ΕΦΣΥΝ: Πέντε φορές πάνω από τους κυβερνητικούς υπολογισμούς τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Καταρρίπτει τους υπολογισμούς κυβέρνησης και ΡΑΕ το πόρισμα που παρουσίασε σήμερα ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπολογίζει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών μέχρι τον περασμένο Μάρτιο σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι και τον Ιούνιο που ίσχυε το παλαιό σύστημα, το αντίστοιχο ποσό κατ’ αναλογία, εκτιμάται ότι ανεβαίνει στα 2,2 δισ.

Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και ΡΑΕ υπολογίζουν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε λίγο περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ: αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια), που πληρώθηκαν από τους καταναλωτές και επιστράφηκαν μέσω επιδοτήσεων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Εξάλλου, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης που παρουσίασε ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια εκτιμώνται τα υπερκέρδη και στην προμήθεια του φυσικού αερίου.

Η έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα υπερκέρδη στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

Το κόμμα της αξιωματικής υποστηρίζει ότι θα πρέπει να φορολογηθεί όλο αυτό το πόσο, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, για να επιστραφεί στους καταναλωτές, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι βάσει των κανόνων της διακριτής λειτουργίας των αγορών, η αφαίρεση όποιων επιδοτήσεων ή εκπτώσεων των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών στους πελάτες της λιανικής δεν αιτιολογείται.

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών