ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Α-Γ ΣΤΟ ΓΑΥΡΙΟ

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΓΙΑ 8 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΙ              ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ ΦΟΡΤΙΑ

Του Νίκου Αυγουστή 22/7/2020

Την Τρίτη (21/7) τα χαράματα στις 3:30 κατέβηκαν κάτοικοι στο λιμάνι για να μην επιτρέψουν την εκφόρτωση των Ανεμογεννητριών για το Α/Π στο Μαράθι του Μακροτάνταλου.

ΠΩΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ 

ΣΤΟ Α/Π ΜΑΡΑΘΙ  ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΤΑΝΤΑΛΟ

Όταν το 2010-12 έπαιρναν άδειες για Αιολικές Εγκαταστάσεις στην Άνδρο, στο Μακροτάνταλο υπήρχε ένα ταρατώδες έργο με 52 Α/Γ των 120 MW και 2 μικρά, το ένα της ΕΝΤΕΚΑ-ΠΥΡΑΜΙΣ (το σημερινό Α/Π ΜΑΡΑΘΙA ΑΕ με 3 Α/Γ των 2,7 MW) και αυτό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 5 Α/Γ των 11,5 MW, η οποία ΔΕΗ Αναν. ήταν κατά 49% συμμέτοχη στο μεγάλο. Λόγω οικονομικών λόγων αλλά και δυστυχώς λαθεμένου σκεπτικού, έγινε Αίτηση Ακύρωσης μόνο για το μεγάλο πάρκο, σκεπτόμενοι ότι τα μικρά θα συνδέονταν στο μεγάλο.

Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στο Α/Π Μαράθι περί τον Σεπτέμβριο του 2019, αν και το μάθαμε καθυστερημένα, δυστυχώς δεν έγινε καμία κίνηση αντίδρασης κατά των εξελισσόμενων εργασιών. Ούτε στις εκσκαφές, ούτε στα σκυροδέματα, ούτε στις διαπλατύνσεις δρόμων, ούτε ακόμα και στη διάνοιξη του χαντακιού για το καλώδιο διασύνδεσης….

Παρόλες τις πετυχημένες δύο κινητοποιήσεις που κάναμε για τα καράβια που έφερναν τις άχρηστες Ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ από τα Ψαρά, με την δικαιολογία των ανταλλακτικών,  όπου καταφέραμε να το αποτρέψουμε, να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Διευθ. Σύμβουλος της ΔΕΗ Αναν. μας είχε πει ότι είναι άχρηστες και τις πάνε για Ανακύκλωση, απλά θέλουν, εκτός από την τοποθέτηση 100 Α/Γ των 100 μ. ύψους,  να κάνουν το Μακροτάνταλο και νεκροταφείο ανεμογεννητριών.

Την Τρίτη τα χαράματα ήρθε το πρώτο φορτίο Ανεμογεννητριών για το Μαράθι, δυστυχώς, η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρή και παρόλες τις αντιξοότητες πάνω από 100 κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στις 3:30 το πρωί όταν ήρθε το καράβι, κατάφεραν και εμπόδισαν νομίμως την μετακίνηση των Ανεμογεννητριών προς το έργο. Αναφέρουμε ότι ζητήσαμε από τον αρμόδιο Αξιωματικό να μας επιδείξουν την νομιμότητα διακίνησης, παραστατικά κλπ. όπως και την νομιμότητα της μεταφοράς και εγκατάστασης, στοιχεία που δεν προσκομίσθηκαν

Ο αιτίες για την μικρή συμμετοχή εκτιμούμε ότι ήταν αφενός η προσπάθεια εκφοβισμού του κόσμου που έγινε τις τελευταίες μέρες από το Λιμεναρχείο, όταν συνδυασμένα με την άφιξη για το Μαράθι, μοίρασε μετά από 2 μήνες περί τις 50 κλήσεις σε κατοίκους ακόμα και σε αρκετούς αιρετούς (δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους), για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια εκφόρτωσης των άχρηστων παλιών Α/Γ της ΔΕΗ, αφετέρου ο χουντονόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για τις συγκεντρώσεις, όπως ακόμα και η εκφοβιστική πληροφορία που κυκλοφόρησε ότι θα έρθουν τα ΜΑΤ….

Όπως αποδείχθηκε όμως, τίποτα απο αυτά δεν ήταν αληθινό. Και αν καταφέρναμε να είχαμε μεγαλύτερη συμμετοχή, ίσως να μην βλέπαμε τις τεράστιες νταλίκες να κυκλοφορούν στο νησί μας. Κάτι που έγινε, όταν το πρωί είχαμε μείνει πολύ λιγότεροι και αποχωρήσαμε μετά τα πρωινά δρομολόγια των πλοίων, αφού όλοι οι επιβάτες για Άνδρο, Τήνο και Μύκονο είδαν την κεντρική προβλήτα του λιμανιού, γεμάτη με τις νταλίκες τους γερανούς και τις ανεμογεννήτριες.

Μελανό σημείο της βραδιάς η παρουσία του ανεπιθύμητου  κιτρινιάρη και αρχιψεύταρου συκοφάντη που το παίζει «δημοσιογράφος», μετά δε το κράξιμο έγινε καπνός…

ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΤΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ:

ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ- ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ- ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΔΥΟ ΦΟΡΤΙΑ

ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ

Φωτό από επιβάτη των πρωινών πλοίων (από την ανάρτηση του «Η Τήνος κατά των Ανεμογεννητριών»)

Όσοι Τηνιακοί βρέθηκαν σήμερα το πρωί στα πλοία από Ραφήνα προς Τήνο, αντίκρισαν στο λιμάνι του Γαυρίου αυτές τις εικόνες.   Για να αντιλαμβανόμαστε όλοι τι έρχεται και στο δικό μας νησί!   Αλληλεγγύη στους Ανδριώτες που αγωνίζονται!

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ – ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ  –  ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ