ΕΦΣΥΝ: Kαλά κρυμμένα μυστικά… Θοδωρής Αθανασιάδης

Αν και απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα παραμένει ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της νότιας Εύβοιας, του μεγάλου αυτού «στεριανού» νησιού της Στερεάς Ελλάδας. Το Πόρτο Μπούφαλο ενδείκνυται για ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο γεμάτο ήλιο, φως και θάλασσα. Πρόκειται για έναν στενό και βαθύ όρμο με διαυγή νερά του οποίου η θέση προσδιορίζεται από τα ακρωτήρια Μπαθερίστα και Κάβος Στέφανος.

Περνάτε τη μεγάλη γέφυρα που συνδέει το νησί της Εύβοιας με τον κορμό της Στερεάς Ελλάδας, αφήνετε πίσω την πόλη του Ευρίπου και ακολουθείτε τον οδικό άξονα που κατευθύνεται προς τον Νότο του νησιού.

Από τη Χαλκίδα μέχρι την Ερέτρια θα συνωστιστείτε λίγο με τα υπόλοιπα οχήματα –κυρίως τροφοδοσίας– που κατευθύνονται από και προς τα διάφορα χωριά και κωμοπόλεις της περιοχής. Στη συνέχεια θα ανεβοκατέβετε μερικές στροφές, θα αφήσετε πίσω σας το Αλιβέρι και θα βγείτε στη μικρή πεδιάδα του Δύστου.

Εδώ δεν θα πρέπει να σας παρασύρουν οι μεγάλες ευθείες που θα βρείτε μπροστά σας μετά από αρκετά χιλιόμετρα δύστροπου δρόμου, καθώς θα πρέπει να έχετε στον νου σας τις ταμπέλες που θα σας κατευθύνουν προς το Πόρτο Μπούφαλο.

Από τη Χαλκίδα ώς τον μικροσκοπικό ορμίσκο που βρέχεται από τα νερά του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου, θα χρειαστεί να διανύσετε 70 χιλιόμετρα σε μία ώρα και λίγα λεπτά (εξαρτάται από την κίνηση που θα βρείτε στον δρόμο). Μάλιστα για να μπούμε στη λογική της κατανάλωσης καυσίμων που τόσο μας καίει όλους αυτήν την εποχή, το Πόρτο Μπούφαλο απέχει από την πρωτεύουσα 150 χιλιόμετρα, τα οποία για να τα καλύψει (πήγαινε-έλα) ένα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητο θα χρειαστεί να καταναλώσει περίπου 20 λίτρα καυσίμου.

Γεωγραφικοί και ιστορικοί προσανατολισμοί

Το Πόρτο Μπούφαλο βρέχεται από τα νερά του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου, βρίσκεται στη Νότια Εύβοια, αντίκρυ στα αττικά παράλια και στον Βαρνάβα και βόρεια από το λιμάνι των Στύρων από το οποίο απέχει οδικώς 30 χιλιόμετρα. Πρόκειται για έναν στενό και βαθύ όρμο με διαυγή νερά του οποίου η θέση προσδιορίζεται από τα ακρωτήρια Μπαθερίστα και Κάβος Στέφανος.

Στην είσοδο του ορμίσκου βρίσκεται η βραχονησίδα Δασκαλειό ή Μπούφαλο, με ορατά τα απομεινάρια μεσαιωνικής οχύρωσης. Η οικιστική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στη νότια πλευρά του όρμου και σε σχέση με άλλες περιοχές της Εύβοιας θεωρείται ήπια. Υπάρχουν αρκετές εξοχικές κατοικίες, ένα ξενοδοχείο, μερικές παραθαλάσσιες ταβέρνες και ένα καφέ. Ολόγυρα ο τόπος διαθέτει αρκετό πράσινο από περιβόλια, ενώ οι απότομες πλαγιές των βουνών σού δίνουν την εντύπωση ενός καλά προφυλαγμένου απάγκιου.

Από την αρχαιότητα ακόμα, το Πόρτο Μπούφαλο θα πρέπει να ήταν το λιμάνι των γύρω ορεινών κοινοτήτων. Επίσης έχουν βρεθεί υπολείμματα οψιδιανού, ενός πολύ σκληρού ηφαιστειακού πετρώματος που χρησιμοποιούνταν πριν από την ανακάλυψη των μετάλλων για την κατασκευή κοφτερών εργαλείων –μαχαίρια, τσεκούρια, αιχμές για δόρατα και βέλη κ.λπ. Από τις ενδείξεις αυτές οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι στην περιοχή υπήρχαν εργαστήρια οψιδιανού ήδη από τη Νεολιθική Εποχή.

Το 1948 βρέθηκαν εδώ 95 ρωμαϊκά δηνάρια του 1ου π.Χ. αιώνα, πράγμα που έκανε τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι στον ασφαλή από τους ανέμους και τις τρικυμίες κόλπο υπήρχε σημαντικό λιμάνι με έντονη εμπορική δραστηριότητα. Τα νομίσματα αυτά εκτίθενται σήμερα στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Είναι ακόμα άγνωστο πώς προέκυψε η ονομασία Πόρτο Μπούφαλο. Ισως μια εξήγηση να δίνεται από τον Αδαμάντιο Κοραή που έγραψε σχετικά: «ίσως το νυν εν τοις πίναξι γραφόμενο Buffalo, ράστη γαρ η έκπτωσις τοις χυδαΐζουσι, από του Βοός Αυλή εις το Βούφαλο».

Ειδυλλιακό μεσογειακό τοπίο

Στην απάνεμη αυτή θαλασσινή αγκαλιά στις αρχές του καλοκαιριού υπάρχουν λίγοι επισκέπτες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Αρκετά σκάφη αναψυχής, ιστιοφόρα και κότερα θα δείτε να αράζουν αρόδο στην είσοδο του κολπίσκου και αρκετοί να απολαμβάνουν τις βουτιές τους στα καθαρά νερά. Το Πόρτο Μπούφαλο διαθέτει την παραλία Τσέπι που είναι στρωμένη με ψιλό πετραδάκι, χοντρή άμμο και σχετικά ρηχά νερά. Εχει δημοτικές ντουσιέρες ενώ σε μικρή απόσταση θα βρείτε ψαροταβέρνες και καφέ.

Στην άκρη της αμμώδους γλώσσας υπάρχει ο φάρος και εκτίθεται μια μεγάλη άγκυρα που έχει ανασυρθεί από παλιό ναυάγιο του 17ου αιώνα.

Αν έχετε δικό σας βαρκάκι θα απολαύσετε τις βόλτες στα κοντινά ερημονήσια, ιδίως το δειλινό, θα περιεργαστείτε τα ερειπωμένα μεσαιωνικά τείχη που ξεχωρίζουν στη νησίδα Δασκαλειό και θα περιηγηθείτε στους γειτονικούς απόμερους όρμους όπου επίσης υπάρχουν μικροσκοπικές ακρογιαλιές. Πραγματικά αν δεν δεις τον χάρτη δεν μπορείς να πιστέψεις ότι τούτο το μαγικό μέρος απέχει μόλις 6 ναυτικά μίλια από τα κακοποιημένα αττικά παράλια.

Ολόγυρα οι εξοχές είναι ιδανικές για σύντομους ευχάριστους περίπατους. Πεζοπορώντας σε ξεχασμένα μονοπάτια που μοσχομυρίζουν ρίγανη και φλισκούνι θα βγείτε σε κοντινές τοποθεσίες με θαυμάσια θέα στον Ευβοϊκό Κόλπο και τον όρμο του Πόρτο Μπούφαλο. Μόνη παραφωνία σε αυτό το υπέροχο σκηνικό είναι οι τεράστιοι πυλώνες των ανεμογεννητριών με τις γιγάντιες φτερωτές που δεσπόζουν στα γύρω υψώματα και ταράζουν την πρωτόγνωρη ησυχία του γαλήνιου αυτού τόπου. Αν αυτή είναι η επερχόμενη και πολυδιαφημισμένη «πράσινη» ανάπτυξη που μας υπόσχονται, αντικρίζοντας τούτα τα κακοποιημένα βουνά της Νότιας Εύβοιας δυστυχώς θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τραγικές αλλαγές στη γεωμορφολογία της πατρίδας μας!

Από το Πόρτο Μπούφαλο στην παραλία Αλμυροπόταμου

Πρόκειται για μια παραλιακή διαδρομή υψηλής αισθητικής αξίας περίπου 15 χιλιομέτρων που πραγματοποιείται σε ασφάλτινο στην αρχή και στη συνέχεια σε σχετικά βατό οδόστρωμα. Στην πορεία σας θα βρείτε άλλους δύο μικρούς όρμους με ήπια οικιστική δραστηριότητα που ενδείκνυνται για μοναχικές βουτιές και εξερευνήσεις του βυθού με μάσκα. Στη συνέχεια ο δρόμος γίνεται χαλικοστρωμένος χωματόδρομος που θα σας βγάλει εύκολα στον Κόλπο του Αλμυροπόταμου όπου θα πατήσετε και πάλι σε άσφαλτο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταματήσετε στον παραλιακό οικισμό Γαλάζια Λίμνη και να δείτε τη βράχινη γλώσσα Αγιος Δημήτριος που εισχωρεί για 150 μέτρα στο γαλάζιο της θάλασσας.

Η επιστροφή στην Αθήνα μπορεί να γίνει από τον Αλμυροπόταμο μέσω Αλιβερίου-Χαλκίδας. Εκτός και αν θέλετε να επιστρέψετε ακτοπλοϊκώς με το φέριμποτ που αναχωρεί από το λιμάνι του Αλμυροπόταμου (εποχικά δρομολόγια) ή από το λιμάνι των Στύρων (πυκνά δρομολόγια) για το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στην Αττική.

Διαμονή

 Θα μείνετε στο εξαιρετικό ξενοδοχείο 3 αστέρων «Evia Silence» που είναι χτισμένο στη βόρεια άκρη του κόλπου, σχεδόν πάνω στη θάλασσα, με προνομιακή θέα στο λιμανάκι και τον οικισμό, τηλ. 22230- 55353

 Για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα θα επικοινωνήσετε με το «Evia Sea Side Apartments» που βρίσκεται κοντά στο λιμανάκι, τηλ. 6989845168

 www.viewsofgreece.com

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών