ΕΦΣΥΝ: Στο σκαμνί επειδή κατήγγειλαν παράνομη διάνοιξη δρόμου Τάσος Σαραντής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης θα βρεθούν 19 πολίτες από την περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Παντάνασσας και Κουλεντίων του Δήμου Μονεμβασίας που δικάζονται αύριο, έπειτα από μήνυση της εταιρείας «WRE Ελλάς».

Το «αμάρτημά» τους ήταν ότι στις 22/08/2018 κατέθεσαν στοιχεία στο Δασαρχείο Μολάων, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης και στο Α.Τ Νεάπολης αναφορικά με την διάνοιξη δρόμου μήκους 1.500 μέτρων και πλάτους 6 έως 10 μέτρων μέσα σε δασική περιοχή. Στην αναφορά τους επισημαινόταν ότι η διάνοιξη γινόταν δίχως την ύπαρξη του αριθμού αδείας του έργου, ούτε του φορέα ιδιώτη που εκτελούσε τις εργασίες και ότι τα μπάζα που προέκυπταν αποθέτονταν σε ιδιωτικές περιουσίες. Στην καταγγελία τους, οι πολίτες δεν έκαναν κάποια αναφορά ονόματος για τον πιθανό υπεύθυνο της διάνοιξης του δρόμου, ωστόσο ζητούσαν να ελεγχθεί η νομιμότητα ή μη του έργου. Εντούτοις, η εταιρεία «WRE Ελλάς- Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Παροχής Υπηρεσιών» -καθώς δραστηριοποιούνταν στην περιοχή- τους καταλογίζει ότι αυτή η αναφορά τους στις αρμόδιες αρχές είναι ψευδής, υποστηρίζοντας ότι η διάνοιξη του δρόμου ήταν νόμιμη.

Ωστόσο, για το εν λόγω έργο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε επιβάλει στην εταιρία διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.500 ευρώ στις 4/3/2019 με την αιτιολογία ότι η διάνοιξη του δρόμου και οι βελτιώσεις υφιστάμενων δρόμων σε δασικές εκτάσεις για το αιολικό πάρκο στα Κουλέντια ήταν παράνομη, διότι δεν περιλαμβανόταν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του αιολικού πάρκου (πρόστιμο 5.000 ευρώ) και δεν είχαν κατατεθεί από την εταιρία οι εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες (ΑΕΠΟ) του έργου, όπως της είχαν ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πρόστιμο 500 ευρώ).

«Τις ρεβανσιστικές και εκφοβιστικές πρακτικές της εταιρείας WRE EΛΛΑΣ, η οποία έχει κατηγορήσει και ζητάει την δίωξη σύσσωμου του Δημοτικού συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας, φορέων, συλλόγων, επιτροπής αγώνα, ραδιοφωνικών σταθμών και πολιτών της περιοχής, που αντιτίθενται εδώ και 20 χρόνια στο αιολικό πάρκο, γιατί εξάντλησαν όλα τα νόμιμα μέσα και προχώρησαν σε ειρηνικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης για τους σχεδιασμούς της εταιρείας, όπως είχαν χρέος και καθήκον να κάνουν», καταγγέλλει σε σχετικό ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. «Στόχος της εταιρείας είναι ο εκφοβισμός με παντελώς ανυπόστατες κατηγορίες, προκειμένου να καμφθούν οι καθολικές αντιδράσεις στην περιοχή για την προβλεπόμενη εγκατάσταση και άλλων αιολικών πάρκων στον Κάβομαλιά, για τα οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ομόφωνα απορρίψει την αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων», αναφέρει. 

Τη συμπαράστασή τους στους 19 συμπολίτες τους εκφράζουν  ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ», η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, ο Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων & Νοτιοανατολικής Λακωνίας – ΕΟΣ ΝΑΛ Μολάων, το Σωματείο Καταλυμάτων & Ενοικιαζόμενων Σωματείων «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», και ο Ναυτικός Όμιλος Βατίκων. Και ζητούν «την απόσυρση των ανυπόστατων κατηγοριών εναντίον τους».


Σημειώνεται η εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ» έχει ασκήσει αγωγή και κατά του υπογράφοντα το παρόν ρεπορτάζ και της «Εφημερίδας των Συντακτών», που εκδικάζεται στις 10 Φεβρουαρίου, για ρεπορτάζ με τον τίτλο «Οι ανεμογεννήτριες “γεννούν” βιομηχανία διώξεων» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στις 29/12/2019 (Αγωγή για ρεπορτάζ που αφορούσε… “βιομηχανία διώξεων”!», «Εφ.Συν.», 26/1/2022) . Με την αγωγή η εταιρεία αξιώνει το ποσό των 225.000 ευρώ μεταξύ άλλων, για δήθεν «δημοσίευση ψευδών, συκοφαντικών και προσβλητικών για την εταιρεία ισχυρισμών».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών