ΕΦΣΥΝ: Κουρελόχαρτο έχει γίνει η νομοθεσία στον βωμό της «ανάπτυξης» στην Ανδρο – Τάσος Σαραντής

Παρανομία πάνω στην παρανομία

Κουρελόχαρτο έχει γίνει η νομοθεσία στον βωμό της «ανάπτυξης» στην Ανδρο, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση πέντε ανεμογεννητριών στην περιοχή Στενό κατασκεύασε αυθαίρετη προβλήτα από σκυρόδεμα για να εκφορτώσει τα τεράστια εξαρτήματα. ● Απορίας άξιο το γιατί δεν έχουν επέμβει ακόμα οι αρμόδιοι, ενώ γνωρίζουν την παρανομία.

Μόνο απίστευτα μπορούν να χαρακτηριστούν αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Ανδρο προκειμένου να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο η εκφόρτωση ανεμογεννητριών, με το τοπικό λιμεναρχείο να αυτοαναιρεί τις αποφάσεις του, τις αδειοδοτήσεις να τσαλαπατιούνται και τη νομοθεσία -που δεν την εφαρμόζει κανείς- να γίνεται κουρελόχαρτο.

Ο λόγος για την παράνομη προβλήτα που κατασκευάστηκε σε κόλπο νότια του νησιού, στο Στενό της Ανδρου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα άτυπο λιμάνι ώστε να ξεκινήσει η εκφόρτωση 5 ανεμογεννητριών για ακόμη έναν αιολικό σταθμό στη θέση Φραγκάκι.

Επειτα από αυτοψία που διενήργησε το Λιμεναρχείο Ανδρου στις 3 και 4/11 διαπιστώθηκε ότι η προβλήτα δεν ανταποκρινόταν στην υποβληθείσα μελέτη στην αδειοδοτούσα αρχή σε ό,τι αφορά τη χρήση του αιγιαλού και καταγράφηκαν υπερβάσεις τόσο στο μέγεθος και στην τοποθεσία της κατασκευής όσο και στις εργασίες, αφού δεν προβλεπόταν ότι θα είναι σταθερής βάσης.

Ετσι, διατάχτηκε διακοπή των εργασιών για παράνομο έργο στον αιγιαλό, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία και συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι των αυθαίρετων εργασιών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου από την κατασκευάστρια εταιρεία φέρεται να γίνεται παράνομα, αφού δεν καλύπτεται από την εκδοθείσα παραχώρηση της χρήσης τους, όπως προσδιορίζεται σε σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε στις 14/12/2020. Κι αυτό διότι η υπάρχουσα αυθαίρετη κατασκευή βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που παραχωρήθηκε.

Επιπλέον, οι όροι και προϋποθέσεις της προαναφερόμενης απόφασης περί παραχώρησης αιγιαλού και θαλάσσιας περιοχής έχουν παραβιαστεί με την αυθαίρετη κατασκευή της προβλήτας με σκυρόδεμα και την αυθαίρετη ρίψη τσιμεντένιων κυβόλιθων στον θαλάσσιο χώρο και στον αιγιαλό.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αυτό συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκλησή της, δηλαδή την παύση της ισχύος της λόγω της μη τήρησης εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας των όρων και προϋποθέσεων που τέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.

Παρ’ όλα αυτά και σαν να μη συμβαίνει τίποτα, στις 13 Νοεμβρίου η GREEK WINDPOWER A.E., κατασκευάστρια εταιρεία του αιολικού σταθμού στη θέση Φραγκάκι Κορθίου, προχώρησε σε εκφόρτωση από φέριμποτ τύπου παντόφλας και μεταφορά με φορτηγά εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών στον χώρο της εγκατάστασης, χρησιμοποιώντας την αυθαίρετα κατασκευασμένη προβλήτα παρουσία του λιμεναρχείου που είχε προχωρήσει λίγες μέρες πριν σε διακοπή των εργασιών! Νέα εκφόρτωση πραγματοποιήθηκε και στις 15 Νοεμβρίου.

Μόλις διαπιστώθηκε από πολίτες ότι το ίδιο πλοίο «Μαρία Τ.» κατευθυνόταν προς το σημείο, ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Ανδρου, το οποίο τους ενημέρωσε ότι δεν είχε ειδοποιηθεί για κατάπλου του συγκεκριμένου πλοίου στο νησί.

Μέσα σε όλα αυτά, κανένας (ανευθυνο)υπεύθυνος δεν υπολογίζει τον κίνδυνο που μπορεί να ενέχει η χρήση μιας αυθαίρετης προβλήτας για την ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων, αφού έχουν αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι κοινόχρηστοι χώροι του αιγιαλού και ο θαλάσσιος χώρος.

Πέραν του ότι είναι να αναρωτιέται κανείς για το εάν έχουν υπάρξει άνωθεν παρεμβάσεις για την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών σε μια βεβαιωμένα παράνομη κατασκευή, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι τόσο η Κτηματική Υπηρεσία Σύρου όσο και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σύρου, αν και γνωρίζουν για τη διακοπή των εργασιών από το λιμεναρχείο και τους λόγους αυτής, δεν έχουν μέχρι στιγμής παρέμβει. Αλλά και ότι ο δήμαρχος Ανδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, που κατά τα λοιπά συμμετέχει στο Δίκτυο Δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών, παραμένει απαθής μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν στο νησί του.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών