Παραίτηση Δημάρχου Άνδρου

Αγαπητές Ανδριώτισσες, αγαπητοί Ανδριώτες,
Δύο από τα αιολικά πάρκα που παραλάβαμε ως δημοτική αρχή είχαν φτάσει σε επίπεδο άδειας εγκατάστασης τόσο στον βορρά όσο και στον νότο του Νησιού μας.
Δεν ήταν δυνατόν να κοροϊδεύουμε την κοινωνία «κρύβοντας κάτω από το χαλί» δεσμευτικές – διεθνείς και εθνικές – συμφωνίες, καθώς και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και οριστικές εγκρίσεις δημοσίων υπηρεσιών. Δεν ήταν, λοιπόν, δυνατόν να λαμβάνουμε κατά το δοκούν λήψη και αλλαγή αποφάσεων καταστρατηγώντας το Κράτους Δικαίου.
Προφανώς κάποιοι στο Νησί μας παρερμήνευσαν την απόφαση που ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την άμεση αναστολή των επερχόμενων αδειοδοτήσεων και εργασιών και κατέφυγαν σε ένα παιχνίδι πλειοδοσίας ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ!

Κανένας Δήμος δεν μπορεί να απαγορεύσει την συνέχιση των εργασιών μιας νόμιμα αδειοδοτημένης επένδυσης. Αυτό μπορεί να το κάνει υπό όρους μόνο η κυβέρνηση. Όμως οι αποφάσεις και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν οριστικές για τις πρώτες ανεμογεννήτριες στον βορρά και στο νότο της Άνδρου.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να οδηγηθεί το νησί με τυφλά ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ σε πολιτική απομόνωση. Όμως δεν μπορεί βεβαίως και το νησί να γίνει και ένα απέραντο αιολικό πάρκο.
Για τον λόγο αυτό εστιάζουμε την αντίθεση μας στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων στο κέντρο του νησιού των ομίλων Κοπελούζου και Μυτιληναίου. Ήδη την 1 Ιουλίου 2020 βρέθηκα προσωπικά στο ΣΤΕ (πρώτη φορά δήμαρχος Άνδρου παραβρέθηκε κατά την εκδίκαση της προσφυγής) κατά του ομίλου Κοπελούζου στο Κέντρο της Άνδρου.
Προτίμησα να δώσω την μάχη εκεί παρά να παρακολουθήσω μια τελειωμένη συζήτηση στο Γαύριο για μια χωροθέτηση που ήδη έχει ολοκληρώσει νόμιμα τις οικοδομικές εργασίες στην περιοχή του Καλυβαρίου και προχωρά στο μηχανολογικό μέρος.
Να προσθέσω, μάλιστα, πως στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της 1ης Ιουλίου αναθέσαμε σε δικηγόρο την κατάθεση αίτησης ακυρώσεως επί της νέας τροποποιητικής απόφασης του ομίλου Κοπελούζου που εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη 25/5 και προβλέπει για το νησί μας επιπλέον δέκα ανεμογεννήτριες.
Μέχρι σήμερα με πρόταση μου το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην σύσταση επιτροπής που είχε ως βασικό αντικείμενο τη δημιουργία ομάδας καταξιωμένων επιστημόνων που θα λειτουργούσε ως Σύμβουλος της περιβαλλοντικής προστασίας και της προσεκτικής ενεργειακής διαχείρισης του νησιού μας.
Για να προχωρήσουμε ενωμένοι δεν έκανα χρήση του δικαιώματος να καθορίσω τα 3/5 της επιτροπής. Ατυχώς με προτάσεις και ευθύνη των κ. Θ Σουσούδη και Γ Καπάκη σε αυτή την επιτροπή δεν εισήλθαν ειδικοί επιστήμονες, αλλά ακτιβιστές, που αγνοώντας τον λόγο σύγκλισης της έδρασαν και δρουν σε μια πλήρως αυτόνομη πορεία χωρίς καμία συνεργασία και έγκριση με την διοίκηση.
Η επιτροπή αυτή αντί να εισηγείται προς το Δ.Σ. – όπως επιβάλλεται στις επιτροπές που συστήνει το Δ.Σ. – έχει πλήρως αυτονομηθεί χωρίς καν να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Έφτασε στο σημείο να συμμετέχει μόνη της στην παρεμπόδιση του ξεφορτώματος υλικών συντήρησης των εδώ και 30 χρόνια ανεμογεννητριών, καθώς και στην παρεμπόδιση μεταφοράς υλικών για το εργοστάσιο της Χώρας!
Διαπιστώνω πως πρόκειται για ένα όργανο που έκλεισε του τον κύκλο χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στους δημότες και στο νησί μας. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου αποφασίσαμε την αποχώρηση μας.
Ο βασικός στόχος της δημοτικής αρχής ήταν και παραμένει η εκπόνηση μιας αντιπρότασης μας για την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Για τον λόγο αυτό ζητώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί γύρω από εγνωσμένους επιστήμονες με κύρος κι έργο ώστε να χωροθετήσουμε ως Δήμος με σωστό τρόπο και βάση συγκεκριμένων προτάσεων στο νησί μας περιορίζοντας τις όποιες συνέπειες και μεγιστοποιώντας τα όποια οφέλη από τις ανεμογεννήτριες για τις οποίες επίκεινται αδειοδοτήσεις. Αντιδρώντας κάθετα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο κέντρο του νησιού μας από τους ομίλους Κοπελούζου και Μυτιληναίου.

πηγή

Δείτε άλλες αναρτήσεις του Δημάρχου στον προσωπικό του λογαριασμό:

Ο ίδιος στις 29/1/2020 στο Aegean Voice 107.5


Σχόλια:

Αυτό συνέβη την “εβδομάδα των επενδυτών”!

Λίγες μέρες πριν με τους βουλευτές Κυκλάδων

Ενώ ο κ.Χατμημάρκος και ο κ.Μπιζάς διατρανώνουν την αντίθεση τους στα αιολικά στα νησιά μας (Δείτε εδώ κι εδώ)

Παράλληλα κάντε τις συγκρίσεις με τον Δήμο Αμοργού

Πόσο μάλλον αν δούμε την πρωτοβουλία Δημάρχου Σαρωνικού για τη δημιουργία Δικτύου Δημάρχων κατά των Ανεμογεννητριών

Όσο για τις διαφορές με τη γειτονική Τήνο ούτε λόγος!

Να θυμηθούμε όμως και τις Αποφάσεις: 
Περιφέρειας: link

Δήμου: link


Στον τοπικό τύπο:

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης: