ΕΦΣΥΝ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σητεία κατά του υβριδικού έργου Αμαρίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στη Σητεία κατά του υβριδικού έργου Αμαρίου της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».

Η κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη, 25 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Σητείας, και διοργανώνεται από τον Δήμο, την «Επιτροπή Αγώνα κατά του Υβριδικού Έργου Αμαρίου» και φορείς της Σητείας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η κινητοποίηση γίνεται και ενόψει της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ στις προσφυγές του Δήμου Σητείας και φορέων και πολιτών των Δήμων Σητείας, Ρεθύμνου και Αμαρίου.

Συγκεκριμένα, αναμένεται η αποόφαση από την εκδίκαση της προσφυγής 210 πολιτών και φορέων της Σητείας, του Αμαρίου και του Ρεθύμνου εναντίον του έργου, αλλά και η ξεχωριστή προσφυγή του Δήμου Σητείας κατά της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

Εκτός από τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, στον φάκελο της υπόθεσης προστέθηκε πλέον και η κατηγορηματικά αρνητική γνωμοδότηση από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης (ΦΔΠΠΚΑΚ).

Για τη Σητεία σχεδιάζεται η εγκατάσταση 26 τεράστιων ανεμογεννητριών, ύψους 140 μέτρων και διαμέτρου φτερωτής 90 μέτρων, εντός του κηρυγμένου από την UNESCO Γεωπάρκου και εντός προστατευόμενης περιοχής. Μόνο στην έκταση του Δήμου Σητείας έχουν ήδη εγκατασταθεί 170 ανεμογεννήτριες, ενώ από τη ΡΑΕ έχουν αδειοδοτηθεί ακόμα 16 αιολικά πάρκα με 205 νέες ανεμογεννήτριες, μετατρέποντας την περιοχή σε κρανίου τόπο.

Ειδικά το συγκεκριμένο έργο της ΤΕΡΝΑ χωροθετήθηκε μέσα στο Γεωπάρκο Σητείας, μια έκταση με μοναδικής σπανιότητας πετρώματα, σπήλαια, χλωρίδα και πανίδα. Ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις για το έργο έλαβαν το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αρνητικά γνωμοδότησε και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι υπεύθυνο για την ανάδειξη του Γεωπάρκου.

Για το Αμάρι Ρεθύμνου, η σχεδιαζόμενη επένδυση περιλαμβάνει αντλησιοταμιευτικό έργο παραγωγής ενέργειας με κατασκευή μιας τεράστιας δεξαμενής 1,2 εκατ. κυβικών νερού, που θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το υπάρχον φράγμα Ποταμών ως υδροηλεκτρικό έργο. Ο συνδυασμός των δύο υποέργων (Σητεία-Ρέθυμνο) προσδίδει στην επένδυση τον ορισμό «υβριδικό» ώστε να εντάσσεται σε μια κατηγορία επενδύσεων που απολαμβάνουν σκανδαλώδη ειδικά προνόμια.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών