ΕΦΣΥΝ: «Ήμουν κι εγώ στο δημαρχείο Καρδίτσας!» Τάσος Σαραντής

Tετραήμερες εκδηλώσεις και ευρύ κύμα συμπαράστασης στους 4 πολίτες που δικάζονται την Τρίτη 4/10 για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Άγραφα

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στα δικαστήρια Καρδίτσας θα βρεθούν την ερχόμενη Τρίτη (4/10) τέσσερις πολίτες που συμμετείχαν τον Αύγουστο του 2019 στις κινητοποιήσεις έξω από το δημαρχείο της Καρδίτσας, στο πλαίσιο του αγώνα υπεράσπισης των βουνών και των νερών των Αγράφων. Η υπόθεση αναβαθμίστηκε δικονομικά τον Ιούλιο του 2020, όταν μετατέθηκε η εκδίκασή της από μονομελή σε τριμελή έδρα.

Ενόψει της δίκης τους, έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ κύμα συμπαράστασης, με την Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα να διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων που κορυφώνονται με διαδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας (3/10) και συγκέντρωση αλληλεγγύης το πρωί της Τρίτης στα δικαστήρια της πόλης.

Τον Αύγουστο του 2019 η τότε δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Φώτη Αλεξάκο, εννέα μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας της, επιχείρησε να δημοπρατήσει δημόσιες δασικές εκτάσεις προκειμένου να περάσουν πυλώνες υψηλής τάσης μεταφοράς ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες που σχεδιαζόταν να εγκατασταθούν στα Αγραφα, στη Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο. Σχέδια τα οποία ακυρώθηκαν τον περασμένο χειμώνα ύστερα από τις μαζικές και δυναμικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των στρεβλών περιβαλλοντικών μελετών. Το πρωί της 5ης Αυγούστου διαδηλωτές περικύκλωσαν το δημαρχείο προκειμένου να αποτρέψουν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα δημοπρατούσε τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές κάνοντας χρήση χημικών.

Στις 22 Αυγούστου επιχειρήθηκε η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα της δημοπρασίας. Η απόπειρα των συγκεντρωμένων να μπουν στο δημαρχείο για να ακυρώσουν τη συνεδρίαση δέχθηκε την επίθεση ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ, αλλά οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο, αποκλείοντας την είσοδο του κτιρίου. Κάποια από τα μέλη της οικονομικής επιτροπής δεν κατάφεραν να εισέλθουν, οπότε ελλείψει απαρτίας η συνεδρίαση αναβλήθηκε.

Τρεις μήνες αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου του 2019, η αστυνομία κάλεσε τέσσερις ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων να παρουσιαστούν για ανωμοτί καταθέσεις, όχι σαν κατηγορούμενοι αλλά, κατά την αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης αδικημάτων που είχαν τελεστεί έξω από το δημαρχείο στις 22 Αυγούστου. Η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα, η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου, το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας και το αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα» κάλεσαν σε μεγάλη και δυναμική διαδήλωση στην πόλη, ενώ την ημέρα που παρουσιάστηκαν οι τέσσερις πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το τμήμα. Επτά μήνες αργότερα απαγγέλθηκαν στους τέσσερις οι κατηγορίες για «διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων», «απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας», «βία κατά υπαλλήλων» και «φθορά ξένης ιδιοκτησίας».

Με κεντρικό σύνθημα «Ολη η πόλη στο πόδι» η Ανοιχτή Συνέλευση διοργανώνει τετραήμερο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Η διαδικασία απελευθέρωσης της Μητέρας Γης του Λαού Νάσα» σήμερα, Σάββατο (1/10) και συναυλία με μουσικά σχήματα της πόλης την Κυριακή (2/10).

Ο αποκλεισμός του δημαρχείου Καρδίτσας τον Αύγουστο του 2019

Εφημερίδα «Εραστές των Αγράφων»

Μέχρι στιγμής, καλέσματα αλληλεγγύης για τα δικαστήρια έχουν εκδοθεί επίσης από την ομάδα Δυσήνιος Ιππος και τη Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών. Ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν εκδοθεί από την ΕΛΜΕ Πειραιά και από το Συνδικάτο Διανομέων-Ντελιβεράδων Ν. Αχαΐας, καθώς ο ένας κατηγορούμενος είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του. Επιπλέον διακινείται μια δημόσια δήλωση με τίτλο «Ημουν και εγώ εκεί», όπου περίπου 300 άνθρωποι δηλώνουν ότι ήταν και αυτοί στο δημαρχείο Καρδίτσας και ότι είναι και αυτοί κατηγορούμενοι: «Ημουν κι εγώ στο Δημαρχείο Καρδίτσας! Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη δημόσια δήλωση δηλώνουμε ότι είμαστε κι εμείς κατηγορούμενοι!» αναφέρουν.

«Ο,τι κι αν κάνουν, δεν μας φοβίζουν! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Εδώ και τώρα απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος όσων υπερασπίζονται τα Αγραφα και τη φύση και καλούμε όλο τον λαό να συμπαραταχθεί σ’ αυτόν τον αγώνα. Είμαστε οι πολλοί, έχουμε το δίκιο και θα νικήσουμε», τονίζουν.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών