ΕΦΣΥΝ: Θέλουν κι άλλα αιολικά στα καμένα του Εβρου

ΕΦΣΥΝ: Θέλουν κι άλλα αιολικά στα καμένα του Εβρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τάσος Σαραντής

Παρά την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, οι εταιρείες συνεχίζουν απτόητες τους σχεδιασμούς τους με την ανοχή των υπηρεσιών του Δημοσίου που κάνουν τα στραβά μάτια. ● Εντονες αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις.

Απτόητες και παρά την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και την υποβάθμιση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που κατέκαψαν τον μισό Εβρο, οι εταιρείες αιολικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και κατά τα λεγόμενά τους ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, δεν φαίνεται να επηρεάζονται διόλου σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό τους για νέα έργα, καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Οπως αναφέρει η Ορνιθολογική, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία-ενεργειακός «κολοσσός» ENEL Green Power Hellas, η οποία θεώρησε απόλυτα φυσιολογικό να υποβάλει φάκελο αδειοδότησης για αιολικό 93 MW (15 ανεμογεννήτριες ύψους 220 μέτρων) στη θέση Τυχερό (παραποτάμια περιοχή του ποταμού Εβρου μεταξύ των οικισμών Τυχερού και Κορνοφωλιάς), σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, δηλαδή μόλις 20 ημέρες αφού είχε σβήσει η πυρκαγιά που κατέκαψε ένα τεράστιο μέρος του Εθνικού Πάρκου!

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο φάκελος αδειοδότησης δεν περιλάμβανε καν την εξειδικευμένη μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), η οποία απαιτείται από τη νομοθεσία ακόμα και για έργα εκτός περιοχών Natura, που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στα προστατευόμενα είδη της περιοχής. Και ενώ αυτή η σημαντική παράλειψη επισημάνθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ) στη δημόσια διαβούλευση για το έργο, αντί η εταιρεία να φροντίσει να ακολουθήσει την τυπική και ορθά περιβαλλοντική διαδικασία, υπέβαλε νεότερο υπόμνημα προσπαθώντας να κάνει το μαύρο… άσπρο και να πείσει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ΕΟΑ, την ώρα που στον Εβρο, λόγω της τεράστιας σημασίας της περιοχής για τους γύπες και τα αρπακτικά, έχουν υποβληθεί ΕΟΑ ακόμα και για έργα που απείχαν έως και 5 χιλιόμετρα από τα όρια περιοχών Natura.

O φάκελος αδειοδότησης για το αιολικό υποβλήθηκε από την ENEL στις 25 Σεπτεμβρίου, μόλις 20 ημέρες αφού είχε σβήσει η πυρκαγιά

«Τα παραπάνω συνιστούν μια ακραία έκφανση επιχειρηματικού κυνισμού και αμοραλισμού, ο οποίος όμως είναι, δυστυχώς, ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι εταιρείες αιολικής ενέργειας στη χώρα μας. Βέβαια, η συμπεριφορά αυτή εξηγείται εν μέρει και από την αντιμετώπισης της διοίκησης, που κάνει εύκολα τα στραβά μάτια σε τέτοιες μεθοδεύσεις – εν ολίγοις, “βρίσκουν και τα κάνουν”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει φυσικά η μεγάλη ευθύνη και του ΥΠΕΝ, που αντί να διακόψει την αδειοδοτική διαδικασία του έργου και να απαγορεύσει την υποβολή νέων φακέλων αιολικών στον πυρόπληκτο Εβρο, έχει αδρανήσει πλήρως και δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε διοικητική απόφαση που να εξειδικεύει τις εξαγγελίες του Σεπτεμβρίου, παρά τις διαρκείς οχλήσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και όχι η ουσιαστική προστασία των αρπακτικών και των οικοσυστημάτων», καταγγέλλει η Ορνιθολογική («Αναστολή έργων στα καμένα σε Εβρο και Ροδόπη», «Εφ.Συν.», 6/11/2023).

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου το ΥΠΕΝ είχε ανακοινώσει πως με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλονται οι οικονομικές δραστηριότητες στην πληγείσα από την πυρκαγιά δασική περιοχή του Εβρου. «Λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος. Κάτι που οδηγεί το ΥΠΕΝ να υιοθετήσει την (προβλεπόμενη και από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο) αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η θέση του αιολικού σταθμού σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και δίπλα σε περιοχή Natura (Ζώνη Ειδικής Προστασίας)

Η Ορνιθολογική υπέβαλε σχολιασμό στη σχετική διαβούλευση, όμως δεν εστιάζει στον σχολιασμό της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, καθώς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως νομιμοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά ακριβώς στο γεγονός ότι οι αδειοδοτικές διαδικασίες έργων στον Εβρο συνεχίζονται κανονικότατα, σαν να μη συνέβη τίποτα από τα δραματικά γεγονότα που βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι. «Κατά τη γνώμη μας, για τέτοιες περιπτώσεις έργων και σε αυτή την κρίσιμη για το οικοσύστημα του Εβρου συγκυρία, δεν απαιτείται ούτε τεκμηρίωση ούτε παράθεση άλλων στοιχείων, αλλά μόνο στοιχειώδης περιβαλλοντική ευαισθησία», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογη καταγγελία είχε προχωρήσει η Ορνιθολογική και για άλλους δύο αιολικούς σταθμούς της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΒΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», που αδειοδοτήθηκαν σε λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η καταστροφική πυρκαγιά του Εβρου εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή Natura «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Εβρου» («Η πυρκαγιά ως ευκαιρία: αιολικά πάρκα σε περιοχή Natura στον Εβρο», «Εφ.Συν.», 26/9/2023).

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών