Ξετυλίγεται το Κουβάρι των Αυθαιρεσιών στο Αιολικό Σταθμό Φραγκάκι Άνδρου

Έστω και καθυστερημένα άρχισε να “ξετυλίγεται το κουβάρι”.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών που ενέκρινε την μελέτη για την χρήση Αιγιαλού στο Στενό Κορθίου Άνδρου, για την απόβαση των Ανεμογεννητριών της εταιρείας Greek WindPower, έδωσε εντολή αυτοψίας νομιμότητας του έργου.

Μελέτη που όπως φαίνεται από τις παρακάτω υποβληθείσες φωτογραφίες, θα στρώνανε την άμμο με τσουγκράνες, θα έβαζαν ξύλινες δοκούς, που θα ακουμπούσε ο καταπέλτης σε αυτούς, και με αυτό τον τρόπο θα βγαίνανε οι νταλίκες των 60-80 τόννων!!! Με αυτή την “ωραία” απάτη πήρανε τις εγκρίσεις από όλες τις υπηρεσίες.

Στην πράξη η εταιρεία παραβιάζοντας την εγκριθείσα ΑΕΠΟ, έσκαψαν όλη την αμμουδιά, διαστρώσανε μπάζα, τοποθέτησαν εκατοντάδες τσιμεντένια μπλόκια, έριξαν μπετά και έκαναν μία προβλήτα μήκους περί τα 16 μ. μέσα στη θάλασσα. Ξέχασαν ότι η περιοχή είναι Natura και έπρεπε να υποβάλουν πλήρη περιβαλλοντική μελέτη για τέτοια έργα. Αλλά τι μπορεί να πει κανείς, μήπως για τα έργα που έκαναν στο πάρκο πήρανε τις αναγκαίες και υποχρεωτικές άδειες?? Και σε αυτή την περίπτωση, όπως φαίνεται, “μάλλον” (!!) με τις πλάτες του δήμαρχου, τις παρέκαμψαν.

Και τώρα με εντολή της Υπηρεσίας του Υπουργείου, θα ελεγχθεί η νομιμότητα των έργων στον Αιγιαλό, παρόλο που η Αναφορά του Λιμεναρχείου ήταν σαφέστατη: “έγινε παραβίαση των εγκεκριμένων μελετών”, τι το πιο λογικό από μία προσωρινή απόφαση αναστολής χρήσης της προβλήτας και όταν θα ολοκληρώνονταν οι αυτοψίες, θα έπαιρναν και την οριστική απόφαση. Δεδομένου ότι σύμφωνα με το Λιμεναρχείο που απαγόρευσε την χρήση της προβλήτας, γίνεται από την εταιρεία παράνομη χρήση της.
Με αυτό τον τρόπο δίνεται στην εταιρεία ο χρόνος για να ολοκληρώσει την απόβαση των ανεμογεννητριών τώρα …. τρέχει να προλάβει να φέρει όλα τα εξαρτήματα. Σήμερα (Τετάρτη) η παντόφλα έφτασε πριν χαράξει, το ίδιο θα κάνει και αύριο και …..όταν θα βγουν οι αποφάσεις, τότε θα είναι αργά.

Και στη συνέχεια η εταιρεία θα ξεκινήσει να στήνει τις ανεμογεννήτριες πάνω στις αυθαίρετα κατασκευασμένες βάσεις, αλλά πάλι θα “τρέχει” να προλάβει, γιατί από αρχές Γενάρη, σύμφωνα με την απόφαση της Δ’νσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, σταματάνε όλες οι εργασίες στο πάρκο στο Φραγκάκι λόγω προστασίας του Σπιζαετού.

Κατέβασε το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας & Κοινωφελών Περιουσιών : Σχετικά με αυθαίρετες επεμβάσεις στο ‘’Στενό’’ ν. Άνδρου από την εταιρεία GREEK WINDPOWER