθε πεζοπόρο να απολαύσει ανέγγιχτες – μέχρι πρότινος – διαδρομές καί τοπία του νησιού.

Ωστόσο η κακώς εννοούμενη “αξιοποίηση” (αμφιβόλου νομιμότητας οικοδομικές εργασίες, διανοίξεις δρόμων, καταστροφή αιμασιών, οικειοποίηση αιγιαλού, παραβίαση προστατευόμενου υδροβιότοπου Natura 2000, γιά να αναφερθώ π.χ. μόνο στη διαδρομή Βουρκωτή-Αχλα) δεν διέφυγε της προσοχής των πελατών μου.

Δεν ξέρω τι θα τους πω όταν θα ξαναβρεθούμε στο Κόρθι.

Λυπάμαι, αλλά βλέπω πολύ πιθανό να καταργήσουμε τελείως κάποιες διαδρομές στο νησί μετά τη συντελούμενη καταστροφή. Με το νέο έτος θα ξαναεπικοινωνήσω με το γραφείο γιά να αξιογήσουμε τη γενικότερη κατάσταση γιά τα προγράμματα του καλοκαιριού 2021. Θα ασχοληθούμε αναπόφευκτα με τις επιπτώσεις των έργων ΒΑΠΕ σε Ανδρο & Τήνο.

ΥΓ. Η περιγραφή της στάσης της Αστυνομίας τουλάχιστον σκανδαλώδης, καί αδιανόητη γιά Ευρωπαϊκή χώρα. Θα δυσκολευτώ πολύ να εξηγήσω τα τεκταινόμενα στο Φραγκάκι στούς Γάλλους συνεργάτες μου.

Το αλωνάκι από την Κουκούλα, λίγο πριν το Συνετί, πάνω στη διαδρομή #3 (Χώρα-Διποτάματα-Ορμος Κορθίου)

Φωτογραφίες: Ντίνος Ζούμπερης