ΕΦΣΥΝ: Ο πόλεμος για την ενέργεια και τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο Τάσος Σαραντής

Οι λεγόμενες “ανανεώσιμες” πηγές ενέργειας κατακλύζουν με καταστροφικό τρόπο τα νησιά, τις πεδιάδες και τα βουνά, η εξόρυξη και καύση του λιγνίτη συνεχίζεται, ενώ η πυρηνική ενέργεια θεωρείται πλέον “πράσινη”

Εκδήλωση με θέμα «Ο πόλεμος για την ενέργεια και τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο» διοργανώνει, το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 7 μ.μ., η πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο/ Kazma Birak», στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο, Αθήνα).

Η Συνεργασία Ενάντια στις Εξορύξεις και τον Πόλεμο σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο «Μας σκάβουν τον λάκκο» έχει φέρει σε επαφή περιβαλλοντικές ομάδες από τις τρεις χώρες, που αντιτίθενται στην απειλή του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο, στο όνομα της εξόρυξης ορυκτού αερίου. Απέναντι στα εξορυκτικά σχέδια που κάποιοι απεργάζονται πάνω στα εδάφη της περιοχής μας, οι ομάδες αυτές αποφάσισαν, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Η γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ των τριών χωρών μπορεί να περνάει από διάφορες φάσεις, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε με υπερηφάνεια τα νέα της Rafale στον ουρανό της Αθήνας, ενώ και οι τρεις χώρες ξοδεύουν ασύλληπτα ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Την ίδια στιγμή, οι ερευνητικές γεωτρήσεις συνεχίζονταν με συνέπειες που θα είναι σίγουρα δραματικές για τα οικοσυστήματα της περιοχής.

Οι λεγόμενες “ανανεώσιμες” πηγές ενέργειας κατακλύζουν με καταστροφικό τρόπο τα νησιά, τις πεδιάδες και τα βουνά, η εξόρυξη και καύση του λιγνίτη συνεχίζεται, η πυρηνική ενέργεια θεωρείται πλέον “πράσινη” και αναπτύσσεται (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πυρηνικό εργοστάσιο που χτίζει η Τουρκία στο Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο). Οι πρόσφατοι σεισμοί και οι πυρκαγιές και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου έδειξαν πως τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα είναι ίδια για τους λαούς. Οι κυβερνήσεις μας είναι αυτές που ανταγωνίζονται, μαζί με τους υπερεθνικούς προστάτες τους», επισημαίνει η πρωτοβουλία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε μια άλλη διάσταση στα παραπάνω ζητήματα. Η ενεργειακή κρίση, σε μια στιγμή, πέταξε από το παράθυρο όλες τις “δεσμεύσεις” των ηγετών που έγιναν στο COP26, στη Γλασκόβη, πριν από μερικούς μήνες. Η γεωπολιτική μάχη των διαφορετικών μπλοκ και συμμαχιών για ενεργειακούς πόρους φαίνεται να εντείνεται», αναφέρει η πρωτοβουλία. Για όλους αυτούς τους λόγους μάς καλεί να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να οργανωθούμε.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν ως ομιλητές οι Κυριάκος Χάλαρης (Μας σκάβουν τον λάκκο – Ελλάδα), Φώτης Μπενλίσοϊ (Kazma Birak – Τουρκία), Çağla Elektrikçi (Kazma Birak – Κύπρος) και Μυρτώ Σκουρουπάθη (Μας σκάβουν τον λάκκο – Κύπρος) και με παρεμβάσεις οι Τάσος Σαραντής (δημοσιογράφος, «Εφημερίδα των Συντακτών»), Βασίλης Χλης (#SaveTinos) και εκπρόσωπος του Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια. Στον συντονισμό θα βρίσκεται η Εμμανουέλα Τερζοπούλου (Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας). Θα ακολουθήσει συζήτηση και στη συνέχεια ρεμπέτικο γλέντι με τις Κανελόριζα. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Omnia TV.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών