ΕΦΣΥΝ: Τελικά, ο άνεμος κι ο ήλιος δεν φθηναίνουν το ρεύμα – Άρης Χατζηγεωργίου

Η αποκαλυπτική εικόνα της χθεσινής παραγωγής, με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 50% χωρίς να ρίχνουν καθόλου τη χονδρική τιμή, αποδυναμώνουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, που χθες ανακοίνωσε αύξηση της επιδότησης της τιμής. Στα 39 ευρώ η ενίσχυση για κατανάλωση μέχρι 300 μεγαβατώρες, άγνωστη όμως η πραγματική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Θεατές σε ένα «θέατρο του παραλόγου» παραμένουν εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος που ακούν κάθε τόσο την κυβέρνηση να εξαγγέλλει νέες επιδοτήσεις κόντρα στις τιμές χονδρικής οι οποίες παραμένουν στα ύψη ακόμη και σε μέρες όπως η χθεσινή, όπου σχεδόν η μισή παραγωγή καλύφθηκε από «δωρεάν» και «καθαρές» Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή μεταφοράς ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στις 12 το μεσημέρι (βλ. φωτογραφία) χθες το 46% του ηλεκτρισμού παραγόταν από ΑΠΕ καθώς οι ανεμογεννήτριες δούλευαν στο φουλ λόγω των ανέμων όπως και τα φωτοβολταϊκά λόγω ηλιοφάνειας. Την ίδια στιγμή, οι ΑΠΕ ξεπερνούσαν ακόμη και το ποσοστό των εργοστασίων που καίνε φυσικό αέριο (44%) στις διεθνείς τιμές του οποίου αποδίδονται οι συνεχείς ανατιμήσεις. Πριν από τις 8 το πρωί και στη διάρκεια της νύχτας, με τη μειωμένη ζήτηση, οι ΑΠΕ έφτασαν να καλύψουν έως και το 69% της παραγωγής! Και κάπου εδώ αρχίζουν τα παράδοξα της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας:

● Η χθεσινή χονδρική τιμή των 212,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα είχε καθοριστεί από προχθές με την πρόβλεψη ότι οι ΑΠΕ θα καλύπτουν το 47,3%. Σήμερα η τιμή έπεσε ελαφρώς στα 201,74 ευρώ -παραμένοντας στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά- με την πρόβλεψη ότι οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να καλύπτουν το 46,6%.

● Για το πανάκριβο φυσικό αέριο η χθεσινή πρόβλεψη έδινε κάλυψη 32,7% αλλά η παραγωγή του έφτασε κάποιες στιγμές στο 48%. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εξήγαγε αρκετά μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό και για μεγάλα χρονικά διαστήματα πάνω από 500 μεγαβάτ στην Ιταλία.

● Η παραγωγή από λιγνιτικά εργοστάσια παρέμεινε γύρω στο 5%-6% ενώ εδώ και πολύ καιρό το μεταβλητό κόστος λειτουργίας τους μαζί με τα δικαιώματα ρύπων παραμένει στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 200 ευρώ των μονάδων φυσικού αερίου.

Αύξηση επιδότησης

Ενώ, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό πως η αγορά της ενέργειας είναι στημένη με έναν τρόπο που βοηθά περισσότερο το φυσικό αέριο να παράξει ακριβό ρεύμα παρά τις ΑΠΕ για να παράξουν φθηνό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, διά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, επέκταση των επιδοτήσεων που πρωτοανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, χωρίς ακόμη να έχουν ενταχθεί σε ΦΕΚ:

  1. Για τα νοικοκυριά, η μηναία επιδότηση των 9 ευρώ του Σεπτεμβρίου, που ανέβηκε στα 18 για τον Οκτώβριο, φτάνει τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο τα 39 ευρώ (αντιστοιχεί στις πρώτες 300 κιλοβατώρες). Παραμένει άγνωστο τελικώς πόσο παραπάνω θα πληρώσουν οι καταναλωτές σε σχέση με πέρυσι και αν, όπως λέει η κυβέρνηση, θα δουν διαφορά λίγων ευρώ.
  2. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μηνιαία επιδότηση διαμορφώνεται σε 45 ευρώ από 24.
  3. Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τα τέλη χρήσης κυμαίνονται από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα. Η αναστολή δεν σημαίνει διαγραφή της χρέωσης, που θα επανέλθει όταν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές.
  4. Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανικές-λοιπές χρήσεις Χαμηλής-Μέσης Τάσης), αναστέλλεται από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο του 2022 η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η χρέωση ΥΚΩ είναι μία από τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για να καλύπτεται, μεταξύ άλλων, το πρόσθετο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών όπου παράγεται πανάκριβο ρεύμα με καύση πετρελαίου. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο πεντάμηνο αυτό, οι επιχειρήσεις θα πλήρωναν συνολικά 63 εκατομμύρια ευρώ για ΥΚΩ.

Για «ρεσιτάλ προχειρότητας και ανεπάρκειας» έκανε λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τροποποιεί για τέταρτη φορά τις ανακοινώσεις της, δεν έχει εκδώσει την εφαρμοστική υπουργική απόφαση και αφήνει εκτός μέτρων αγρότες, δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών