Οι ανεμογεννήτριες απειλούν για μια ακόμη φορά τη Σκύρο

Δείτε την δήλωση του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή την νέα απόπειρα για  εγκατάσταση  58 ανεμογεννητριών  στη Σκύρο, ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είναι η τρίτη φορά που επανέρχεται αίτημα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σκύρο.

Η πρώτη ήταν το 2005 για την εγκατάσταση 10 αιολικών πάρκων με 111 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 333 MW.

Η μη αποδοχή αυτής της πρότασης από την τοπική κοινωνία ήταν καθολική και εκφράστηκε με πολλές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλεπάλληλα ψηφίσματα λαϊκών συνελεύσεων, αντιδράσεις όλων των φορέων, ακόμη και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που απέρριψε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η δεύτερη ήταν το 2020, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποδέχτηκε τη πρόταση επικαιροποίησης της επένδυσης, ως προς τον αριθμό και το μέγεθος των ανεμογεννητριών, διατηρώντας όμως τη συνολική ισχύ των 333 MW, η οποία απορρίφθηκε από το ΣτΕ.

Δυστυχώς σήμερα, επανέρχεται για τρίτη φορά το αίτημα, από την «Αιολική Νοτίου Σκύρου Α.Ε.» με σκοπό την ένταξη της νέας πρότασης στις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, έχοντας παράλληλα μειώσει τον αριθμό των αιολικών πάρκων και των ανεμογεννητριών, αλλά γιγαντώσει τις διαστάσεις τους, αφού ουσιαστικά η ισχύς τους μειώνεται μόνο κατά 10%, δηλαδή από τα 333 στα 300 MW.

Αυτή τη φορά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους μας. Το όχι στη συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να είναι και πάλι ξεκάθαρο και αγωνιστικό. Οι ιδιαίτεροι λόγοι που οφείλουμε να αναδείξουμε είναι πολλοί με χαρακτηριστικότερες τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον (η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura) όσο και στον τουρισμό (όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί το γνωρίζουν καλά).

Έχοντας βρεθεί κι άλλες φορές κοντά στους κατοίκους που υπερασπίζονται το νησί τους συστρατεύομαι κι αυτή τη φορά στον αγώνα που κάνουν για να ανατρέψουν την άλωσή του.”

Πηγή:  Ευβοϊκή Γνώμη