ΕΦΣΥΝ: Οικονομική στήριξη για ένδικες ενέργειες κατά των αιολικών

Καμπάνια για την υποστήριξη των δικαστικών αγώνων ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών οργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».

Δράση για την τρομακτική έκταση του φαινομένου αδειοδότησης και εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε κάθε κορυφογραμμή της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, χωρίς κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό, αναλαμβάνει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ». «Το φαινόμενο απειλεί τη φύση και τη βιοποικιλότητα και έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καταστρέφοντας ολοσχερώς την ορεινή ταυτότητα και φυσιογνωμία του ελληνικού τοπίου και κατ’ επέκταση της χώρας», αναφέρει η οργάνωση.

Καθώς η «Καλλιστώ» συμμετέχει ήδη σε 5 δικαστικές υποθέσεις στις περιοχές Αετός και Αερορράχη (Φλώρινα), Αγραφα, Οίτη και νησίδες του νότιου Αιγαίου (ή αλλιώς «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»), αποφάσισε να προχωρήσει στη διοργάνωση καμπάνιας οικονομικής στήριξης ώστε να υποστηρίξει τις ένδικες ενέργειες στις οποίες ήδη συμμετέχει, να συστήσει ομάδα νομικών συμβούλων που θα κατευθύνει και θα συμβουλεύει την «Καλλιστώ» για τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να κάνει ανάλογα με την περίπτωση και να πραγματοποιήσει και να συμμετάσχει σε δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και φορέων.

Οι αιολικοί σταθμοί, όταν σχεδιαστούν σωστά, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αλλά όταν σχεδιαστούν λάθος, οδηγούν σε μια σειρά προβλημάτων, επισημαίνει η «Καλλιστώ». Και επικαλείται την πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τη δρα Βασιλική Κατή.

Στη μελέτη αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα μπορεί και να πετύχει τους στόχους της ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μη δημιουργεί προβλήματα για τη φύση, όπως απώλειες σε βιοποικιλότητα, καταστροφή αδιατάρακτων από τον άνθρωπο περιοχών, μη αναστρέψιμη αλλοίωση της γεωμορφολογίας, της υδρογεωλογίας και του ανάγλυφου του τοπίου και καταστροφή σπάνιων και απομονωμένων φυσικών οικοσυστημάτων που θεωρούνται φυσικά εργαστήρια εξέλιξης των ειδών.

Η οργάνωση καλεί στη στήριξη του ένδικου αγώνα της για να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συμβαδίσει με την προστασία της βιοποικιλότητας. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να στηρίξετε την καμπάνια της «Καλλιστώ» στην πλατφόρμα Give&Fund.

Τάσος Σαραντής

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών