ΟXI και στη Σκύρο

Του Γιώργου Σταματόπουλου

Ομόφωνα αντιδρούν με ψήφισμά τους ο δήμος της μικρής αλλά πανέμορφης νήσου Σκύρου, φορείς και σύλλογοι στο σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο εγκατάστασης γιγαντιαίων αιολικών σταθμών, βιομηχανικής κλίμακας και ισχύος 330 MW στο εμβληματικό «Βουνό» (όρος Κόχυλας). Ποιοι σχεδιάζουν αυτό το έκτρωμα; Οι μοναχοί της Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Ορους σε συνεργασία με «ξένους επενδυτές».

Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο είχαν προσπαθήσει οι μοναχοί και το 2005, απετράπη όμως αυτή η «ιεροσυλία» από την αντίδραση σύσσωμων και τότε των κατοίκων του νησιού. Και νά που πρόσφατα δόθηκε Αδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).

Και ιδού τι σχεδιάζεται και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν τελικά εφαρμοστεί: τοποθέτηση εξήντα (60) ανεμογεννητριών, ισχύος 5,6 MW η καθεμία και ύψος πάνω από εκατόν ογδόντα (180) μέτρα –κάτι που αντιστοιχεί, λένε οι κάτοικοι, σε ουρανοξύστη εξήντα (60) ορόφων!

Είπαμε να αποφύγουμε τον λιγνίτη και να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειες, όχι άκριτα όμως, όχι χωρίς συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και με επιστημονικούς και οικολογικούς φορείς, όχι καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον επειδή κάποιοι επιτήδειοι, ντόπιοι [για δες, οι μοναχοί!] και ξένοι θέλουν να αποκομίσουν κέρδη –και ας καεί ο κόσμος όλος τριγύρω.

Ας δούμε και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον: απίστευτα μεγάλες εκσκαφές· θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες τόνοι τσιμέντο για την πάκτωση των ανεμογεννητριών [όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό για ένα βουνό]· «βουνά» από μπάζα θα κατακλύσουν τις πλαγιές του Κόχυλα «ανασκευάζοντας» τον ορίζοντα και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμοι, διαστάσεων λεωφορείου, θα οργώσουν το ανάγλυφό του.

Σημειώνεται ότι το «Βουνό» βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 [αλλά ποιος δίνει σημασία σε τέτοιους φυσικούς και πολιτισμικούς χαρακτηρισμούς…]. Τα τερατουργήματα αυτά θα είναι ορατά από κάθε σημείο του νησιού, όπου κι αν βρίσκεται κανείς, στον Νότο είτε στον Βορρά –ακόμη και από την Εύβοια!

Κατανοητές οι ανησυχίες των Σκυριανών –τι ανησυχίες, τρόμο τους προκαλεί πιθανή εκτέλεση του εγκληματικού αυτού «έργου». Καταρχάς θα επισκιάσει όλο το νησί. Το ήπιο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο ανατρέπεται. Η αισθητική του σκυριανού τοπίου καταστρέφεται. Η προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 με την ιδιαίτερη βιοποικιλότητά της αφανίζεται. Η μακραίωνη ιστορική διαδρομή πολιτισμού της Σκύρου αμαυρώνεται. Η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού ακυρώνεται. Η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, που παραδοσιακά αναπτύσσονται στο «Βουνό», εξαφανίζονται. Οι οικογένειες θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, σε αναζήτηση εργασίας.

Αποφασισμένοι, λοιπόν, να μη γίνει το «έργο», έτσι καταλήγουν στο ψήφισμα διαμαρτυρίας τους και εναντίωσης: «Απέναντι στη χωρίς όρια και ηθική, οικονομική αισχροκέρδεια των “επενδυτών” η Σκύρος αντιτάσσει την ομόψυχη και ομόφωνη λαϊκή της άρνηση». Εχει περισσότερο σημασία η ομοψυχία από την ομοφωνία –δείχνει το πάθος και την ένταση και έναν αγώνα που θα τον πάνε έως το τέλος. Επιμένουν οι λογιώ λογιώ κερδοσκόποι να μη λαβαίνουν υπόψη τους τις τοπικές κοινωνίες –αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο…

πηγή: ΕΦΣΥΝ


Φρέσκο κείμενο από την Σκύρο!#save_skyros

Posted by Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών on Tuesday, 23 June 2020