ΕΦΣΥΝ: Αφαιρούν τις δικλίδες ασφαλείας για να αλωνίζουν στο περιβάλλον Νίκος Φωτόπουλος

Αντιδράσεις του Δήμου Βόλβης για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Κερδύλια Ορη, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις δήμου και ΦΔΠΠ. ● Αποφάσεις πλέον από τα… κεντρικά, όπως και στην περίπτωση της κατασκευής δύο φαραωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων στις προστατευόμενες περιοχές Ελους Αρτζάν και Ανθοφύτου στον Νομό Κιλκίς, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν την αντίθετη άποψη του υπό κατάργηση ΦΔΠΠ.

Την ώρα που σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο τα κράτη ιδρύουν και ενισχύουν με κάθε τρόπο τούς κατά τόπους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να τους καταργήσει, αντικαθιστώντας τους με έναν υδροκέφαλο οργανισμό στην Αθήνα που θα λειτουργεί στην ουσία ως υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, άλλη μια κυβερνητική υπηρεσία δηλαδή που θα εξυπηρετεί τους πολιτικούς σχεδιασμούς κάθε πρωθυπουργού.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι κι ενώ ήδη ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει τους κατά τόπους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, είδαμε μόλις πριν από μερικές ημέρες τις προθέσεις και τους σκοπούς για τους οποίους το έκανε.

Βλέπετε, ο υπό κατάργηση φορέας διαχείρισης του Δέλτα Αξιού παρά λίγο να… χαλάσει την κυβερνητική σούπα με μια ανακοίνωση-καρπαζιά στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την έγκριση κατασκευής δύο φαραωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων στις προστατευόμενες περιοχές Ελους Αρτζάν και Ανθοφύτου στον Νομό Κιλκίς.

Λίαν αποκαλυπτικό είναι το πρακτικό του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), με τη θετική εισήγηση του οποίου δόθηκε η άδεια και δημοσιεύεται στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.

Σύμφωνα με αυτό, η άδεια δόθηκε επειδή γνωμοδότησε θετικά ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, χωρίς να έχει γνωμοδοτήσει η Διεύθυνση Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, αγνοώντας τελείως την αρνητική εισήγηση του υπό κατάργηση τοπικού φορέα διαχείρισης! Ενός ανδρός αρχή επομένως – και είναι σαφές ότι αυτό θέλουν να κάνουν με τον νέο οργανισμό στην Αθήνα, που εντελώς υπηρεσιακά θα αποφασίζει από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για το τι θα πρέπει να γίνει στον Αξιό ή στον Θερμαϊκό…

Το πνεύμα αυτό δείχνει να εκφράζει και η σχετική δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, που βάζει μπροστά ως δικαιολογία το θέμα της χρηματοδότησης: «Με την ένταξη των φορέων στον αρμόδιο οργανισμό μπαίνει τέλος στα μπαλώματα και στην αναζήτηση χρηματοδότησης, είτε από δημόσια κονδύλια είτε από χορηγίες ιδιωτών, για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κάθε καλοκαίρι. Πλέον θα υπάρχει κεντρική αντιμετώπιση, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με σταθερή χρηματοδότηση. (…) Οι φορείς όχι μόνον δεν καταργούνται, αλλά αποκτούν επιτέλους τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να επιτελέσουν το σημαντικό τους έργο».

Αντιδράσεις

Ωστόσο, ο κ. υφυπουργός δεν λέει τίποτα για τις αντιδράσεις που ξεκίνησαν κιόλας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης στην τελευταία του συνεδρίαση για το 2021 εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατασκευή δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις περιοχές Μαυροράχη και Βατράλι-Πηγάδια-Νερόμυλος των Κερδυλίων, με 7 και 6 ανεμογεννήτριες αντίστοιχα. Πρόκειται για την τοποθέτηση συνολικά 13 ανεμογεννητριών, από τις 77 που υπάρχει αρχικά πρόβλεψη να τοποθετηθούν στα Κερδύλια Ορη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη του και τις ομόφωνες αποφάσεις-αρνητικές γνώμες του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, των δύο συμβουλίων των Κοινοτήτων Ασπροβάλτας και Στεφανινών, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλβης και 9 συλλόγων και φορέων της περιοχής, γνωμοδοτεί αρνητικά στην έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Ορων (ΜΠΕ) και την κατασκευή των δύο αιολικών σταθμών για περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.

Οι πρώτοι δύο ΑΣΠΗΕ γειτνιάζουν άμεσα με την προστατευόμενη ζώνη Natura 2000 και το Καταφύγιο Αγριας Ζωής Κερδυλίων. Μάλιστα, εκείνος της Μαυροράχης βρίσκεται και εντός της Natura, περιέχοντας και τμήμα του δημοτικού δάσους Στεφανινών για το οποίο δεν έχει ζητηθεί άδεια, ενώ εκείνος της περιοχής Βατράλι περιέχει ανεμογεννήτρια σε απόσταση λιγότερη του χιλιομέτρου από το συγκρότημα της χριστιανικής αδελφότητας «Λυδία» και μόλις 1,5 χλμ. από την παραλία Κυανή Ακτή της Ασπροβάλτας.

Οι δύο αυτές εγκαταστάσεις με τις ανεμογεννήτριές τους θεωρούνται πολύ σοβαρή απειλή για το ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς αναπτύσσονται εκεί όπου διαβιούν σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη! Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι περιοχές κατασκευής των ΑΣΠΗΕ θα επηρεάσουν και τα δεκάδες μεταναστευτικά είδη που διέρχονται από την περιοχή για να καταλήξουν και στη λίμνη Βόλβη.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, «και τα δύο έργα για να υλοποιηθούν προβλέπουν την εξαφάνιση μεγάλων δασικών περιοχών από δρυς και οξιές, δέντρων που υλοτομούνται (…) θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα των δασεργατών του Δήμου Βόλβης», γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία της Τοπικής Κοινότητας και του Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας Στεφανινών.

Επιπρόσθετα, εντοπίζεται το πρόβλημα της απουσίας πρόβλεψης επιπτώσεων από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, σε μια περιοχή που ήδη έχει πληγεί πολλάκις και πρόσφατα από καταστροφικές πλημμύρες.

Τέλος, όπως τονίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, ο δήμος δεν είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά έχοντας ως βασική πολιτική του την προστασία του περιβάλλοντος (εφαρμόζει το πιο προηγμένο σύστημα ανακύκλωσης στην Ελλάδα, διατηρεί επί δεκαετία 8 Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές του, διαθέτει από τα ισχυρότερα εθελοντικά κινήματα σε εκστρατείες καθαρισμού δημόσιων χώρων, κατόρθωσε να έρθει πρόσφατα το φυσικό αέριο με υγροποιημένη μορφή), με ιδιαίτερο στόχο την ανάδειξη της λίμνης Βόλβης ως πρότυπου οικοτουρισμού, δεν μπορεί να συναινέσει στη δραματική υποβάθμισή της και θα αγωνιστεί μαζί με φορείς, συλλόγους και κατοίκους για τη μη εγκατάσταση των αιολικών σταθμών στο ευαίσθητο οικοσύστημα των Κερδυλίων.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών