Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η Άνδρος αποτελεί κατά κύριο λόγο ορεινό νησί. Το μεγαλύτερο μέρος των παραδοσιακών οικισμών της είναι χτισμένο σε ορεινές και ημιορεινές τοποθεσίες. Η αρχιτεκτονική αυτών των οικισμών ποικίλει, ανάλογα με την περιοχή, περιλαμβάνοντας νεοκλασσικά, αρχοντικά, πύργους και πυργόσπιτα σε αστικές περιοχές, αγροτόσπιτα σε αγροτικές και ορεινές περιοχές έως αμιγώς αγροτικά κτίσματα (κονάκια, κελλιά) στην ύπαιθρο. ‘Όλα όμως είναι κτισμένα με μέτρο. Πρόκειται δηλαδή για χαμηλά, πέτρινα κτίσματα, σε κοντινή ή μακρινή απόσταση το ένα από το άλλο, χωρίς σχεδόν καθόλου περιττό εξωτερικό διάκοσμο. Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελούν οι διάσπαρτοι περιστεριώνες. Την εικόνα αυτή των οικισμών συμπληρώνουν οι θαυμάσιες πετρόχτιστες ξηρολιθιές με σύνδεση οριζόντιων και κάθετων μεγάλων πετρών (τα γνωστά «στήματα») που διατρέχουν το νησί από άκρη σε άκρη έως και στα πιο ψηλά του μέρη, χτισμένα με πολύ μόχθο από την εποχή της λατινοκρατίας τουλάχιστον. Επίσης, οι πέτρινες εσωτερικές αναβαθμίδες ή εμασιές, τα αλώνια, οι νερόμυλοι, οι ταβλόμυλοι, τα εκατοντάδες παρεκκλήσια, τα γεφύρια, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα μοναστήρια, τα λιοτρίβια, τα αγγειοπλαστεία (σκαλαριά). Κύρια χαρακτηριστικά όλων αυτών των κτισμάτων είναι η ποικιλία, η λαϊκή μαστοριά, το μέτρο, η λιτότητα, η ιστορία. ‘Όμως η τοποθέτηση τεράστιων εξαμβλωμάτων από ατσάλι και πλαστικό ακριβώς επάνω από τέτοια τοπία μόνο ως ύβρις και καταστροφή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Αυτή θα είναι δυστυχώς η μοίρα πολλών οικισμών στο νησί (ενδεικτικά αναφέρονται οι οικισμοί Μακροτάνταλο, Καλλιβάρι , Βαρίδι, Αμμόλοχος, Άρνη, Βουρκωτή, Αηδόνια Κορθίου και Πίσω Μεριά). Αλλά και οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι πολύ πιθανό να προξενήσουν ζημιές σε αιμασιές, ξηρολιθιές, δημόσιους πεζόδρομους ή ακόμα και σε αγροτικά κτίσματα των περιοχών αυτών.
Ανάμεσα στους οικισμούς εκτείνεται ένα δίκτυο δημόσιων επαρχιακών, δημοτικών και αγροτικών δρόμων («στράτες», μονοπάτια , στενές κλπ) που αναπτύσσονται και διατρέχουν το νησί και τις ιδιοκτησίες από άκρο σε άκρο σε ένα δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων. Το δίκτυο αυτό συνέδεε από αρχαιοτάτων χρόνων και επί αιώνες όλους του οικισμούς της Άνδρου μεταξύ τους καθώς και τις χιλιάδες ιδιοκτησίες και κτήματα . Σε πολλά σημεία του συναντά κανείς όλες τις παραπάνω πολύτιμες κατασκευές παλαιότερων εποχών που προαναφέρθηκαν . Σήμερα, το δίκτυο αυτό έχει λάβει ευρωπαϊκή πιστοποίηση, αποτελώντας στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο που όλο και πληθαίνουν. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αναμένεται να προξενήσει σημαντική βλάβη στα μονοπάτια της Άνδρου τόσο ως προς το υλικό τους σκέλος όσο και ως προς την οπτική και αισθητική των διαδρομών.
Η ύπαιθρος της Άνδρου όπως προαναφέρθηκε, φιλοξενεί ένα πλήθος κατασκευών αγροτικής χρήσης. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι αγροικίες, τα λεγόμενα «κονάκια», τα κελλιά, οι ανεμόμυλοι, οι νερόμυλοι, οι ταβλόμυλοι, τα αλώνια, οι εμασιές , οι δημόσιοι δρόμοι, οι πηγές , οι κρήνες, οι δεξαμενές των νερών (χαβούζες) κλπ. Όλες αυτές οι παραδοσιακές κατασκευές είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το φυσικό τοπίο του νησιού, τόσο από άποψη του υλικού κατασκευής τους όσο και της κλίμακάς τους. Οι ανεμογεννήτριες στην Άνδρο αποτελούν ξένο σώμα σε αυτό το περιβάλλον, διαταράσσοντας την κλίμακά του και την αέναη ηρεμία που αποπνέει το τοπίο.
Κεντρικό σημείο αναφοράς του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του νησιού αποτελεί σαφώς ο σύγχρονος κάτοικος, μόνιμος ή περιστασιακός, καθώς και ο επισκέπτης της Άνδρου. Αυτός που είτε ως απλό μέλος της τοπικής κοινωνίας, ως ιδιοκτήτης γης, ως καλλιεργητής, κτηνοτρόφος ή μελισσοκόμος, ως επιχειρηματίας ή απλός υπάλληλος του τουρισμού, ως περιστασιακός κάτοικος ή επισκέπτης του νησιού ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της βιομηχανοποίησης του νησιού, για τις οποίες κανείς δεν θα τον έχει προετοιμάσει ή θα τον αποζημιώσει. Τέτοιες επιπτώσεις μπορεί να είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής κυρίως των κατοίκων των περιοχών με άμεση οπτική ή ακουστική επαφή με τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο, η μείωση των αξιών γης ή ακόμα και η απαλλοτρίωση εκτάσεων επίσης στις γειτονικές περιοχές στους αιολικούς σταθμούς αλλά και ευρύτερα, η μείωση ή η πλήρης απώλεια πρόσβασης σε ποτιστικό νερό, η μερική ή ολική καταστροφή εκτάσεων βόσκησης ή μελισσοκομικών περιοχών, η μείωση της τουριστικής κίνησης και γενικά η αλλαγή της σχέσης του ανθρώπου με το νησί εξαιτίας της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου του νησιού. Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις έχει υπολογισθεί ότι οι αξία της γης στην Άνδρο θα υποστεί μία γενική μείωση τουλάχιστον κατά 27% ως συνέπεια της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο νησί.