ΕΦΣΥΝ: Δικογραφία για τη θανάτωση τεσσάρων ζωνοδέλφινων

ΕΦΣΥΝ: Δικογραφία για τη θανάτωση τεσσάρων ζωνοδέλφινων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τάσος Σαραντής

Επειτα από καταγγελία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ερευνώνται οι συνθήκες θανάτωσης των δελφινιών ανοιχτά της Σάμου.

Δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διατάχθηκε για τη θανάτωση και τον ακρωτηριασμό τεσσάρων ζωνοδέλφινων τον περασμένο Μάιο στο βορειοανατολικό Αιγαίο, έπειτα από καταγγελία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Τα 4 νεκρά ζωνοδέλφινα έφεραν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο ή είχαν κομμένη ουρά/πτερύγια, γεγονός που αποδεικνύει την ηθελημένη θανάτωσή τους.

Τα δελφίνια είχαν εντοπιστεί να πλέουν νεκρά μεσοπέλαγα βόρεια της Σάμου, ενώ ένα από αυτά είχε εκβραστεί στην ακτή από τους έντονους βορειοδυτικούς ανέμους. Δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος, μακριά από τις ακτές, εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις προκλήθηκαν από αλληλεπίδραση με μεγάλα αλιευτικά σκάφη.

Επίσης εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών δελφινιών σε αυτό το περιστατικό ήταν πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη θαλάσσια έκταση, όπου η ακτογραμμή ξεπερνάει τα 50 μίλια σε μήκος, τα νεκρά θηλαστικά δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Οταν τα δελφίνια θανατώνονται, συχνά ανοίγεται μεγάλη οπή στην κοιλιακή τους χώρα, με στόχο να βυθιστούν ταχύτερα και να μη φτάσουν στις ακτές και υπάρξουν ίχνη των θανατώσεων, αναφέρει το «Αρχιπέλαγος».

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το «Αρχιπέλαγος» εντοπίζει αντίστοιχο περιστατικό στην ευρύτερη περιοχή όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα αποκλειστικά από μεγάλα αλιευτικά σκάφη. Εχοντας διερευνήσει το ηλεκτρονικό ίχνος της κίνησης των πλέον ύποπτων σκαφών που δραστηριοποιήθηκαν εκείνες τις ημέρες στη συγκεκριμένη περιοχή, από πλευράς του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» έχουν κατατεθεί στο γραφείο του ανακριτή όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με αυτές τις θανατώσεις δελφινιών.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι μηχανισμοί της Δικαιοσύνης κινούνται για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, τα οποία όμως πρέπει να τεκμηριώνονται, έτσι ώστε καμία θανάτωση άγριου ζώου -είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα- να μη μένει ατιμώρητη», επισημαίνει το Ινστιτούτο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών