ΕΦΣΥΝ: Μαζικό συλλαλητήριο κατά του LNG στον Βόλο

ΕΦΣΥΝ: Μαζικό συλλαλητήριο κατά του LNG στον Βόλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τάσος Σαραντής

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου έγινε γνωστό από την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα magnesianews.gr ότι η εταιρεία Mediterranean Gas που δρομολογεί την επένδυση πτώχευσε.

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.500 πολιτών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην παραλία του Βόλου συλλαλητήριο και πορεία ενάντια στην κατασκευή σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό.

Παρά το τσουχτερό κρύο, στο συλλαλητήριο έδωσαν το «παρών» άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλοι οι επιστημονικοί φορείς του νομού, πανεπιστημιακοί, κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά), σωματεία, αθλητικοί σύλλογοι, ακόμα και ψαράδες με τα καΐκια τους που διαδήλωσαν από τη θάλασσα. Μοναδική εξαίρεση, η δημοτική αρχή του Βόλου.

Ολοι οι ομιλητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία της μονάδας LNG, την οποία θεωρούν ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω της εγγύτητάς της με τους οικισμούς του Αγίου Στεφάνου, της Κριθαριάς, του Μαράθου, αλλά και με τη Νέα Αγχίαλο, τη Χρυσή Ακτή, τις Αλυκές, καθώς και την πόλη του Βόλου, καθώς και επιβαρυντική για τον κλειστό και αβαθή Παγασητικό Κόλπο.

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου έγινε γνωστό από την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα magnesianews.gr ότι η εταιρεία Mediterranean Gas που δρομολογεί την επένδυση πτώχευσε. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η εταιρεία, στα τρία χρόνια από την ίδρυσή της, φέρεται να έχει σημαντικές οφειλές που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προς εταιρείες οικονομικών και τεχνικών μελετών και νομικών συμβούλων, ενώ φέρεται να χρωστάει μέχρι και τα μισθώματα και τα κοινόχρηστα των γραφείων της σε Αθήνα και Βόλο και σε τοπικά ΜΜΕ της Μαγνησίας που δεν μπορεί να αποπληρώσει. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπαίνει ένα οριστικό τέλος στη σχεδιαζόμενη επένδυση της Mediterraean Gas, αφού η εταιρεία μπορεί να πουλήσει την άδεια που κατέχει.

magnesianews.gr

Σε ό,τι αφορά το παρασκήνιο που είχε προηγηθεί, αξίζει να σημειωθεί η διαφοροποίηση της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. στη Μαγνησία από αυτήν της κυβέρνησης που στήριζε την επένδυση. Στις 27 Νοεμβρίου το προεδρείο και μέλη της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. Μαγνησίας συναντήθηκαν με τον Σύλλογο Προστασίας και Ανάδειξης Παγασητικού. Ο πρόεδρός της δήλωσε ότι είναι κατηγορηματικά ενάντια στη λειτουργία μονάδας LNG σε οποιοδήποτε σημείο χωροθέτησης στον Παγασητικό Κόλπο.

Λίγες μέρες πριν ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστος Μπουκώρος, «εκμυστηρεύτηκε» δημοσίως ότι ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος (που δεν τους κατονόμασε) του είπαν ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση επειδή είναι απίθανη μια περιβαλλοντική αδειοδότηση μιας τόσο μεγάλης παρέμβασης σε ένα κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα όπως είναι ο Παγασητικός και επειδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, δεν έχει καμία πιθανότητα οικονομικής βιωσιμότητας μια τέτοια επένδυση.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας, που τάχθηκε κατά της δρομολογούμενης επένδυσης. Πρόεδρος στην αντιπροσωπεία είναι η γραμματέας της τοπικής της Ν.Δ. και υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, Εφη Αντωνίου. Και ακόμη, είχε συζητηθεί στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, στην οποία απάντησε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, λέγοντας πως η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου είναι αυτή που θα απαντήσει τελικά αν αυτή η επένδυση έχει πρόβλημα ή όχι.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών