ΕΦΣΥΝ: Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές 4 δήμων κατά των ανεμογεννητριών στα καμένα της Εύβοιας

ΕΦΣΥΝ: Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές 4 δήμων κατά των ανεμογεννητριών στα καμένα της Εύβοιας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκαν οι αιτήσεις τεσσάρων δήμων της Εύβοιας (Καρύστου, Χαλκίδας, Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας), όπως και οι αιτήσεις τοπικών Συλλόγων Δασοπροστασίας, Προστασίας Περιβάλλοντος, Ορειβατικών, κλπ, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες) μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα, οι δήμοι και οι σύλλογοι επικαλούνται αντισυνταγματικότητες και μη νόμιμες ενέργειες, όπως είναι η υλοτόμηση μεγάλου αριθμού δένδρων για την διάνοιξη δρόμων, κλπ.

Οι αιτήσεις ακυρώσεως συζητήθηκαν στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Παπανικολάου) και οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία συγκροτημάτων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδος, καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και η διάνοιξη των δρόμων πολλών χιλιομέτρων βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «φυσικού αποθέματος» στις οποίες η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών σταθμών δεν επιτρέπεται.

Παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων πράξεων έχει ασκήσει η εταιρεία εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχει αναλάβει τα έργα.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του, οι οποίες αναμένονται με την έλευση του νέου έτους.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών