ΕΦΣΥΝ: Αντίστροφη μέτρηση για την Παύλιανη

ΕΦΣΥΝ: Αντίστροφη μέτρηση για την Παύλιανη

Η βιομηχανία ενέργειας απειλεί τη μαγεία! 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βάσω Νάκου*

Σύμμαχοί μας όσοι πιστεύετε στο δίκιο μας, διαδώσετε το μήνυμα και στηρίξετε τον αγώνα μας! Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας για την αδικία που συντελείται απέναντι στο ιδιαίτερο αυτό βουνό, αλλά και στους ανθρώπους που παλεύουν να επιβιώσουν στα ορεινά, δίνοντας ζωή στον τόπο τους. Βοηθήστε μας να νικήσουμε! Βοηθήστε να παραμείνει η Παύλιανη τόπος μαγικός!

Παύλιανη Φθιώτιδας. Ένα μικρό ορεινό χωριό μέσα στο ελατοδάσος και στα κρυστάλλινα νερά της Οίτης, ένα μικρό χωριό λουσμένο από τη μαγεία του τοπίου και τη θέα από τις πιο ψηλές κορφές της Γκιώνας, απέναντι μέχρι τη θάλασσα του Μαλιακού, τόσο πολύ πιο χαμηλά του. Το χωριό μου. Το καταφύγιο το δικό μου και όσων το κουβαλάμε στα βιώματα και στην ψυχή μας. Ο τόπος όπου εμείς αναπνέουμε!

Απέναντί μας, με τον πιο κυνικό τρόπο, αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν τη μαγεία. Αυτοί που καταφύγιο βρίσκουν μόνο στην εξουσία και στο χρήμα και που με εξοργιστική επιβολή, μάς στερούν τη φύση, το τοπίο, τα νερά, τον τόπο μας. Αυτοί θέλουν τώρα να καταστρέψουν την Παύλιανη.

Βάσω Νάκου

Την έβαλαν στο στόχαστρο της ενεργειακής βιομηχανίας. Αυτής που κατατρώει τα ελληνικά βουνά και που τώρα απειλεί και την Οίτη με την εγκατάσταση πέντε (5) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), την εγκατάσταση 28 συνολικά ανεμογεννητριών και τη διάνοιξη 12 χλμ. νέων δρόμων μέσα σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές ειδικής προστασίας (Εθνικός Δρυμός, Προστατευόμενη Περιοχή NATURA, Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά). Αυτής που βαφτίζουν «πράσινη» χωρίς ίχνος οικολογικής ταυτότητας, που είναι μαύρη, όσο κι αυτοί που την προωθούν. Γιατί αυτή η ενεργειακή βιομηχανία δεν εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες σε ενέργεια, καταστρέφει ολοκληρωτικά και μη αναστρέψιμα τα πολύτιμα φυσικά οικοσυστήματα και αναπτύσσεται υπέρμετρα, χωρίς κανόνες και χωροταξικό σχεδιασμό, με γνώμονα την κερδοφορία των επενδυτών και μόνο.

Η Παύλιανη, λοιπόν, απειλείται τώρα με την καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων που θα επιφέρει η κατασκευή των αιολικών πάρκων από πάνω της, στις περιοχές Ξεροβούνι και Πυρά Ηρακλέους, καθώς και με ένα ΜΥΗΕ (μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο) εγκατεστημένης ισχύος 0,83 MW, που έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται εντός της, στο πιο δημοφιλές και επισκέψιμο από τουρίστες και σχολεία ρέμα της.

Αγνοώντας τους επιστήμονες που προειδοποιούν για τις μόνιμες βλάβες στη βλάστηση, στην πανίδα και στην ιδιαίτερα σημαντική ορνιθοπανίδα της Οίτης, αλλά και τα Δασαρχεία που γνωμοδοτούν αρνητικά εξαιτίας της «μείζονος έντασης και έκτασης μη αντιστρεπτή επέμβαση, στην οικολογία, στο ανάγλυφο και την αισθητική του τοπίου της περιοχής», οι επενδυτές προχωρούν! Ανάλγητοι όσο και παράνομοι, με τις πλάτες μιας εξίσου ανάλγητης κυβέρνησης που ξεπουλά τους δημόσιους φυσικούς πόρους από εδώ κι από εκεί, παρανομώντας εξίσου κόντρα στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο και τις Κοινοτικές Οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Βάσω Νάκου

Αν τα έργα προχωρήσουν, το μικρό αυτό χωριό, που τα τελευταία χρόνια αντέστρεψε την οικονομική φθορά, ανέπτυξε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και προσφέρει πια νέες θέσεις εργασίας στα 1.050 μέτρα υψόμετρο, απλά θα καταστραφεί. Ο φυσιολατρικός και περιπατητικός τουρισμός που στηρίζει την τοπική οικονομία θα σβήσει, γιατί δε θα υπάρχει πια το τουριστικό προϊόν που προσφέρει. Ποιος θα επισκεφθεί έναν τόπο με κατεστραμμένα δάση, γεμάτα νέους δρόμους, ανεμογεννήτριες να χάσκουν στις βουνοκορφές και εγκιβωτισμένη τη μεγαλύτερη ρεματιά με τα πολύχρωμα γεφύρια και τα λογής παιχνίδια πάνω από τα νερά της;

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής δίνουμε έναν επίμονο και διαρκή αγώνα για να σταματήσουμε το κακό. Με πορείες διαμαρτυρίας, προσφυγές στο ΣτΕ, αλλά και άλλα ένδικα μέσα, όπως τα ασφαλιστικά μέτρα για το ΜΥΗΕ (θα εκδικαστούν στις 18 Ιανουαρίου στη Λαμία), κάτοικοι της Παύλιανης και των γύρω χωριών, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και ο Δήμος Λαμίας προσπαθούμε να δικαιωθούμε και να δικαιώσουμε ταυτόχρονα την ιστορία και την αξία της Οίτης, να τιμήσουμε το παρελθόν και να προστατέψουμε το μέλλον του τόπου μας.

Βάσω Νάκου

Σύμμαχοί μας όσοι πιστεύετε στο δίκιο μας, διαδώσετε το μήνυμα και στηρίξετε τον αγώνα μας! Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας για την αδικία που συντελείται απέναντι στο ιδιαίτερο αυτό βουνό, αλλά και στους ανθρώπους που παλεύουν να επιβιώσουν στα ορεινά, δίνοντας ζωή στον τόπο τους. Βοηθήστε μας να νικήσουμε! Βοηθήστε να παραμείνει η Παύλιανη τόπος μαγικός!

*Δασοπόνος, Μέλος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, Μέλος των Πράσινων από την Παύλιανη Φθιώτιδας
 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών