Κρ. Αρσένης: “Προχωράτε αιολικό για το οποίο παραπεμπόμαστε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο” – Περικυκλώνουν με ανεμογεννήτριες χωριό στη Νότια Εύβοια – Κάρυστος

Κρίτων Αρσένης:  “Προχωράτε αιολικό για το οποίο παραπεμπόμαστε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο” – Περικυκλώνουν πλήρως με ανεμογεννήτριες χωριό στη Νότια Εύβοια

Με ελλιπή -ή και παραπλανητικά- στοιχεία απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απέναντι στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για το αιολικό έργο στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέα, σε διπλή ζώνη Natura. Τα έργα είναι στο στάδιο της βεβαίωσης παραγωγού, είπε -δηλαδή δεν έχει αρχίσει η κατασκευή τους- ενώ στην πραγματικότητα και για τους δέκα αιολικούς σταθμούς του έργου με 61 ανεμογεννήτριες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Όλες οι άδειες έχουν δοθεί. Δεν το γνωρίζει το υπουργείο;

Έγινε η λεγόμενη “Δέουσα Εκτίμηση” -όπως ρητά ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για έργα εντός ζωνών Natura-, και από ποιον; Η γνωμοδότηση στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων έλαβε υπόψη το “στοιχείο 61” είπε ο κ. Ταγαράς. Όμως το “στοιχείο 61” μιλά για “έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Δ/νσης Περ/κού Σχεδιασμού/ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το οποίο γνωμοδοτεί αρνητικά για το σύνολο του έργου”. Δέουσα εκτίμηση σημαίνει ότι αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, το έργο δεν προχωρά καν σε στάδιο περιβαλλοντικής μελέτης. Πρέπει να απορριφθεί αυτόματα. Και αυτός που πρέπει να κρίνει είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ανεξάρτητη Υπηρεσία. Που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Γιατί αν υπήρχε θα έπρεπε τα περισσότερα έργα μέσα σε ζώνες Natura να απορρίπτονται. Θα έπρεπε να έχει απορριφθεί και το συγκεκριμένο έργο στο όρος Όχη -το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανάγει σε “Στρατηγική Επένδυση”. Τότε γιατί το έργο κατασκευάζεται; Ακριβώς γι΄αυτό η χώρα παραπέμπεται ξανά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Και η Δημοτική Ενότητα Καφηρέα στην Κάρυστο κινδυνεύει να βρεθεί “πνιγμένη” από ανεμογεννήτριες: 168% υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας της περιοχής σχεδιάζουν στην κυβέρνηση και τα έργα έχουν ήδη αρχίσει. Γιατί έδωσε άδεια η ΡΑΕ για τέτοια υπέρβαση; “Δανείστηκε” ποσοστά από όμορες περιοχές απάντησε ο υφυπουργός κ. Ταγαράς. Όμως ο υπουργός του, ο κ. Σκρέκας, έχει επανειλημμένα πει ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου. “.. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ρητά δηλώνει την αντίθεση του σώματος στην εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών”. Ούτε μία ακόμα ανεμογεννήτρια λέει το δημοτικό συμβούλιο, συμφωνούν, λέει ο υπουργός. Έτσι προχωρά το έργο, με την τοπική κοινωνία αντίθετη.

Δεν τηρείτε τις αποστάσεις από οικισμό και επαρχιακή οδό, είπε ο Κρίτων Αρσένης. Δε γνωρίζω για να σας απαντήσω με λεπτομέρεια, αλλά αν ισχύει θα απορριφθεί η αδειοδότηση, ήταν η απάντηση του υφυπουργού -”ξεχνώντας” ότι η αδειοδότηση έχει ήδη γίνει. Μα αυτό ήταν το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης -κατατέθηκε προς το υπουργείο για να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ εκκρεμεί προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ για ακριβώς αυτό το ζήτημα. Και, πώς γίνεται να γνωρίζουμε εμείς και να μη γνωρίζει το υπουργείο ότι ο υποσταθμός είναι σε απόσταση 250 μέτρων από τον Οικισμό Ευαγγελισμός, ενώ το προβλεπόμενο είναι 500 μέτρα; Πώς γίνεται να μη γνωρίζει το υπουργείο ότι ανεμογεννήτριες είναι σε κοντινή απόσταση από τον δρόμο που διέρχεται ως επαρχιακή οδός μέσα από το χωριό Ευαγγελισμός; Τα αυτοκίνητα δηλαδή θα περνούν κάτω από τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας, κάτι που απαγορεύεται για λόγους ατυχήματος.

Άγνοια δήλωσε ο υφυπουργός και για την καταγγελία -που έχει λάβει- του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας για παράνομο λατομείο. Δε γνωρίζει για διανοίξεις δρόμων στο δάσος πολύ πάνω από το νόμιμο πλάτος των πέντε μέτρων, δε γνωρίζει για μπαζώματα ρεμάτων, για εγκατάσταση κινητού εργοστασίου παρασκευής σκυροδέματος μέσα σε ρέμα, δε γνωρίζει ότι στη θέση “Σαμάρι” λειτουργεί προσωρινό λατομείο.

Με τις πολιτικές της κυβέρνησης απειλείται μια τοπική κοινωνία, απειλείται ένα πολύτιμο φυσικό οικοσύστημα, απειλείται η χώρα με παραπομπή.

Οι κανονισμοί είναι δεδομένοι για όλους, είπε στη βουλή ο κ. Ταγαράς, “και το διάβασμα είναι ίδιο από όλους”. Καθόλου δε συμφωνούμε -ο καθένας “διαβάζει” ανάλογα με το ποια συμφέροντα υπηρετεί. Σε ένα από αυτά που είπε συμφωνούμε όμως με τον υφυπουργό. “Δε μπορεί να κρύψει κανείς την παρανομία”. Έτσι είναι. Η παρανομία στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέα δε θα κρυφτεί.

Πηγή:  Κάρυστος