ΕΦΣΥΝ: Νίκη για τη Σητεία και τους κατοίκους της Μάριος Διονέλλης

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία για το αιολικό πάρκο στη Σητεία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Άκυρο από το ΣτΕ στο «Υβριδικό Αμαρίου»: Το Συμβούλιο ακύρωσε την αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων που είχε παράσχει στο έργο το υπουργείο Περιβάλλοντος ● Απόφαση-ράπισμα για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης προς όφελος των επενδυτών.

Μια σημαντική νίκη ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΤΕΡΝΑ για την υποβάθμιση του τόπου τους πέτυχαν κάτοικοι και φορείς της Σητείας, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν υποβάλει σε σχέση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους.

Συνολικά 210 πολίτες, φορείς αλλά και ο Δήμος Σητείας είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην εγκατάσταση 26 νέων τεράστιων ανεμογεννητριών στην περιοχή (ύψους 140 μέτρων και διαμέτρου φτερωτής 90 μέτρων) και μάλιστα εντός του κηρυγμένου από την UNESCO Γεωπάρκου Σητείας και εντός προστατευόμενης περιοχής. Οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες εντάσσονταν (ως «Υποέργο 1») στο έργο της ΤΕΡΝΑ με την ονομασία «Υβριδικό Αμαρίου» και με βάση τον σχεδιασμό επρόκειτο να δίνουν στο ηλεκτρικό σύστημα το απαιτούμενο ρεύμα για την ανύψωση του νερού από το Φράγμα Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου ώστε να λειτουργεί το «Υποέργο 2», δηλαδή ένα υδροηλεκτρικό έργο παραγωγής ενέργειας.

Στην ουσία με την απόφαση του ΣτΕ τίθεται εν αμφιβόλω και το δεύτερο κομμάτι του σχεδιασμού, ενώ πλήρως εκτεθειμένα βρίσκονται τα στελέχη της κυβέρνησης που με μεθοδεύσεις προχώρησαν την ένταξη του έργου στις fast track επενδύσεις μέσω της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, τον περασμένο Απρίλιο, προσπαθώντας να προκαταβάλουν την απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή των κατοίκων. Τις μεθοδεύσεις αυτές είχε καταγγείλει μέσω της «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ενώ πριν από έναν μήνα διοργανώθηκαν στη Σητεία μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον του εν λόγω έργου.

Για το κομμάτι που αφορά τη Σητεία ως προς το «Υβριδικό Αμαρίου» έχουν υπάρξει ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης (ΦΔΠΠΚΑΚ), όπως επίσης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

«Είναι η απόλυτη δικαίωση των αγώνων μας για περισσότερα από έξι χρόνια», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γιαννακόπουλος, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγώνα των κατοίκων της Σητείας εναντίον του Υβριδικού, εξηγώντας πως οι λόγοι της ακύρωσης του έργου έχουν να κάνουν τόσο με την παραβίαση των όρων του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (και ειδικότερα για τις αποστάσεις από χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος) όσο και με την ελλιπέστατη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ως προς την προστασία της ορνιθοπανίδας που περιελάμβανε η μελέτη του έργου.

O Κώστας Γιαννακόπουλος, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγώνα των κατοίκων της Σητείας εναντίον του Υβριδικού.

Με την απόφασή του το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης επί της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) που είχε παράσχει το υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς να διαπιστώσει τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, στην περίληψη της απόφασης που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται αφενός πως οι αποστάσεις κάποιων εκ των ανεμογεννητριών από τα αρχαία μνημεία είναι μικρότερες από τα 784 μ. (που ορίζει το ειδικό πλαίσιο των ΑΠΕ) αλλά και ότι τα εξεταζόμενα αιολικά πάρκα βρίσκονται σε μικρή απόσταση από σημαντική περιοχή για πουλιά και την ορνιθοπανίδα της περιοχής. Μάλιστα στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται πως προέκυψαν συνολικά σοβαρές αμφιβολίες για την επάρκεια και πληρότητα της εκτίμησης των επιπτώσεων του έργου στη γειτνιάζουσα Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά GR 194.

Το κείμενο της περίληψης της απόφασης του ΣτΕ φέρει την υπογραφή της πρόεδρου Π. Καρλή, ενώ εισηγητής ήταν ο σύμβουλος της Επικρατείας Χρ. Παπανικολάου. Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί αμέσως μετά την καθαρογραφή του από το δικαστήριο.


Η απάντηση της ΤΕΡΝΑ

Σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ πηγές της ΤΕΡΝΑ τονίζουν στην «Εφ.Συν.» πως και τα δύο ζητήματα που θέτει η απόφαση (απόσταση από αρχαία και προστασία ορνιθοπανίδας) επί της ουσίας έχουν πια λυθεί. Η εκτίμηση της εταιρείας, με την επιφύλαξη ως προς την καθαρογραφή της απόφασης, είναι πως με τα παρόντα δεδομένα το ΣτΕ δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση της επένδυσης.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών