“Ρεκόρ” Όρνιων με πομπό και προορισμό… την Αιτωλοακαρνανία

Νέος χάρτης ευαισθησίας των κρίσιμων περιοχών του Όρνιου στην Ελλάδα

Συνολικά 14 Όρνια με δορυφορικούς πομπούς κατέφθασαν μέσα σε λίγες ημέρες στη Δυτική Ελλάδα από διάφορα σημεία των Βαλκανίων!

Στο τέλος Μαρτίου απελευθερώθηκαν από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ τέσσερα νεαρά Όρνια στην περιοχή του Αράκυνθου, στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης ενίσχυσης των πληθυσμών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα Όρνια, με προέλευση από την Κρήτη, είχαν βρεθεί πέρσι το καλοκαίρι ανήμπορα να πετάξουν από τραυματισμό ή εξάντληση και είχαν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ, η οποία φρόντισε για την περίθαλψή τους.

Πριν την απελευθέρωσή τους και στα τέσσερα πουλιά τοποθετήθηκαν πομποί και υλικά σήμανσης από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE IP 4 NATURA. Πολύ σύντομα τα απελευθερωμένα πουλιά εντόπισαν τις αποικίες και της Κλεισούρας και των Ακαρνανικών Ορέων και δείχνουν να προσαρμόστηκαν ομαλά στο νέο τους περιβάλλον.

Ornio me pompo A Kaltsis Ornio topothetisi pompou A Kaltsis

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, σημειώθηκε ένα ιδιότυπο «ρεκόρ» καθώς στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και γύρω από τις τρεις βασικές αποικίες (Κλεισούρα – Αράκυνθος, Ακαρνανικά Όρη, Εμπεσός – Όρη Βάλτου) βρέθηκαν συνολικά 14 Όρνια με δορυφορικούς πομπούς, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες ήρθαν προς τη Δυτική Ελλάδα πουλιά από διάφορα σημεία των Βαλκανίων! Επαγωγικά εκτιμάται ότι περισσότερα από 100 Όρνια αυτή την περίοδο διαβιούν στην Αιτωλοακαρνανία, επιβεβαιώνοντας την ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία της για τη διατήρηση του κρισίμως απειλούμενου αυτού είδους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Δυστυχώς όλα αυτές οι αισιόδοξες εξελίξεις πρόκειται να ακυρωθούν αν υλοποιηθεί η ανεύθυνη και περιβαλλοντικά επιζήμια πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πετώντας στα σκουπίδια όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, τις υποδείξεις του ΥΠΕΝ και τις γνωμοδοτήσεις των Φορέων Διαχείρισης (Μεσολογγίου και Αμβρακικού) συνεχίζει απτόητη να αδειοδοτεί ανεμογεννήτριες στον πυρήνα των Ακαρνανικών!

Συνολικά οι αδειοδοτημένοι ΑΣΠΗΕ της μίας ανεμογεννήτριας έκαστος έφτασαν τους 15 (!), με τελευταίο «χτύπημα» να είναι η αδειοδότηση άλλων 3 ανεμογεννητριών μέσα στην περιοχή NATURA των Ακαρνανικών και 2 μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, παρά τις ισάριθμες αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αντίστοιχων Φορέων! Αυτή τη στιγμή έχουν αδειοδοτηθεί πλέον ανεμογεννήτριες ακόμα και ακριβώς πάνω από τις φωλιές Όρνιων και Χρυσαετού!

Είναι θλιβερό να βλέπει κανείς από μία τοπική αρχή τέτοια περιφρόνηση για τον φυσικό πλούτο που θα έπρεπε να προστατεύει – φρονούμε, πάντως, πως σύντομα και η τοπική κοινωνία θα υψώσει δυνατότερο λόγο και πράξεις αντίθεσης σε αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις.

1 week flights and wind turbines

Οι πτήσεις μίας εβδομάδας μόνο των Όρνιων με δορυφορικό πομπό στην καρδιά των Ακαρνανικών Ορέων και με κόκκινο κύκλο οι μία-μία αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες των 150+ μέτρων!

ornia me pompo control panel 220418

14 Όρνια με δορυφορικό πομπό βρίσκονται στις αποικίες της Αιτωλοακαρνανίας, όπως προκύπτει από την πλατφόρμα παρακολούθησης που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Balkan Detox

Πηγή: Τα Νέα μας – Hellenic Ornithological Society