ΕΦΣΥΝ: Επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Αμοργού για ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»

ΕΦ.ΣΥΝ.

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα το δημοσίευμα της εφημερίδας σας που τιτλοφορείται «“Χαρακώνουν” την Αμοργό με νέους δρόμους». Ο τίτλος πέρα από παραπλανητικός, σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα, εγείρει και το ερώτημα εάν η Αμοργός είναι ένα νησί κορεσμένο από δρόμους ή υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς που απαγορεύει τη διάνοιξη νέων δρόμων στο νησί. Εγώ θα σας παραθέσω τις σχετικές ενέργειες του δήμου και θα σας απαντήσω σύντομα και στα δύο ερωτήματα. Για την ακρίβεια, θα περίμενε κανείς οι απόψεις και απαντήσεις μου αυτές να είχαν συμπεριληφθεί στο άρθρο που δημοσιεύθηκε αλλά φαίνεται ότι ο αρθρογράφος δεν χρειάστηκε να μπει στον κόπο να διασταυρώσει τις «πληροφορίες» του ή δεν το θεώρησε δέον.

Αναφορικά με τις παράνομες διανοίξεις που επικαλείστε ότι πραγματοποίησε ο Δήμος Αμοργού και το κείμενο της καταγγελίας του Συλλόγου που μας κοινοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη, για τις οποίες έχουμε ενημερώσει διεξοδικά το Δημοτικό Συμβούλιο, την τοπική κοινωνία και τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές:

1) Η διάνοιξη στα Κάψαλα δεν πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αμοργού αλλά πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου της διάσωσης του βυζαντινού Ναού του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου από την ΕΦΑ Κυκλάδων. Ο ίδιος ο έφορος έχει απαντήσει αυτά τα θέματα στον Τύπο από την άνοιξη του 2020. Ο Δήμος Αμοργού έχει αναλάβει την αποκατάσταση του χωμάτινου μονοπατιού σύμφωνα με μελέτη που εκπονείται, στα πλαίσια της οποίας θα παραμείνει, με τη σύμφωνη γνώμη και της Εφορείας και του αρμόδιου τμήματος της Περιφέρειας, και πρόσβαση για την ασφάλεια και συντήρηση του ναού και του αγροτικού συγκροτήματός του. Αναφορικά με τη λέξη «πρόσχημα» που χρησιμοποιείται σας ενημερώνουμε ότι η αποκατάσταση του συγκροτήματος του σπάνιου για τις Κυκλάδες μνημείου έχει ολοκληρωθεί και σύντομα προγραμματίζονται και τα θυρανοίξια του ναού.

2) Η διάνοιξη στην αγροτική περιοχή «Γυαλάδες – Πλατυβόλια» επίσης δεν πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αμοργού και μάλιστα συντελέστηκε σε χρόνο που οι εργασίες διάνοιξης της αδειοδοτημένης από τον δήμο οδοποιίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Ακρωτήρι είχαν ολοκληρωθεί και δεν υπήρχαν μηχανήματα στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αστυνομικές αρχές για το θέμα αυτό.

3) Στον «Αστράτιο» υπάρχει παλιά αγροτική οδός την οποία και συντηρήσαμε σε σημεία που κατέστρεφε η βροχή, όπως έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή και όπως κάνουμε για τους υπόλοιπους αγροτικούς δρόμους του νησιού στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και χωρίς να ζητάμε περιβαλλοντική αδειοδότηση κάθε φορά που απαιτούνται τέτοιες εργασίες.

4) Στη θέση Σελάδα δεν έγινε καμία διάνοιξη δρόμου 150 μέτρων!!! αλλά εργασίες καθαρισμού από φερτά υλικά δημοτικού οικοπέδου για τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων.

5) Το ρέμα στον Νερόλακκα καθαρίστηκε από τον δήμο, από συσσωρευμένα στην επιφάνεια φερτά υλικά (ξερά κλαδιά και πέτρες). Οι εργασίες έλαβαν χώρα σε περίοδο μεγάλης ξηρασίας για την αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιάς μέσα στον κάμπο της Αιγιάλης. Λόγω του καθαρισμού του ρέματος από τις κροκάλες που συσσωρεύονται εκεί από τα γύρω βουνά αποτράπηκαν φέτος τον χειμώνα τα χειρότερα από τις έντονες βροχοπτώσεις. Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή. Σχετικό επίσης έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας βεβαιώνει ότι δεν έγιναν εργασίες διάνοιξης δρόμου.

Να επισημάνουμε εδώ ότι σύμφωνα και με τη Διεύθυνση Δασών και τον αναρτημένο δασικό χάρτη η περιοχή δεν είναι ούτε δασική ούτε χορτολιβαδική, όπως εσφαλμένα αναφέρετε στο άρθρο, ενώ καμία εργασία δεν έλαβε χώρα εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Ορμου Αιγιάλης.

6) Τέλος στο «Μαύρο Βουνό» αναγκαστήκαμε, λόγω και της πρόσφατης διάνοιξης του αδειοδοτημένου αγροτικού δρόμου του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Ακρωτήρι του οποίου μεγάλος όγκος όμβριων υδάτων καταλήγουν πλέον στον παράλληλο επαρχιακό δρόμο μέσω ενός τεχνικού το οποίο και μπαζώνεται συνέχεια από βράχια και υπερχειλίζει, να παρέμβουμε φέτος για να απομακρύνουμε μεγάλο αριθμό βράχων τα οποία καταπίπτουν κάθε χρόνο στο επαρχιακό δίκτυο και να κατασκευάσουμε και δεύτερο τεχνικό απορροής ομβρίων. Για την άρση της επικινδυνότητας στο σημείο αυτό το Επαρχείο εκπόνησε ύστερα από αιτήματά μας σχετική μελέτη τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά το έργο δεν έχει ακόμα συμβασιοποιηθεί με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να κινδυνεύουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ο δρόμος να αποκόβεται τον χειμώνα και να δαπανώνται συνέχεια χρήματα στον καθαρισμό του. Σύμφωνα επίσης με την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή του σχετικού έργου.

Καμία από τις παρεμβάσεις του δήμου δεν πραγματοποιήθηκε σε περιοχές άθικτες όπως εσφαλμένα αναφέρετε στο άρθρο σας και σαφέστατα καμία υποβάθμιση δεν έλαβε χώρα ούτε στο φυσικό τοπίο, πόσο μάλλον στο πολιτιστικό.

Αναφορικά δε με τη διάνοιξη δρόμων στο νησί μας, ο Δήμος Αμοργού έχει ωριμάσει ένα σύνολο μελετών για τη διάνοιξη αγροτικής οδοποιίας οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον υπό έγκριση Χωροταξικό Σχεδιασμό και οι οποίοι θα συμβάλουν καθοριστικά στη στήριξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής και στην καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της κτηνοτροφίας. Η ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αμοργού του οποίου η ΣΜΠΕ αναμένεται να εγκριθεί μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που εμείς θέσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή σε προτεραιότητα, αποτελεί και τον μόνο τρόπο να θεσμοθετήσουμε το πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου του νησιού με όρους βιωσιμότητας.

Από τις μελέτες οδοποιίας που έχουμε ωριμάσει έχουμε ήδη ολοκληρώσει την αδειοδότηση για κάποιες από αυτές ενώ εκκρεμούν και άλλες. Πρόσφατα στην περίπτωση του δρόμου των Χαλάρων αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη κατά της αρμόδιας για την έκδοση των ΠΠΔ Διεύθυνσης της Περιφέρειας διότι δεν ακολουθήθηκε η αυτοδίκαιη υπαγωγή σύμφωνα με τη θετική γνωμοδότηση όλων των υπηρεσιών, αλλά οι υπάλληλοι απέρριψαν την υπαγωγή προφασιζόμενοι κυρίως την εφαρμογή ενός ερευνητικού προγράμματος για τις «Περιοχές Ανευ Δρόμων», το οποίο όμως δεν έχει θεσμοθετηθεί καν για την Αμοργό!!! Σύντομα θα ενημερώσουμε και την τοπική κοινωνία σχετικά με το πρόγραμμα αυτό και θα προσφύγουμε και σε σχετικές ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο. Οπως έχει γίνει κατά κόρον στο παρελθόν με τις υπερβολικές, σύμφωνα και με την ίδια την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, αρχαιολογικές κηρύξεις, με τους ανύπαρκτους υδροβιότοπους, κάποιοι σχεδιάζουν για την Αμοργό χωρίς να ενημερώνουν και χωρίς να διαβουλεύονται με την τοπική κοινωνία!!!

Εξάλλου και ο Σύλλογος του οποίου τις απόψεις προβάλλετε στο άρθρο σας καταφεύγει συστηματικά σε «α λα καρτ» μεταχείριση της τοπικής κοινωνίας. Οταν για παράδειγμα ασχολείται επιδερμικά και χάριν προβολής και δημοσιότητας με το φλέγον για το νησί μας θέμα των βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεων ΑΠΕ τους ενδιαφέρει η τοπική κοινωνία και εγκαλούν την κυβέρνηση διότι δεν διαβουλεύεται με τους τοπικούς φορείς. Οταν όμως πρόκειται για την αδειοδότηση των έργων αγροτικής οδοποιίας, τα οποία η τοπική κοινωνία έχει συμφωνήσει με ομόφωνες μάλιστα αποφάσεις εδώ και δεκαετίες να υλοποιήσει, ο Σύλλογος δεν εκφράζει μόνο τη διαφωνία του σε αυτές τις αδειοδοτήσεις αλλά συκοφαντεί τον δήμο και τους δημότες στις υπηρεσίες που γνωμοδοτούν και τις παραπλανά με ψεύτικα στοιχεία τα οποία και αποκρύπτει από την τοπική κοινωνία και δεν τα παρουσιάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως του έχει κατ’ επανάληψη ζητηθεί. Αναρωτιέμαι, τι έχουν να κρύψουν οι διοικούντες τον Σύλλογο; Μάλλον αποικιοκρατία θυμίζει αυτή η μεταχείριση και σίγουρα δεν ταιριάζει στους περήφανους και φιλόπονους νησιώτες μας!!!

Εμείς βέβαια ως δημοτική αρχή έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τη δυσφήμηση και τη συκοφαντία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε και την κολακεία. Με καχυποψία, ενώ απαντάμε πάντα με επιχειρήματα και στοιχεία, παραμένοντας παράλληλα προσκολλημένοι στη λαϊκή εντολή που λάβαμε και την οποία υπηρετούμε στο ακέραιο με όσα μέσα μάς δίνει ο νόμος και για όσο διάστημα θα μας εμπιστεύεται ο λαός της Αμοργού.

Κλείνοντας σας ευχαριστώ εκ των προτέρων που θα φιλοξενήσετε τις θέσεις μου αυτές στην εφημερίδα σας και σας προσκαλώ και εσάς και τον συγγραφέα του άρθρου να επισκεφθείτε το όμορφο και φιλόξενο νησί μας για να διαπιστώσετε και από κοντά τα όσα σας περιγράφω.

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Αμοργού
Καραΐσκος Ελευθέριος



Απάντηση του συντάκτη

Ο δήμαρχος Αμοργού δεν μπαίνει επί της ουσίας της υπόθεσης και οι εξηγήσεις που δίνει, αν δεν επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, αποφεύγουν να αποσαφηνίσουν τα γεγονότα. Με πρώτο και κυριότερο το εάν για όλες αυτές τις διανοίξεις δρόμων που έγιναν στο νησί απαιτούνται περιβαλλοντικές μελέτες προ των έργων ή μετά την περάτωσή τους, όπως ο ίδιος πράττει. Δυστυχώς, δεν απαντά σε αυτό, παρ’ όλο που από τη θεσμική του θέση θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ελληνική νομοθεσία διέπεται από ένα πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο για τη διάνοιξη δρόμων, ιδιαίτερα εντός των ευαίσθητων οικοσυστημάτων μικρών νησιών, όπως η Αμοργός.

Το ρεπορτάζ στηρίχτηκε αποκλειστικά στην αλληλογραφία του δημάρχου με τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες (ό,τι πιο επίσημο δηλαδή), στην οποία οι εξηγήσεις που δίνει δεν διαφαίνονται πειστικές. Αλλά και στο έγγραφο με το οποίο ο Συνήγορος του Πολίτη εκκίνησε τη διαδικασία διαμεσολάβησης, απευθυνόμενος σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις κατά νόμο ενέργειές τους με πρώτον απ’ όλους τον δήμαρχο Αμοργού. Ο,τι πιο αξιόπιστο δηλαδή για τη διασταύρωση των απαιτούμενων «πληροφοριών» για την πραγματοποίηση του ρεπορτάζ, εν αντιθέσει με τις προεξοφλούμενες διαψεύσεις του δημάρχου.

Στο σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη γίνεται ρητή αναφορά για διανοίξεις δρόμων «άνευ αδειοδοτήσεων» σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και καλεί τον δήμο «να διακόψει κάθε πρόσβαση στις παράνομες διανοιχθείσες οδούς». Αραγε, γιατί παραλείπονται αυτά τα ζητήματα στην απάντησή του;

Τελικά, το τι κρύβουν και πού αποσκοπούν οι διανοίξεις αυτών των δρόμων και το εάν θα αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία της Αμοργού θα το δείξει το ίδιο το μέλλον, όπου θα φανεί εάν θα υπάρξει οικοπεδοποίηση πέριξ αυτών, μεταξύ άλλων υπερμεγεθών χώρων διασκέδασης ή κολοσσιαίων ξενοδοχειακών μονάδων με θέα το Αιγαίο.

Τέλος, μόνο ως αδιανόητη μπορεί να χαρακτηριστεί η απαξιωτική και εχθρική στάση του δημάρχου Αμοργού απέναντι στα μέλη ενός περιβαλλοντικού και πολιτιστικού συλλόγου με βασικό επιχείρημα ότι λειτουργεί αποικιοκρατικά μόνο και μόνο επειδή, αν και μόνιμοι κάτοικοι και δημότες του νησιού, ορισμένα από τα μέλη του δεν κατάγονται από την Αμοργό.

Τάσος Σαραντής

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών