ΕΘΝΙΚΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑ

Ο σχολιασμός άρθρου του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Ανδριανόπουλου (στα Νέα-18/12/2021) από τον χρηματίσαντα Διευθυντή γραφείου του υπουργού Σκρέκα του ΥΠΕΝ, Διαμαντή Βαχτσιαβάνο, για την “καθαρή πράσινη” ενέργεια με την φτώχεια και δυστυχία που φέρνει και τον λιγνίτη.
Άρχισαν να βλέπουν την πραγματικότητα, δεν είναι τελικά μόνο οι φερόμενοι “ακτιβιστές” που το φωνάζουν.

Ακολουθει το άρθρο : Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ, Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ Θ. ΒΑΧΤΣΙΑΒΑΝΟΥ

Αποφεύγουμε να σχολιάζουμε άρθρα πολιτικών, έστω και πρώην, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου το εξαιρούμε, γιατί οι θέσεις του απηχούν την πραγματικότητα.

Αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο (ΝΕΑ – Τρ. 18 Δεκ. 2021) στην πραγματική αιτία της ακρίβειας που χτυπάει την πόρτα της εθνικής οικονομίας και αυτή δεν είναι άλλη από τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή και την « καθαρή» πράσινη ενέργεια. Επισημαίνει τις οικονομικές επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και εξελίσσονται όλο και πιο συγκλονιστικές.

Οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα, η ζήτηση αυξάνεται, ο ηλεκτρισμός γίνεται πανάκριβος και σημειώνονται ελλείψεις προϊόντων.

Επισημαίνει πως όταν καταργείται η χρήση του λιγνίτη, τότε όλοι στρέφονται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που είναι για την ώρα διαθέσιμα και οι τιμές φτάνουν στα ύψη.

Τι θα γίνει όμως όταν γίνει υποχρεωτική η χρήση πράσινης ενέργειας; Έχει υπολογίσει κανείς; Οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι παραγωγοί των σχετικών μηχανημάτων (στην Ευρώπη, κυρίως Γερμανοί και Δανοί). Όλα αυτά οδηγούν σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, φτώχεια και ενδεχόμενες κοινωνικές εντάσεις.

Μόνον αλλαγή πολιτικής απέναντι στους ασαφείς κινδύνους για το κλίμα, που θα μειώσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα βελτιώσει την κατάσταση. Χωρίς τεράστιο οικονομικό κόστος, συνακόλουθη φτώχεια και δυστυχία. Πόσο ακόμη μπορεί να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός για επιδότηση καυσίμων σε λογικές τιμές; Για την αντιμετώπιση των όποιων υποτιθέμενων κινδύνων για το κλίμα, θα οδηγηθούμε σε νέα χρεοκοπία;

Το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης είναι πλέον ορατό, με την ακρίβεια να καλπάζει, την αγορά να αποσυντονίζεται και οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι ένα βήμα πριν την έκρηξη. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την διχαστική πολιτική της κυβέρνησης με την «υποχρεωτικότητα», είναι ένα εκρηκτικό μείγμα πολύ επικίνδυνο!

Τελευταία άρχισαν κάπως να βλέπουν τον κίνδυνο και επέκτειναν φοβισμένοι και ένοχοι την λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων ως το 2025. Αν το έγκλημα έγινε «εκ προμελέτης» και κατόπιν εντολών για την προώθηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, τότε δικαιώνουν αυτούς που μιλάνε για ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.

Ο λιγνίτης ήταν και είναι το πιο φθηνό καύσιμο και μάλιστα εγχώριο. Απαραίτητος και αναγκαίος για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Δεν κλείνεις τις λιγνιτικές μονάδες και τις πετρελαϊκές του Αθερινόλακκου στην Κρήτη, βάζοντας ουσιαστικά στο παιχνίδι το εγκληματικό πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης.

Αφοπλίζουν με εγκληματικό τρόπο ενεργειακά την Ελλάδα, δήθεν για την πράσινη ανάπτυξη, εξυπηρετώντας την γερμανική οικονομία με τις εισαγόμενες ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά!

ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ η απολιγνιτοποίηση, όταν έχουμε εκατομμύρια τόνους λιγνίτη, τον ελληνικό «μαύρο χρυσό» και ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες!

Τελικά οι μόνοι σχεδόν που ευνοούνται από την πράσινη ενέργεια είναι οι Γερμανοί. Σύντομα μπαίνει σε λειτουργία ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, που μεταφέρει ρώσικο ΦΑ απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας Ουκρανία και Πολωνία, ενώ παράλληλα λειτουργεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη, 1100 MW, χωρίς πρόστιμα.

Η Ελλάδα, υποτιθέμενο μέλος, δεν μπορεί να στείλει στη Ρωσία ούτε τα πορτοκάλια της και κλείνει – κατ’ εντολή τους – τα λιγνιτικά εργοστάσια. Ξεφορτώνει όμως η Γερμανία το στοκ των ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, όταν είναι ασύμφορη η επένδυση!

Αν η Ελλάδα ήθελε να σταματήσει τους λιγνίτες, για πιο λόγο να μην αγοράσει ρεύμα από την Βουλγαρία, η οποία διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και είναι κατά πολύ φθηνότερο; Γιατί να γίνει αυτή η τεράστια επένδυση σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, που είναι για τα κέρδη μόνον των εργολάβων; Όταν γνωρίζουν πως μετά το πέρας δεκαετίας οι συσκευές αυτές είναι άχρηστες και πρέπει να αντικατασταθούν; Γιατί αυτή η σπατάλη σε βάρος της εθνικής οικονομίας;

Η Ελλάδα με τους λιγνίτες είχε την τρίτη πιο φθηνή τιμή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, μετά την Βουλγαρία και τη Λιθουανία, οι οποίες είχαν πυρηνικούς σταθμούς από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Το άδικο δεν ευλογείται και πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν.

Διαμαντής Θ. Βαχτσιαβάνος

Πηγή:  Εφημερίδα “ΚΟΖΑΝΗ” ΚΟΖΑΝΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ