ΕΦΣΥΝ: Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων Τάσος Σαραντής

Επίκεντρο των κινητοποιήσεων αποτέλεσε το βουνό της Καζάρμας

ΕΦ.ΣΥΝ.

Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή (7/8) ώστε να καταδείξουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση μετατροπής των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.

Επίκεντρο των κινητοποιήσεων αποτέλεσε το βουνό της Καζάρμας, το οποίο απειλείται άμεσα, λόγω της αυθαίρετης επίσπευσης της αδειοδοτικής διαδικασίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και που γειτνιάζει με τον Τύμπανο Αργιθέας, κορυφογραμμή που έχει ήδη υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή από τις εργασίες για την εγκατάσταση συστοιχίας ανεμογεννητριών το τελευταίο διάστημα («Ο αγώνας για τα Αγραφα ανεβαίνει στην Καζάρμα», «Εφ.Συν.», 5/8/2022).

Νωρίς το πρωί, περίπου 150 άτομα ξεκίνησαν από την Φυλακτή Καρδίτσας, ανέβηκαν στη θέση Αη Λιας και, στη συνέχεια, στην κορυφή Κουφόλογγος, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι τα βουνά των Αγράφων αποτελούν έναν ορειβατικό προορισμό, ο οποίος γίνεται όλο και πιο γνωστός και αγαπητός σε πολλούς, πρωτίστως σε νέους ανθρώπους.

Ο αγώνας που δίνεται για την προστασία των Αγράφων, είναι ένας αγώνας που διαρκώς επεκτείνεται και ριζώνει όλο και περισσότερο.

ΕΦ.ΣΥΝ.

Παράλληλα, κάτοικοι και καταγόμενοι από τα χωριά της Αργιθέας, ανέβηκαν από την πλευρά του Αγίου Νικολάου Αργιθέας ως την κορυφή της Καζάρμας και ανάρτησαν πανό μπροστά από το πετρόχτιστο πυροφυλάκιο, σήμα κατατεθέν του βουνού.

Μετά την ανάβαση στο βουνό, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στην πλατεία της Φυλακτής, όπου μίλησαν πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε δρόμους του χωριού.

Την προηγούμενη μέρα (6/8) μέλη και φίλοι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας ανάρτησαν στο πυροφυλάκιο της Καζάρμας ένα υπερμέγεθες πανό που έγραφε «Ανέγγιχτα Αγραφα Καζάρμα χωρίς αιολικά». Η δράση κινηματογραφήθηκε για το ντοκιμαντέρ «Ασκός του Αιόλου 2» που γυρίζει ο σκηνοθέτης Νασίμ Αλάτρας μαζί με την ομάδα του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο αγώνας που δίνεται για την προστασία των Αγράφων απέναντι στην παράλογη επιλογή να μπει ουσιαστικά ταφόπλακα στην περιοχή με τη μετατροπή της σε βιομηχανική ζώνη αιολικών και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, είναι ένας αγώνας που διαρκώς επεκτείνεται και ριζώνει όλο και περισσότερο.

ΕΦ.ΣΥΝ.

«Το να καταστραφεί ό,τι έχει απομείνει από το φυσικό περιβάλλον και τα χωριά μας, απλά και μόνο για να κερδοσκοπήσουν λίγες εταιρίες, είναι ένα σενάριο καταστροφικό για τη χώρα και τις επόμενες γενιές. Αυτός ο αγώνας όχι απλά θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί και θα εξαπλωθεί, εμβαθύνοντας και διαμορφώνοντας νέες προσεγγίσεις και προοπτικές για τον τόπο, αλλά και συνδέοντας τα κοινά χαρακτηριστικά του με άλλους αντίστοιχους αγώνες σε άλλες περιοχές της χώρας», αναφέρουν η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών, το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων και η Πρωτοβουλία Αθήνα για την προστασία των Αγράφων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών