ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: ΝΟΜΙΜΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Αμυράς: “Έχουν περάσει από κόσκινο για το περιβάλλον – Φέρνουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας”

 

Η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος στην Εύβοια και ειδικά για τα Αιολικά Πάρκα, ακολουθεί «τους σκληρούς κανόνες και όρους του εθνικού, όσο και του ενωσιακού δικαίου, έτσι ώστε να είμαστε 1000% σίγουροι ότι το περιβάλλον προστατεύεται». 

Αυτό ξεκαθάρισε στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς σχεδόν… ταυτόχρονα με την καταγγελία του Δήμου Δίρφυς – Μεσσαπίων στην ΕΕ κατά των Αιολικών Πάρκων, που έχουν εγκριθεί.

Ειδικά για τα δύο έργα της ΕΛΑΤΕΑΜ στη Νότια Εύβοια, ο κ. Αμυράς ανέφερε πως μετά τις τροποποιήσεις που υπήρξαν, η πραγματική ισχύς του έργου θα είναι τα 460,6 MW. Ο προϋπολογισμός του θα φτάσει πλέον στα 489.000.000 ευρώ και οι θέσεις εργασίας από 62, λόγω της αύξησης των μεγαβάτ, θα ανέλθουν στις 182. Συνεπώς, είπε ο κ. Αμυράς, αυτή η επένδυση πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων.

Ο υφυπουργός, τόνισε επίσης πως η διυπουργική έγκριση είναι νομιμότατη και έχει περάσει από κόσκινο, τόσο από τις υπηρεσίες, όσο κι από τους συναρμόδιους φορείς, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Ο ΚΑΦΗΡΕΑΣ

Σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο κάλυψης της γης, των εδαφών, από αιολικές εγκαταστάσεις, ανέφερε πως ο δήμος Καφηρέως ανήκει στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας. Παράλληλα, τα έργα αυτά ανήκουν στην κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων. ‘Αρα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ειδικού Χωροταξικού, ο αριθμός ανεμογεννητριών μπορεί να αυξηθεί με τη μεταφορά αριθμού ανεμογεννητριών από το σύνολο των δήμων στους οποίους εκτείνεται το έργο.

Υπάρχει όμως ένα όριο, και αυτό είναι το 30%, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών, εκείνες που αντιστοιχούν στον δήμο με το μεγαλύτερο πλεόνασμα αδιάθετων ανεμογεννητριών. Έτσι, η αύξηση της φέρουσας ικανότητας στον δήμο Καφηρέως, ήταν απόρροια της μεταφοράς αριθμού ανεμογεννητριών από τον δήμο Μαρμαρίου.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, ανέφερε πως αυτή την στιγμή υπάρχει προσφυγή απέναντι σε αυτά τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια . Αμφισβήτησε ότι θα δημιουργηθούν 182 θέσεις εργασίας, λέγοντας πως οι μέχρι τώρα θέσεις απασχόλησης για τα 64 πάρκα ήταν 62. Ανέφερε πως υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου για την υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας, όπου ζητείται να μην μπει καμία άλλη ανεμογεννήτρια.
Επέμεινε ότι είναι παράνομη η έγκριση, ως στρατηγικών επενδύσεων, των οκτώ νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, υποστηρίζοντας πως στις λίστες της ΡΑΕ και στο site της ΡΑΕ, η απόφαση για την Κάρυστο δεν υπάρχει πουθενά.

Πηγή: evoikostipos.gr

Photo: Ianna Andreadis