ΕΦΣΥΝ: Ανοιξη στη Λίμνη Πλαστήρα Θοδωρής Αθανασιάδης
Ενα συναρπαστικό τοπίο που θυμίζει Κεντρική Ευρώπη Μαγεία κρύβεται ανάμεσα στις ανταριασμένες αετοράχες και τις κυματιστές κορυφογραμμές των Θεσσαλικών Αγράφων, εκεί όπου η γαλάζια επιφάνεια της λίμνης απλώνει το υγρό κορμί της και συμπληρώνει την εξαίσια ορεινή ζωγραφιά.
Ο συνδυασμός του ορεινού και του υδάτινου στοιχείου, οι υποδομές και οι προσιτές τιμές, η ιστορία, οι δραστηριότητες και ο πολύτιμος οικολογικός πλούτος είναι οι πέντε ιδιαίτεροι λόγοι που καθιστούν αυτήν την περιοχή του νομού Καρδίτσας κορυφαίο εαρινό προορισμό.
1. Συναρπαστικός συνδυασμός ορεινού και υδάτινου στοιχείου
Στις δασωμένες πλευρές των Αγράφων που γέρνουν πάνω από το υψίπεδο της Νεβρόπολης, η τοπιογραφία ξεπερνά τα ελληνικά δεδομένα. Οπου φτάνει το βλέμμα απλώνονται βουνά, ατίθασες ακρώρειες, βαθύσκιωτες χαράδρες, καταπράσινα ορεινά βοσκοτόπια που τα σκεπάζει ένα δασωμένο χαλί. Ωστόσο η μαγεία κρύβεται ανάμεσα στις ανταριασμένες αετοράχες και τις κυματιστές κορυφογραμμές των θεσσαλικών Αγράφων, εκεί όπου η γαλάζια επιφάνεια της λίμνης Ν. Πλαστήρα (Ταυρωπού) απλώνει το υγρό κορμί της και συμπληρώνει την εξαίσια ορεινή ζωγραφιά. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό τοπίο που θυμίζει περισσότερο βορειοκεντρική Ευρώπη, παρά μεσογειακή Ελλάδα.
Σε αυτήν τη γωνιά της θεσσαλικής γης ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει έναν μοναδικό οικότοπο που ακόμη καταφέρνει και διατηρεί τις ισορροπίες μιας πληθωρικής φύσης, κρατώντας τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων αλώβητη από τις βλαπτικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
2. Αριστες υποδομές με τιμές για όλα τα πορτοφόλια
Γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα ο ενδιαφερόμενος θα βρει σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, εναρμονισμένες με την τοπική αρχιτεκτονική, πολλούς μικρούς ξενώνες που προσφέρουν υψηλών προδιαγραφών παροχές, μα και οικονομικές λύσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξασφαλίζουν κάτι περισσότερο από μια ποιοτική φιλοξενία.
Οπου και αν επιλέξεις να μείνεις θα νιώθεις ότι είσαι φιλοξενούμενος μιας αγραφιώτικης οικογένειας που σου παρέχει όχι μόνο τη δυνατότητα άνετης και ασφαλούς διαμονής, αλλά και θα σταθεί δίπλα σου για οτιδήποτε ζητήσεις σχετικά με την περιήγησή σου στην περιοχή.
Τόσο στα παραλίμνια σημεία, όσο και στα πιο απόμερα ορεινά χωριά υπάρχουν, ταβέρνες, εστιατόρια, αλλά και παραδοσιακά καφενεία, όπου ο επισκέπτης θα δοκιμάσει τις τοπικές πίτες (πλαστός, μπατζίνα), ψάρια του γλυκού νερού, άγρια μανιτάρια, ντόπια κρέατα από ζώα ελεύθερης βοσκής, τυροκομικά προϊόντα Π.Ο.Π και φυσικά το περίφημο αγραφιώτικο λουκάνικο με πράσο. Ολες αυτές οι γεύσεις συνοδεύονται υπέροχα με τον τοπικό οίνο που προέρχεται από τα φροντισμένα αμπέλια και τα σύγχρονα οινοποιεία του Μεσενικόλα.
3. Ανεκτίμητος οικολογικός πλούτος
Η οροσειρά των Αγράφων είναι ένας ανεκτίμητος οικολογικός παράδεισος που συναρπάζει τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη βιοποικιλότητά του. Εδώ, στα απάτητα αυτά βουνά, έχει καταγραφεί σχεδόν το σύνολο των δασικών ειδών της Ελλάδας, ένας τεράστιος αριθμός χλωριδικών ειδών -πολλά εκ των οποίων είναι ενδημικά- και όλα τα μεγάλα θηλαστικά. Στα ακροβούνια γυροπετούν προστατευόμενα είδη της ορνιθοπανίδας, ενώ ένας σημαντικός αριθμός πουλιών χρησιμοποιεί τους ανοιξιάτικους μήνες το ενδιαίτημα της λίμνης για αναπαραγωγή.
Στον ανανεωμένο Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου, ο επισκέπτης θα δει συγκεντρωμένα πολλά από τα δασικά είδη που φύονται στον ορεινό όγκο.
Δυστυχώς αυτόν τον πολύτιμο οικολογικό πλούτο έχει βαλθεί να καταστρέψει η αιολική βιομηχανία εγκαθιστώντας εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στις απάτητες κορφές. Οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων, επιστημονικοί φορείς, τοπικοί και ορειβατικοί σύλλογοι, ενώσεις επαγγελματιών, οικολογικές – περιβαλλοντικές οργανώσεις, κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου. Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της αιολικής βιομηχανίας, τα Αγραφα θα απολέσουν για πάντα τη φυσιογνωμία τους και θα μεταβληθούν σε ένα οικτρά κακοποιημένο βιομηχανικό τοπίο.
Αντίθετα ο σχεδιασμός για μια αειφόρα ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, θα αναδεικνύει τη φυσική του ομορφιά και θα συμπορεύεται με τις τοπικές κοινωνίες, είναι μονόδρομος για την επιβίωση αυτό του μοναδικού τόπου και των ανθρώπων του.
4. Ιστορικός τόπος με τεράστια πολιτιστική κληρονομία
Επί τουρκοκρατίας, βάσει της Συνθήκης του Ταμασίου, που υπογράφτηκε το 1525, τα αγραφιώτικα χωριά, λόγω της αυτονομίας τους από την κεντρική οθωμανική εξουσία, άνθησαν οικονομικά και πνευματικά. Σε όλους τους μεγάλους οικισμούς λειτουργούσαν σχολεία, ενώ ονομαστή στο πανελλήνιο ήταν η Σχολή των Μεγάλων Βραγγιανών. Αυτά τα «φυτώρια» μάθησης έσπειραν την ιδέα της ελευθερίας και της ανεξάρτητης βούλησης του ανθρώπου και σε συνδυασμό με τη βιολογική προδιάθεση του ορεσίβιου για αυτοδιαχείριση διαμόρφωσαν ατίθασους χαρακτήρες που πρωτοστάτησαν σε τοπικά κινήματα, εξεγέρσεις και επαναστάσεις κατά των Οθωμανών.
Τα Αγραφα αποτέλεσαν το προπύργιο του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Στο οροπέδιο της Νεβρόπολης που σήμερα κατακλύζεται από τα νερά της λίμνης, λειτούργησε το μοναδικό ελεύθερο συμμαχικό αεροδρόμιο στην κατεχομένη Νότια Ευρώπη! Στο Νεοχώρι και στη Νεράιδα είχαν το κοινό στρατηγείο τους ο ΕΛΑΣ και οι Αγγλοι αξιωματικοί.
Σημαντικά είναι τα ιστορικά, μοναστικά συγκροτήματα της Κορώνας, της Πελεκητής και Πέτρας που βρίσκονται στην περιοχή και αποτελούν δημοφιλή πόλο θρησκευτικού τουρισμού.
Αξιόλογα είναι τα μουσεία (λαογραφικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά, αγροτικής παραγωγής, Εθνικής Αντίστασης) της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πλαστήρα.
5. Εγκαταστάσεις για όλες τις εναλλακτικές δραστηριότητες
Ο σύγχρονος και απαιτητικός ταξιδιώτης εκτός από την άνετη διαμονή και το ποιοτικό φαγητό αναζητά και δυνατότητες για δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την ύπαιθρο. Με τον τρόπο αυτό ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με έναν κόσμο ειρηνικό και αμόλυντο, ο οποίος ευφραίνει την ψυχή του, δημιουργώντας ανεκτίμητα συναισθήματα και εμπειρίες. Ισως σε κανένα άλλο σημείο της Ελλάδας δεν συνδυάζονται τόσο ιδανικά με την περιπέτεια οι ήπιες υπαίθριες δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει με ασφάλεια ποδηλασία, κανό, καγιάκ, υδροποδήλατο, ιππασία, ψάρεμα και να αφουγκραστεί χωρίς σκοτούρες τους ήχους της φύσης, τον κυματισμό της λίμνης, το θρόισμα του αέρα, το κελάηδισμα των πουλιών, να απολαύσει τις μοναδικές ομορφιές της αγραφιώτικης γης.
Ωστόσο και για όσους αγαπούν την πεζοπορία, αλλά και την απαιτητική ορειβασία μεγάλων αποστάσεων, η περιοχή ξεχωρίζει για το δίκτυο μονοπατιών που έχει δημιουργηθεί και συντηρείται από τα δραστήρια μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας.
Επιπλέον στην τοποθεσία Καραμανώλη (14 χλμ. από τις όχθες της λίμνης), σε ύψος 1.536 μέτρων, λειτουργεί ένα από τα ομορφότερα καταφύγια των ελληνικών βουνών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για εξορμήσεις στον μαγικό κόσμο του ορεινού όγκου των Αγράφων.
Πρόσκληση για τη λίμνη των ονείρων σας
Η λίμνη Πλαστήρα δεν είναι μόνον ένας ιδανικός ορεινός τουριστικός προορισμός. Είναι τόπος μοναδικός για όσους αναζητούν μια άλλη πρόταση ζωής, έξω από τα εμπορευματοποιημένα στερεότυπα. Πρόκειται για ένα υπαίθριο οικο–μουσείο των Αγράφων, τόπος βιωματικής εμπειρίας και μάθησης, προορισμός και για τις 4 εποχές και όλες τις ημέρες του χρόνου!
Εδώ, κάθε εποχή έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά. Ειδικά την άνοιξη ο τόπος μοιάζει με γωνιά του παραδείσου, το πράσινο κυριαρχεί. Τα λουλούδια, τα τρεχούμενα νερά, το φρέσκο πράσινο των δέντρων, τα πουλιά, δημιουργούν αμέτρητες εικαστικές εικόνες και παραστάσεις μοναδικές.
Εδώ συναντιούνται η ομορφιά και η σοφία της φύσης με των ανθρώπων τις ημέρες και τα έργα. Τοπία, εικόνες, δραστηριότητες, παραδοσιακές γεύσεις, ήθη και έθιμα, Ιστορία, Πολιτισμός, μοναστήρια και μουσεία, προπάντων η αγραφιώτικη φιλοξενία, όλα είναι εδώ, σας περιμένουν.
Το Πάσχα στη λίμνη Πλαστήρα είναι μοναδικό, καθώς είναι ακόμα ζωντανά έθιμα, όπως το «κάψιμο του αφανού» το βράδυ της Ανάστασης, ο θρησκευτικός «διπλός χορός» Αγράφων, πασχαλιάτικα εδέσματα με αρνιά στη σούβλα κ.ά. Προπαντός τις ημέρες αυτές επιστρέφουν οι μετανάστες, ένα ανοιξιάτικο πανηγύρι στα χωριά μας.
Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε την κάθε ημέρα και στιγμή, στη λίμνη Πλαστήρα, στη λίμνη των ονείρων σας!
Παναγιώτης Νάνος
Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα
● Κείμενο – φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης | viewsofgreece.com
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών