ΕΦΣΥΝ: Νίκη για τη σωτηρία των Αγράφων – Τάσος Σαραντής
Απορρίφθηκε η αδειοδότηση των αιολικών σταθμών στη Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ. ● Για ενδεχόμενο επιπτώσεων σε προστατευόμενα είδη έκανε λόγο η κρίσιμη γνωμοδότηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου.
Μια πανηγυρική δικαίωση κατοίκων και φορέων και μια μεγάλη νίκη του αγώνα που δίνεται για τη σωτηρία των Αγράφων από την επέλαση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών αποτελεί η απόρριψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των δύο αιολικών σταθμών στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας και στο Βοϊδολίβαδο, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε στις 19/11 ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Κώστας Δημόπουλος.
Η απόφαση αφορά την απόρριψη της τροποποιημένης περιβαλλοντικής αδειοδότησης που αιτούνταν οι εταιρείες ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ και ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΕΕ για την εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών με συνολικά 21 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ύψους έως και 166 μέτρα και διαμέτρου ρότορα έως και 136 μέτρα.
Η αρχική αδειοδότηση αφορούσε 40 Α/Γ μικρότερης ισχύος και διαστάσεων. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η απόρριψη του αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου έγινε αφενός διότι «οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προτεινόμενων τροποποιήσεων χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να εκφέρουν με βεβαιότητα τεκμηριωμένη άποψη ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διατήρηση των οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (92/43/ΕΟΚ). Και, αφετέρου, η επέμβαση του έργου εντός δασικών δεν εγκρίνεται για αντικειμενικούς λόγους προστασίας του δασικού περιβάλλοντος.
Της απόρριψης από το ΥΠΕΝ είχαν προηγηθεί οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, του Δασαρχείου Καρδίτσας, της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και περισσότερων από 750 πολιτών, φορέων και συλλόγων.
Η τελευταία αρνητική γνωμοδότηση προήλθε από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ και μπορεί να χαρακτηριστεί ως «καταπέλτης», αφού εξετάζει τη «δέουσα εκτίμηση» των επιπτώσεων των έργων σε περιοχές του Δικτύου Νatura 2000, με επιχειρηματολογία που έχει γενικότερη σημασία στις περιοχές της χώρας, με σημαντική παρουσία προστατευόμενων ειδών.
Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτήν, τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της περιοχής κατασκευής των έργων κινδυνεύουν από θανάτωση, λόγω πρόσκρουσης στις Α/Γ και λόγω ανεπάρκειας τροφής από την καταστροφή των περιοχών τροφοληψίας τους. Εξάλλου, η διάνοιξη δρόμων θα καταστρέψει ή θα κατακερματίσει τα ενδιαιτήματα της πεταλούδας «παρνάσσιος Απόλλων», του αγριόγιδου και της καφέ αρκούδας, είδη που έχει υποχρέωση να προστατεύει η χώρα.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή των Αγράφων προστατεύεται για την πανίδα και ορνιθοπανίδα της, εκτιμούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σημαντικών επιπτώσεων για τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας και πανίδας, ούτε υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η βεβαιότητα ότι η εν λόγω επέμβαση δεν θα επηρεάσει την περιοχή σε σχέση με την ακεραιότητά της και ότι δεν θα οδηγήσει σε οριστικό εκτοπισμό των ειδών από την περιοχή των Αγράφων», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.
Ως «σπουδαία συλλογική νίκη της κοινωνίας των πολιτών» χαρακτηρίζουν την απόρριψη της εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών οι δήμαρχοι των Θεσσαλικών και των Ευρυτανικών Αγράφων, Παναγιώτης Νάνος (Λίμνης Πλαστήρα), Ανδρέας Στεργίου (Αργιθέας) και Αλέξης Καρδαμπίκης (Αγράφων Ευρυτανίας). Και διαμηνύουν ότι αγώνας για τη σωτηρία των Αγράφων συνεχίζεται σε πολιτικό, νομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας κατά της εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, όταν πια όλα είχαν «τελειώσει» αδειοδοτικά και είχε βγει η τελευταία Αδεια Εγκατάστασης από το ΥΠΕΝ. Ωστόσο, ο αγώνας για τα Αγραφα δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνολικά, περισσότερες από 500 ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να κατατεμαχίσουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων, με τις 72 να έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης.
Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πλαγιές της Καράβας, της ψηλότερης κορυφής των Αγράφων (2.014 μέτρα), και της ευρύτερης περιοχής, που απειλούνται με «ξεκοίλιασμα» για την εγκατάσταση αιολικών. Ενδεικτικά, σχεδιάζονται ένας αιολικός σταθμός της ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 4 Α/Γ στην κορυφή Καράβα και, στη νοτιοδυτική της ράχη, ένας της ΤΕΡΝΑ με 8 Α/Γ στη βόρεια πλαγιά της Καράβας. Πιο βόρεια, την άνοιξη του 2021, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής αιολικού σταθμού με 8 Α/Γ στη θέση «Αέρας – Αφεντικό», στην περιοχή διάσελο Τυμπάνου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.