ΕΦΣΥΝ: Ελεύθερες από αιολικά Ιος, Αστυπάλαια, Αμοργός και Ανάφη Τάσος Σαραντής

Ετσι θα ήταν το τοπίο γύρω από τη Χώρα της Αμοργού σε περίπτωση υλοποίησης του έργου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα τέσσερα νησιά δρομολογούνταν η εγκατάσταση συνολικά 138 ανεμογεννητριών, ύψους 150 μέτρων.

Ακυρώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το ασύλληπτου μεγέθους αιολικό εργοστάσιο που σχεδίαζε να κατασκευάσει η κρατική γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, μέσω της θυγατρικής NIATA AIOLOS, σε Αμοργό, Αστυπάλαια, Ιο και Ανάφη.

Σύμφωνα με το σχεδιαζόμενο έργο, στα τέσσερα νησιά δρομολογούνταν η εγκατάσταση συνολικά 138 ανεμογεννητριών, ύψους 150 μέτρων, με διάμετρο ρότορα 71 μέτρα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 317,4 ΜW.

Επρόκειτο για ένα ακόμα φαραωνικό έργο, δεδομένης της μικρής έκτασης και του χαμηλού υψομέτρου των νησιών. Στην Ιο των περίπου 109 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με ψηλότερη κορυφή στα 714 μέτρα προβλεπόταν η εγκατάσταση και λειτουργία 47 ανεμογεννητριών.

Στην Αμοργό των περίπου 122 τ.χλμ. και με ψηλότερη κορυφή 822 μ. προβλεπόταν η εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών. Στην Ανάφη των περίπου 39 τ.χλμ. και με ψηλότερη κορυφή 582 μ. προβλεπόταν η εγκατάσταση 24 ανεμογεννητριών, δηλαδή, αναλογικά, μία ανεμογεννήτρια ανά περίπου ενάμισι τ.χλμ., ενώ στην Αστυπάλαια των 97 τ.χλμ. και με ψηλότερη κορυφή 482 μ. προβλεπόταν η εγκατάσταση 48 ανεμογεννητριών, δηλαδή μία ανεμογεννήτρια ανά περίπου 2 τ.χλμ.

Η ακύρωση του έργου έγινε επειδή η εταιρεία που είχε λάβει άδεια παραγωγής από το 2011 δεν προσκόμισε εγγυητική επιστολή βεβαίωσης παραγωγού μέχρι τις 15/04/2022, προκειμένου η άδειά της να διατηρηθεί σε ισχύ. Οπως είχε ανακοινώσει η ΡΑΕ στις 22/07/2022, «σε περίπτωση μη προσκόμισης της εγγυητικής επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού μέχρι την ως άνω προθεσμία παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν οι Αδειες Παραγωγής, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού ή οι Βεβαιώσεις Ειδικών Εργων, καθώς και κάθε άδεια που έχει εκδοθεί».

Ετσι, όσες εταιρείες δεν προσκόμισαν την εγγυητική επιστολή απώλεσαν τις άδειες παραγωγής (ή βεβαιώσεις παραγωγού) τους. Η εγγυητική επιστολή δύναται να εκδίδεται από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικές επιχειρήσεις και έχει ύψος 35.000 ευρώ ανά MW. Σκοπός αυτής της ρύθμισης ήταν να λειτουργήσει ως «φίλτρο» για την οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών που δρομολογούν έργα ΑΠΕ. Συνολικά, λόγω αυτής της διαδικασίας έπαψαν να ισχύουν οι άδειες συνολικά 539 σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όλων των τύπων (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά) σε όλη τη χώρα.

Πρακτικά η μη κατάθεση μιας τέτοιας εγγυητικής επιστολής εκ μέρους μιας εταιρείας σημαίνει την εγκατάλειψη ενός έργου. Αν και είναι άγνωστες οι βουλές μιας πολυεθνικής όπως η EDF, είναι βέβαιο ότι ο αγώνας που δόθηκε ενάντια στην καταστροφική αυτή επένδυση στα εν λόγω νησιά και οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο έπαιξαν τον ρόλο τους.

Δραστικό ρόλο έπαιξαν και οι σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου στην Αιγιάλη και τη Χώρα της Αμοργού, στην Αστυπάλαια και την Ανάφη.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών