ΕΦΣΥΝ: Κρ. Αρσένης: Παράνομα φωτοβολταϊκά & υδροηλεκτρικά στο Ζαγόρι της UNESCO

Φωτογραφία Αρχείου

Στην «καρδιά» του Κάμπου των Πεδινών -προστατευόμενη περιοχή και ζώνη Natura- η Μητρόπολη Ιωαννίνων ετοιμάζει 28.000 φωτοβολταϊκά πάνελ και η ΡΑΕ δίνει άδεια παραγωγού παραβιάζοντας τον νόμο. Εκεί, στη Ζώνη Αποκλεισμού, περιοχή που παλεύει αυτή τη στιγμή να ενταχθεί στα μνημεία UNESCO, αυτός ο κάμπος αποτελεί μοναδική θέα για τρεις παραδοσιακούς οικισμούς -τα Άνω και Κάτω Πεδινά και τον Ελαφότοπο- δίπλα στο Φαράγγι του Βίκου. «Έχετε φτιάξει μια Αρχή η οποία αυτή τη στιγμή παραβιάζει τον νόμο σε κάθε της απόφαση. Εσάς βέβαια σας βολεύει αυτό, γιατί θέλετε να υπάρχουν φωτοβολταϊκά και αιολικά σε κάθε NATURA», είπε στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει τη σχεδιαζόμενη «επένδυση».
 
Υπάρχουν επιτροπές και Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης που θα γνωμοδοτήσουν, απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Πώς άραγε; Όπως σε περιπτώσεις σαν αυτές των μικρών υδροηλεκτρικών στον ποταμό Βάρδα και στο Ρέμα Ζορίκα; Αρνητικά γνωμοδότησε ο Φορέας Διαχείρισης, αλλά το έργο πήρε άδεια και προχωράει. Έτσι αντιμετωπίζει το υπουργείο τις γνωμοδοτήσεις -αγνοώντας τες. Στη διαβούλευση κανείς δε γνωμοδοτεί θετικά, και το υπουργείο μας λέει ότι εγκρίνει «σταθμισμένα» τα υδροηλεκτρικά στα ποτάμια του Ζαγορίου. Πού γίνεται η στάθμιση; Σε κλειστές αίθουσες; Προχωρούν με υδροηλεκτρικά παράνομα, κατά παράβαση του διατάγματος που υπάρχει.

Το ίδιο κάνει και με τα φωτοβολταϊκά. «Προχωράτε με τα φωτοβολταϊκά, ενώ οι κάτοικοι που έχουν σπίτι στο Ζαγόρι, δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν φωτοβολταϊκό στη στέγη τους, κι εσείς πάτε να βάλετε 28.000 φωτοβολταϊκά στον Κάμπο. Δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν ηλιακό γιατί υπάρχει διάταγμα, κι εσείς παραβιάζετε το διάταγμα», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. Ας το σκεφτεί κανείς: οι άνθρωποι στο Ζαγόρι δε θα μπορούν να έχουν ηλιακό που να φαίνεται στη στέγη του σπιτιού τους και θα κάθονται να κοιτάνε χιλιάδες φωτοβολταϊκά από τα παράθυρό τους.
 
Να σταματήσει η ΡΑΕ να παραβιάζει τον νόμο που την υποχρεώνει στις άδειες παραγωγού να σέβεται τις ζώνες του χωροταξικού αποκλεισμού των ΑΠΕ -αυτού του χωροταξικού που η κυβέρνηση δεσμεύεται εδώ και τρία χρόνια, κάθε μήνα, ότι θα το αλλάξει, σύμφωνα και με την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΡΑΕ έκανε διαγωνισμό μέσα σε πέντε ημέρες -μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πόσο «φωτογραφικός» μπορεί να είναι- για να βρεθεί ανάδοχος και να προχωρήσει το έργο της χαρτογράφησης των ζωνών αποκλεισμού. Και ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, συνεχίζει και αδειοδοτεί παράνομα.
 
Ζητάμε στο Ζαγόρι και άλλα τοπία UNESCO να μην υπάρχουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες πουθενά. Αν ο υπουργός ξέρει άλλη περιοχή UNESCO που να έχει φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, να μας πει ποια είναι. Δε μας το είπε -αν και τον ρωτήσαμε-, γιατί δεν υπάρχει. 

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών