ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ – SAVE_ANDROS – Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Σήμερα, Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος,
δεν μπορούμε να είμαστε ούτε χαρούμενοι, ούτε αισιόδοξοι.

Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία των τελευταίων ετών, η ελληνική πολιτεία έχει βαλθεί να παραδώσει στη βαρειά βιομηχανία του ανέμου τα σημαντικώτερα φυσικά τοπία της χώρας, στο όνομα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης.


Η σύγχρονη ενεργειακή μας πολιτική, εκτός του ότι θα μας καταστήσει εξαρτώμενους ενεργειακώς από τους ξένους, θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφύτευση δεκάδων χιλιάδων ανεμογεννητριών στο πολυσχιδές εθνικό τοπίο, τις οποίες κανένας δεν θα μαζέψει, όταν θα εχουν σκουριάσει.

Αυτός είναι δυστυχώς ο σχεδιασμός και για τις Κυκλάδες, τον τόπο μας, το ζωτικό μας τοπίο, τον παγκοσμίως αναγνωρίσιμο τουριστικό προορισμό. Ειδικά στην Άνδρο, ως να μην έφταναν τα ήδη αδειοδοτημένα τερατώδη αιολικά πάρκα, έρχεται τώρα και το υπό αναθεώρηση Χωροταξικό Πλαίσιο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που προτείνει την ίδρυση στο νησί Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων για τις ΑΠΕ.

Η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού, θα σημάνει την οριστική και αμετάκλητη βιομηχανική αλλοίωση του οικολογικού και πολιτιστικού status του νησιού , γεγονός, που μεταξύ άλλων ολέθριων συνεπειών, θα ακυρώσει την πολυετή, εθελοντική και κοπιώδη προσπάθεια, που είχε σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη και παράδοση στον ντόπιο και διεθνή φυσιολατρικό/ πεζοπορικό τουρισμό ενός γοητευτικού δικτύου μονοπατιών, Ευρωπαϊκώς πιστοποιημένου. Εαν αυτό είναι η βιώσιμη ή η αειφόρος, ή η πράσινη ανάπτυξη, τότε ευχαριστούμε,αλλά δεν θα ψωνίσουμε !
Καλούμε όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή εκδήλωση να διαχειρισθούμε μαζί το ζωτικό φυσικό περιβάλλον και το τοπίο μας.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ – SAVE_ANDROS

Άνδρος 05.06.2021