ΕΦΣΥΝ: Απειλή για τα θαλάσσια κήτη η εξόρυξη υδρογονανθράκων

ΕΦΣΥΝ: Απειλή για τα θαλάσσια κήτη η εξόρυξη υδρογονανθράκων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τάσος Σαραντής

«Οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη ορυκτού αερίου και πετρελαίου στην Ελληνική Τάφρο θα αποτελέσουν τη “χαριστική βολή” για τους τοπικούς πληθυσμούς κητωδών, που ήδη υφίστανται ανθρωπογενείς πιέσεις και απειλές» προειδοποιεί η Greenpeace.

Η Ελληνική Τάφρος, που εκτείνεται από τη βόρεια Κεφαλονιά μέχρι τη νότια Ρόδο, παρέχει κρίσιμο ενδιαίτημα για πολλά είδη κητωδών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων δύο μεσογειακών πληθυσμών που απειλούνται σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN): του φυσητήρα και του ζιφιού.

Πρόκειται για ένα από τα ευρήματα που προέκυψαν από δύο οπτικοακουστικές έρευνες που διεξήγαγε η Greenpeace στην Ελληνική Τάφρο που έχει μπει στο στόχαστρο των πετρελαϊκών εταιρειών, το φθινόπωρο του 2021 και τον χειμώνα του 2022 με σκοπό τη διερεύνηση της κατανομής των κητωδών στα βαθύτερα ύδατα εκτός της θερινής περιόδου. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις θαλάσσιες παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που προορίζονται για την εξόρυξη και παραγωγή ορυκτού αερίου.

Τα αποτελέσματα των ερευνών επιβεβαιώνουν την παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων οδοντωτών κητωδών κατά τις δύο περιόδους έρευνας στα βαθύτερα ύδατα της Ελληνικής Τάφρου: φυσητήρες (49 ανιχνεύσεις), ζιφιοί (4 ανιχνεύσεις), σταχτοδέλφινα (5 ανιχνεύσεις), ζωνοδέλφινα (2 ανιχνεύσεις) και στενόρυγχα δελφίνια (1 ανίχνευση). Οι έρευνες εντόπισαν επίσης 224 μη αναγνωρισμένα δελφινοειδή, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού blackfish (είδος φάλαινας).

Οι έρευνες της Greenpeace παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι φυσητήρες και οι ζιφιοί είναι παρόντες στην ευρύτερη περιοχή της Ελληνικής Τάφρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων των βαθύτερων περιοχών που αποτελούν αντικείμενο δοκιμών σεισμικών ερευνών και έρευνας υδρογονανθράκων. Κι αυτό όταν ελάχιστα ήταν γνωστά για τη χωρική τους κατανομή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτή η έλλειψη σημαντικής επιστημονικής πληροφορίας έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει και να επιτρέψει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών (οι οποίες μπορεί να βλάψουν φάλαινες και δελφίνια) κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Τα χτυπήματα των σκαφών αποτελούν σοβαρή αιτία θνησιμότητας για τους φυσητήρες στην Ελληνική Τάφρο, ενώ οι ζιφιοί είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον ανθρωπογενή θόρυβο, την ώρα που μεσογειακός υποπληθυσμός τους αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό απειλών: την ευπάθεια στον θόρυβο από τα στρατιωτικά σόναρ, τη ναυσιπλοΐα και τις γεωλογικές και σεισμικές έρευνες που είναι γνωστό ότι αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τους ζιφιούς.

Η έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace για τα κητώδη της Ελληνικής Τάφρου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο της οργάνωσης, το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Ινστιτούτο Κητολογικών ερευνών «Πέλαγος» και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Endangered Species Research».

«Οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη ορυκτού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή θα αποτελέσουν τη “χαριστική βολή” για τους τοπικούς πληθυσμούς κητωδών, που ήδη υφίστανται ανθρωπογενείς πιέσεις και απειλές» προειδοποιεί η Greenpeace. «Η εμμονική επιλογή της κυβέρνησης και των πετρελαϊκών να ακολουθήσει εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων σε αυτά τα ύδατα δεν θα είναι μόνο επιζήμια για τον συλλογικό μας αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα εμβληματικά αυτά είδη της θαλάσσιας πανίδας», επισημαίνει ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος του ελληνικού της Greenpeace.

Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί για πολλοστή φορά την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τις δοθείσες άδειες για εξόρυξη στα οικόπεδα της Κρήτης και στην υπόλοιπη επικράτεια.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών