ΕΦΣΥΝ: Υβριδικό Αμαρίου: Αιδώς Αργείοι

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία για το αιολικό πάρκο στη Σητεία

Τι κακό ήταν και αυτό; Κοντέψαμε να τρελαθούμε. Τι γίνεται ρε παιδιά; Μήπως δεν διαβάσαμε καλά; Μήπως έχουμε αχρωματοψία και βλέπουμε το πράσινο σαν κόκκινο; Μήπως το «μπλόκαρε» σημαίνει «ξεμπλόκαρε»; Μήπως νομίζουμε ότι νικήσαμε ενώ έχουμε ηττηθεί;

Ο λόγος φυσικά για την περίφημη απόφαση ΣτΕ 1378/2022 για το («εμβληματικό» σύμφωνα με τους υποστηρικτές του) Υβριδικό Έργο Αμαρίου που βρήκαμε σε περίληψη στην ιστοσελίδα Νόμος και Φύση (nomosphysis.org.gr), την οποία και δημοσιοποιήσαμε την 05.07.2022. Από ό,τι δημοσιοποιήσαμε τίποτα φυσικά δεν διαψεύσθηκε ούτε από την ενδιαφερόμενη εταιρεία ούτε πολύ περισσότερο από το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΝ).

Σε αυτή την περίληψη λοιπόν διαβάσαμε και καταλάβαμε (ίσως επειδή έχουμε τελειώσει το δημοτικό σχολείο) ότι σχετικά με την προσφυγή μας, το ΣτΕ αποφάσισε να γίνουν δεκτοί δύο ουσιαστικοί λόγοι από αυτούς που επικαλεστήκαμε «… και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη ΑΕΠΟ καθ’ ό μέρος αφορά το Υποέργο 1», δηλαδή για το τμήμα του έργου που περιλαμβάνει τα Αιολικά Πάρκα στην περιοχή της Σητείας.

Η συγκεκριμένη ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) είχε υπογραφεί το 2019 από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, παρά τις εμπεριστατωμένες αντιρρήσεις κατοίκων και φορέων της Σητείας, του Αμαρίου και του Ρεθύμνου και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου Σητείας, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και κρίσιμων εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων.

Εναντίον αυτής της απόφασης 210 κάτοικοι και φορείς των παραπάνω περιοχών και ο Δήμος Σητείας προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν την ακύρωση της ΑΕΠΟ του έργου.

Μετά από 2,5 χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δικαιώνοντας τις ελπίδες των κατοίκων της Σητείας, εξέδωσε την απόφαση ΣτΕ 1378/2022 με το προαναφερόμενο αποτέλεσμα.

Και την αμέσως επόμενη ημέρα (δηλαδή την 06.07.2022) από την γνωστοποίηση της περίληψης της απόφασης ζήσαμε την απόλυτη τρέλα!!! Ζήσαμε την απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας!!!

Εμείς που νικήσαμε πανηγυρίζαμε για την νίκη μας και ταυτόχρονα η εταιρεία που ηττήθηκε πανηγύριζε και αυτή (εδώ γελάμε), γιατί δήθεν το ΣτΕ ξεμπλόκαρε το έργο και άναψε πράσινο φως για την υλοποίησή του.

Από κοντά και διάφοροι «ανεκδιήγητοι πρόθυμοι κονδυλοφόροι» (που αντί να διαβάσουν την περίληψη της απόφασης, διάβασαν μόνο την ανακοίνωση της εταιρείας), να πανηγυρίζουν και αυτοί για την δήθεν νίκη της εταιρείας και την σωτηρία της Κρήτης και του περιβάλλοντος. Και καλά η εταιρεία. Αυτή έχει το άγχος για το πόσο θα μειωθεί η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της με μία τέτοια απόφαση (ιδιαίτερα τώρα που ψάχνει να βρει επενδυτές να πουληθεί). Όλοι οι υπόλοιποι τι ζόρι τραβάνε; Εκτός βέβαια αν διαθέτουν μετοχές της εταιρείας. Τότε να τους κατανοήσουμε και να τους συμπονέσουμε.

Αλίμονο όμως για την ειλικρινή και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Αυτή είναι άλλο ένα μεγάλο θύμα. Και δεν μπορεί να κάνει και προσφυγή στο ΣτΕ για να βρει το δίκιο της, όπως κάναμε εμείς.

Σε όλους αυτούς (εκτός από αυτά που λέμε στην επικεφαλίδα του σημειώματος αυτού), θα πούμε μόνο τα εξής:

  1. Λυπούμαστε πολύ αλλά χάσατε, δυστυχώς για σας (και ευτυχώς για μάς).
  2. Εφόσον η ΑΕΠΟ καταργήθηκε «… καθ’ ό μέρος αφορά το Υποέργο 1», δεν υπάρχει πλέον Υποέργο 1 και αφού δεν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχει ούτε Υβριδικό Έργο Αμαρίου (έστω και προσωρινά). Και αυτό δεν μπορείτε να το αλλάξετε όσα ψέματα και αν πείτε.
  3. Δυστυχώς για σας (και ευτυχώς για μας), πρέπει να κάνετε άλλους σχεδιασμούς, συμμορφούμενοι με τις επιταγές του ΣτΕ που δικαίωσε εμάς και όχι εσάς. Και το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να μας αδειάσετε την γωνιά και να μας αφήσετε να ζήσουμε και να αναπτυχθούμε όπως θέλουμε εμείς.
  4. Στους δε διάφορους «ανεκδιήγητους πρόθυμους κονδυλοφόρους» αφιερώνουμε δύο παροιμιώδεις φράσεις που αποδίδουν με ακρίβεια κάθε προσπάθεια για απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας που τόσο πολύ μας θύμισαν:

Η πρώτη είναι «όχι αγάπη μου … δεν είναι αυτό που νομίζεις» (του λαϊκού «συρμού») και η δεύτερη (η πολύ χειρότερη αλλά δυστυχώς εσχάτως πολύ συχνά χρησιμοποιούμενη), «να (συνεχίσετε να) λέτε μεγάλα ψέματα γιατί αυτά γίνονται πιστευτά» (του πρώτου διδάξαντος αρχιναζί Γιόζεφ Γκαίμπελς).

Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς θα είμαστε εδώ και μάλλον εσείς πρέπει να ψάξετε να δείτε που θα πάτε ή που θα κρυφτείτε.

*Κώστας Γιαννακόπουλος (ένας από τους 210 που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ΑΕΠΟ του Υβριδικού Έργου Αμαρίου).

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών