ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ SOS

Το Δ.Δ. Δερβενοχωρίων υπάγεται στο δήμο Τανάγρας του Ν. Βοιωτίας.
Στη νοτιοδυτική τους πλευρά συνορεύουν με τον Ν. Αττικής (με τους δήμους – Φυλής – Ασπροπύργου – Ελευσίνας -Μάνδρας). Ουσιαστικά πρόκειται για ολόκληρη τη δυτική Πάρνηθα η οποία ανήκει στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας
Η καταστροφική πυρκαγιά του 2007 η οποία έκαψε σχεδόν τα 2/3 της Πάρνηθας ξεκίνησε απ το χωρίο Στεφάνη (το χωριό που έχει πληγεί περισσότερο) κατευθύνθηκε ανατολικά, μέσα στον Εθνικό Δρυμό και κατέληξε μέχρι το καζίνο (ήταν απ της μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ελλάδα καθώς έκαιγε 7 συνεχόμενες μέρες το παρθένο δάσος).
Παρά τις δεσμεύσεις της τότε κυβέρνησης Καραμανλή για αναδάσωση… δε συνέβη τίποτα.Το 2009 (επί ΓΑΠ) που έγινε της μόδας η πράσινη ανάπτυξη, εμφανίστηκε στα χωριά η ΤΕΡΝΑ η οποία ξεκίνησε στα όρια των 2 νομών να σκάβει μέσα στη καμένη και αναδασωτέα περιοχή τοποθετώντας τις πρώτες ανεμογεννήτριες με τη σύμφωνη γνώμη του τότε Δημάρχου Δερβενοχωρίων (τότε ήμασταν ακόμα δήμος – προ Καλλικράτη).
Απ το 2009 μέχρι και το 2016 τοποθετούσαν ανεμογεννήτριες περιμετρικά του κάμπου των Δερβενοχωρίων με φρενήρεις ρυθμούς. Οι τοπικοί δερβέναγες υπόσχονταν στους κατοίκους δωρεάν ρεύμα και θέσεις εργασίας…

Το 2016 ξέσπασε (πάλι απ’τη Στεφάνη), η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά αυτή τη φορά προς την αντίθετη κατεύθυνση καίγοντας το δυτικό μέρος της Πάρνηθας φτάνοντας σχεδόν πάνω από τη Μάνδρα στο όρος Πατέρα (από εκεί που κατέβηκε και ο κύριος όγκος νερού έναν χρόνο μετά και έπνιξε 15 ανθρώπους).
Το καλοκαίρι του 2017 μαζί με την ΤΕΡΝΑ εμφανίστηκαν κι άλλες εταιρίες (πχ … η ΣTEFANEΡ του ομίλου Motor Oil αλλά και κάποιοι ιδιώτες )
Δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις μέσα σε ή δίπλα σε καμένες και αναδασωτέες περιοχές…
Ανεμογεννήτριες ξεφύτρωσαν και σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς με αποτέλεσμα η όχληση να είναι τεράστια.
Επίσης όπως θα διαπιστώσετε απ’τις φωτογραφίες τοποθετούν και μέσα στο παρθένο δάσος το οποίο κατάφερε να γλιτώσει των πυρκαγιών. Δε μπορούμε να καταλάβουμε με ποιο δικαίωμα ο δασάρχης Θήβας δίνει ανεξέλεγκτα τέτοιου είδους άδειες και με ποιων τις πλάτες…
Η δυτική Πάρνηθα η οποία αποτελεί έναν απ τους βασικούς πνεύμονες της Αττικής , καταστρέφεται συστηματικά από αυτού του είδους τις εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα.

Στις φωτογραφίες θα δείτε και ένα τεράστιο νταμάρι μέσα στη Πάρνηθα το οποίο Κανένας δε γνωρίζει σε ποιον ανήκει , πως δημιουργήθηκε εκεί και από πού πήρε τις σχετικές άδειες να καταστρέψει το βουνό και το δάσος (για να ανοιχτούν δρόμοι για το νταμάρι και τις ανεμογεννήτριες προκειμένου να περνάνε φορτηγά έχουν εκριζωθεί- κοπεί δέντρα ).
Ο τόπος στα Δερβενοχώρια, είναι ήδη πολύ επιβαρυμένος εδώ και πάρα πολλά χρόνια…
Όπως είναι γνωστό εκεί δραστηριοποιείται και η εταιρία Τιτάν η οποία έχει ανοίξει τεράστιες τρύπες στον κάμπο των Δερβενοχωρίων καταστρέφοντας το περιβάλλον λαμβάνοντας εκατομμύρια κυβικά χώματος.

*Το κείμενο και τις φωτογραφίες μας τα έστειλε φίλος της σελίδας, κάτοικος της περιοχής. Τον ευχαριστούμε πολύ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο ακόλουθο link

πηγή: Ελεύθερα Βουνά χωρίς Αιολικά

Χάρτης ΡΑΕ