Αξιοπρέπεια… του Πατρίκιου Κωστή

Του Πατρίκιου Κωστή

Ηθοποιού και Δασκάλου

Σε μία κοινωνία που εξελίσσεται σε όλους τους τομείς με προεξέχων αυτόν της τεχνολογίας, όλοι θέλουμε σίγουρα την ευημερία του τόπου μας. Θέλουμε την φύση που μας περιβάλλει ανέγγιχτη όπως την μάθαμε, τις θάλασσές μας καθαρές όπως τις θυμόμαστε από παιδιά, τα βουνά μας απόρθητα και μεγαλοπρεπή να στέκονται όρθια τονίζοντάς μας ότι ο άνθρωπος ακόμα δεν έχει φτάσει έως εκεί.
ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΝΤΩΣ;

Στην Άνδρο καυχιόμαστε στα καφενεία, στους τουριστικούς οδηγούς μας, στους καλεσμένους φίλους μας ακόμα και σε εκπομπές της τηλεόρασης (βλέπε Μενεγάκη), ότι έχουμε τα καλύτερα νερά, τα καλύτερα μονοπάτια και τις καλύτερες παραλίες.
Μα είναι όντως έτσι; Ή το έχουμε κάνει καραμέλα-τσίχλα όπου κάνουμε και φούσκες που και που; Μήπως όλο αυτό που ζούμε και φωνάζουμε είναι μία φούσκα; Έχουμε αντιληφθεί ότι το μόνο που κάνουμε είναι να το φωνάζουμε; “Είμαστε οι καλύτεροι!
Ελάτε στο νησί μας! Από αρρώστιες και επιδημίες είμαστε καθαροί’’. Α! Παρεμπιπτόντως έχουμε και κάτι μονοπάτια. Κι έτσι για το κλείσιμο της εκπομπής πάρτε κι ένα νησιώτικο να χτυπήσουμε παλαμάκια κι εμείς οι αιρετοί.
Μήπως πρέπει να σοβαρευτούμε λίγο; Να αναρωτηθούμε; Σε μία χώρα που βάλλεται η αυτοκυριαρχία της, σε μία Άνδρο που βάλλεται η φύση της, η ιστορία και ο πολιτισμός της, εμείς τι κάνουμε για αυτό; Με συναντούν φίλοι, φίλοι καλοί, και με ρωτάνε. “Καλά ρε παιδί μου. Γιατί είσαι ενάντια στις ανεμογεννήτριες και την πράσινη ενέργεια;” Και απαντάω κι εγώ με ερώτηση. “Είσαι λίγο ενημερωμένος; Έχεις διαβάσει κάποιο άρθρο ή επιστημονική δημοσίευση για τις ανεμογεννήτριες”.
“Καμία” μου αποκρίνονται. “Τι να διαβάσω, φως φανάρι, πράσινη ενέργεια ρε Πατρίκιε”. Άνθρωποι μορφωμένοι, με πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά μου απαντούν σαν παιδιά δημοτικού. Ό,τι δεν πρόλαβαν να κάνουν ως υπουργοί οι Μανιάτης και Παπακωνσταντίνου το 2012 για την προώθηση της αιολικής ενέργειας υλοποιείται σήμερα με τον (αντι)περιβαλλοντικό νόμο. Βγάζει και 2-3 διαφημιστικά και ο Χατζηδάκης και λέμε: “Αααα ρε συ αυτοί κάνουν δουλειά ρε! Γιατί πάνε αυτοί οι 200 αντιδραστικοί στο λιμάνι και εμποδίζουν εκφορτώσεις καλωδίων και ανεμογεννητριών”; Έχουμε αναρωτηθεί, όταν θα “μπουκάρουν” στο νησί σιδεροκολώνες των 100 μέτρων και βάλε, ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Μην τα ξαναγράψω. Τα έχουν γράψει τόσοι έγκριτοι και αμερόληπτοι άνθρωποι.

Στην Άνδρο προς μεγάλη μου ανακούφιση, ο κόσμος ξυπνάει. Οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται τι πάει να συμβεί. Στο δημοτικό συμβούλιο, μετά πολλά δημοτικά συμβούλια που έχω παρακολουθήσει, επιτέλους οι αιρετοί αντιδρούν, αν και άργησαν, αφού βέβαια τους συμπαρασύρει ο κόσμος. Βέβαια υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι ευνουχισμένοι, καθαρές μαριονέτες θεάτρου, που απορώ πώς έχουν το θράσος να κάθονται σε αυτές τις τιμημένες καρέκλες. Ο έπαρχος κάτι πάει να κάνει, το παλεύει. Πρέπει να πιστέψει στις δυνάμεις του. Ο δήμαρχος βάζει συνέχεια τρικλοποδιές. Του φέρνουν έτοιμες λύσεις και το μόνο που κάνει…είναι να μην κάνει σχεδόν τίποτα. Σαν να θέλει να κερδίσει χρόνο. Χρόνο για την καταστροφή του νησιού; Αφού τα λέμε και τα ξαναλέμε. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! ΚΑΝΕΙΣ! Αλλά ΟΧΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ! Είναι άλλο να μιλάς, για παράδειγμα, για 20-30 ανεμογεννήτριες συμβατές με την κλίμακα του τοπίου, σε συνδυασμό με άλλες μορφές παραγωγής πράσινης ενέργειας στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανάπτυξης, που ταιριάζει στην πλούσια γεωμορφία και φύση του νησιού όπως τεκμηριώνεται άλλωστε και από την παράδοση της Άνδρου, και άλλο να μιλάς για διακόσιες και τριακόσιες ανεμογεννήτριες των 100 και βάλε μέτρων!!! ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ. Μιλάμε για ανεπανόρθωτη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Οι δύσπιστοι τι θέλουν για να το καταλάβουν. Και το κακό ξέρετε ποιο είναι; Ότι κάποιοι κάτοικοι, ξεχασμένοι χρόνια από τις δημοτικές αρχές (και όχι μόνο), απελπισμένοι πια, βρήκαν το φως τους στις εταιρίες ανεμογεννητριών που τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Στην αρχή τους δίνουν μερικούς τόνους σανό, μετά τους φτιάχνουν με άσφαλτο τους δρόμους, τους νοικιάζουν τα χωράφια κ.ο.κ. Μέχρι να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Μετά, “μην τον είδατε τον Παναή”.

Επανέρχομαι για να κλείσω. Αρχίζουμε και ξυπνάμε και αυτό είναι καλό. Οι Ανδριώτες πρέπει να το πιστέψουμε. Ως τοπική κοινωνία έχουμε δικαιώματα. ΚΑΙ εμείς αποφασίζουμε για τον τόπο μας. Σίγουρα ΟΧΙ οι εταιρίες. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν νυχθημερόν για να αποτραπεί αυτή η παράνομη λεηλασία του νησιού μας. Γιατί ΕΙΝΑΙ παράνομη. Άνθρωποι επιστήμονες, μεροκαματιάρηδες, επιχειρηματίες, αιρετοί, αγρότες, νοικοκυρές οικογένειες ολόκληρες. Όλοι χρειαζόμαστε σε αυτόν τον αγώνα. Είτε με τον οβολό μας, είτε με την συμμετοχή μας. Αρωγοί στην προσπάθεια επικοινωνίας της όλης κατάστασης με τιμιότητα και καθάριο πνεύμα είναι ο τύπος της Άνδρου. Η ιστορική “Ανδριακή /andriakipress.gr”, το μάχιμο “Andros Portal” και ο ασταμάτητος Βαγγέλης/ Vanglouk με τον “Περίγυρο Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου”. Με τους κυρίους τοπικού blog, που δεν αξίζει καν να αναφέρω το όνομά του, δεν θα ασχοληθώ. Δεν πρέπει να παρασύρουν τους ανθρώπους του νησιού στην εμπάθεια και στη διχόνοια. Δεν τους χρειαζόμαστε
αυτούς τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε μία κοινωνία υγιή, άξια συνέχεια των προγόνων μας. Από κάπου θα μας βλέπουν και αυτοί. Και θα αγωνιούν. Πρέπει να αντισταθούμε.

Αέρα λοιπόν, όχι για τα τέρατα ανεμογεννήτριες αλλά αέρα για μας, για το νησί μας, το περιβάλλον, τα μονοπάτια, τις πηγές μας, τις παραλίες μας, τα τοπικά μας προϊόντα, την φιλοξενία μας. ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
Υ.Γ. 1 : Αξιότιμοι κύριοι που συμβάλλετε στην δημιουργία Σχολής Εμποροπλοιάρχων στην Άνδρο. Μπράβο σας και εύγε! Όμως το νησί σάς χρειάζεται τώρα όσο ποτέ! Αφουγκραστείτε το…
Υ.Γ. 2 : Σημαντικά επιστημονικά και μη άρθρα που μπορούν να σας λύσουν πολλές απορίες, φιλοξενούνται όλο αυτό το διάστημα στην “Ανδριακή/andriakipress.gr”, “Andros Portal”, “Περίγυρο Κινηματογραφικής Λέσχης” και στο FB group “Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο;’’. Διαβάστε τα, θα αναθεωρήσετε! Επίσης αποκαλυπτικά video στον “Περίγυρο Κινηματογραφικής Λέσχης”.

 

πηγή: