ΕΦΣΥΝ: Μικρά οράματα, μεγάλα ζητήματα

ΕΦΣΥΝ: Μικρά οράματα

Μπορεί τα μεγάλα αφηγήματα για την αλλαγή του κόσμου να εξέλιπαν, αλλά υπάρχουν τα μικρά οράματα, που δεν είναι ασήμαντα. Πέρα από όλα τα άλλα, επαναφέρουν στο προσκήνιο το μεγάλο ζητούμενο της εποχής, που αφορά τον ηθικό κώδικα αξιών που διέπει τις σχέσεις μας και την αυτοδιάθεση των προσώπων και των κοινοτήτων.

Η κοινωνία πρέπει να ανασυνταχθεί και να δραστηριοποιηθεί ενάντια σε όλους τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, να αυτενεργήσει. Να προκύψουν νέες μορφές κοινοτήτων αντίστασης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ξεπουλήματος του δημοσίου φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της χώρας, προστασίας των δημοσίων αγαθών της υγείας και της παιδείας.

Τα νέα αυτά κοινοτικά κινήματα θα εμπνέονται από τις παραδόσεις αυτοδιαχείρισης και αντίστασης στον ατομικισμό και την αποδοχή της προτεραιότητας της κερδοφορίας των λίγων απέναντι στα δικαιώματα των πολλών. Η προστασία του περιβάλλοντος περνά μέσα από τις κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις. Οσο κυριαρχεί εμπορευματική παραγωγή και εκμετάλλευση στην κοινωνία θα υπάρχει ανθρώπινη ληστρική συμπεριφορά απέναντι στη φύση.

Είναι στο χέρι των τοπικών κοινωνιών και των άλλων κοινοτήτων να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, «για να σωθεί οτιδήποτε, αν σώζεται».

Τούτο το καλοκαίρι στα βουνά της Πίνδου ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο. Αδελφότητες και σύλλογοι μπήκαν μπροστά στον αγώνα για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών και κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων σε κορυφές, ρέματα και ποτάμια της περιοχής.

Γνωστές και μη εταιρείες, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ακόμη και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες «εν κρυπτώ» και σε κάποιες περιπτώσεις έβαλαν ήδη τις μπουλντόζες προς μεγάλη κατάπληξη που κατέληξε σε οργή και αντίδραση κατ’ αρχάς νέων ανθρώπων, οι οποίοι συμπαρέσυραν τους συλλογικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς σε έναν αγώνα αντίστασης. Το μήνυμα «τίποτα δεν μπορεί να γίνει για εμάς χωρίς εμάς». Εν όψει μάλιστα των προσεχών εκλογών τοπικοί άρχοντες αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση (δεν ξέρω αν και άποψη) βλέποντας το κίνημα να προσλαμβάνει μαζικές διαστάσεις.

Το μήνυμα είναι ΟΧΙ και το σύνθημα επαγρύπνηση και αντίσταση μέχρι την τελική δικαίωση….

*Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών