ΕΦΣΥΝ: 24ωρη απεργία των κτηνιάτρων αύριο

ΕΦΣΥΝ: 24ωρη απεργία των κτηνιάτρων αύριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τάσος Σαραντής

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος διαμαρτύρεται έντονα για τον νέο νόμο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς που, όπως καταγγέλλει, περιέχει πλήθος αντιεπιστημονικών άρθρων και ανεφάρμοστων διατάξεων

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι κτηνίατροι της χώρας αύριο (17/1) διαμαρτυρόμενοι για τον νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς που, όπως καταγγέλλουν, περιέχει πλήθος αντιεπιστημονικών άρθρων και ανεφάρμοστων… εφαρμοστικών διατάξεων που μόνο αναστάτωση έχουν φέρει στον κτηνιατρικό κόσμο. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ) χαρακτηρίζει τον νόμο «ανόητο», που συντάχθηκε από τους πλέον αναρμόδιους τεχνοκράτες (στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών).

Ατομα άσχετα με την κτηνιατρική επιστήμη, τα οποία αγνόησαν τις περισσότερες προτάσεις του Συλλόγου τόσο στον προσχηματικό δημόσιο διάλογο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που επιδιώχθηκαν με τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. «Η κυβέρνηση, αγνοώντας την αντίθεση των κτηνιάτρων στον νόμο 4830/2021, επιχειρεί να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του και να περιορίσει τον όποιο διάλογο μαζί μας σε ζητήματα αποκλειστικά τεχνικού χαρακτήρα», αναφέρει. Σύμφωνα με τον ΠΚΣ, ο νόμος αυτός κινείται συνολικά σε λάθος κατεύθυνση διότι:

● Δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και μπορεί σαν πρακτική να είναι έως και επικίνδυνη για κάποιον αριθμό ζώων και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.

● Η γκρίζα ζώνη που προκύπτει με τις ευθύνες της περίθαλψης των μη σημασμένων ζώων από κτηνιάτρους είναι απαράδεκτη τόσο για την υγεία και ευζωία των ζώων όσο και για τις συνθήκες εργασίας στα κτηνιατρεία, με τον «μπαμπούλα» της ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν και της επιβολής προστίμων.

● Ο κατακερματισμός της εποπτείας ζητημάτων που σχετίζονται με ζωοανθρωπονόσους και ο αποκλεισμός των συναδέλφων του δημόσιου τομέα από αυτήν είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

● Η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

● Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους.

Οι κτηνίατροι διεκδικούν διαχρονικά την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων ως το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για τη συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Οι δε αρμοδιότητες για τη Δημόσια Υγεία και τις ζωοανθρωπονόσους να βρίσκονται σε καλά στελεχωμένες δημόσιες και όχι σε κατακερματισμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Κι ακόμη, καμία επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους στην άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων, να μην ισχύσει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, αλλά μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων και των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης, να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλου φοροεισπρακτικού μέτρου και να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών