ΕΦΣΥΝ: Το προσχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να τραβούν συνεχώς την ανηφόρα και την κατάσταση να είναι ήδη εκρηκτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπονεί σχέδια που περιλαμβάνουν πλαφόν στις τιμές και συντονισμένο τρόπο εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στοχευμένη στήριξη στους καταναλωτές. 

Σύμφωνα με προσχέδιο που έχει δει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Κομισιόν φέρεται να εναποθέτει τις ελπίδες της στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και στο πλαφόν στις τιμές, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να μειώσει τα υπερβολικά κέρδη από τους παρόχους-προμηθευτές. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, οι προτάσεις δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, καθώς ούτε ο επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για την κλιματική πολιτική, Φρανς Τίμερμανς, ούτε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον έχουν συναινέσει στα μέτρα αυτά.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα μέτρα εξοικονόμησης θα βασίζονται στους στόχους που ήδη έχουν συμφωνήσει ο ευρωπαϊκές χώρες, που προβλέπουν τη μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023. Μεταξύ άλλων, τα νοικοκυριά μπορεί να επιδοτηθούν για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ή τον προηγούμενο χρόνο: μια προσέγγιση που επιτρέπει στους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν -εφόσον δεν διαθέτουν- έξυπνους μετρητές ή παρόμοιες συσκευές. 

Ωστόσο το προσχέδιο αναφέρει ότι δεν αρκεί η απλή μείωση, αλλά ειδικά η μείωση κατανάλωσης σε ώρες αιχμής, δηλαδή όταν το ρεύμα είναι περιζήτητο και οι τιμές υψηλές. 

Επιπλέον, η Κομισιόν θέλει να επιβάλει ανώτατη τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικά για αυτό που παράγεται από φτηνές πηγές, όπως τα φωτοβολταϊκά , οι ανεμογεννήτριες, τα υδροηλεκτρικά ή τα πυρηνικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κομισιόν θέλει να σχεδιάσει αυτό το πλαφόν με τη μορφή φόρου για υπερβολικά κέρδη σε εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα σχετικά φτηνά, αλλά που το πουλούν σε υψηλές τιμές. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να στηρίζουν καταναλωτές με στοχευμένο τρόπο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, μόνο ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω μέτρων μπορεί να έχει αποτέλεσμα. 

Οι προτάσεις αυτές θα συζητησθούν την επόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Ωστόσο η εφημερίδα σημειώνει ότι στη σύνοδο αυτή ο πήχυς δεν θα πρέπει να μπει ψηλά, δεδομένων των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μελών. 

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών