Τα Ακαρνανικά Όρη είναι τόπος για τη Φύση και τα Αρπακτικά Πουλιά
Σάββατο 14 Μαΐου: Περιήγηση – ξενάγηση στον πολύτιμο βιότοπο των αρπακτικών πουλιών
Μια ανοιχτή για το κοινό περιήγηση – ξενάγηση στον βιότοπο των γυπών και των αρπακτικών πουλιών στα Ακαρνανικά Όρη διοργανώνει αυτό το Σάββατο, 14 Μαΐου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία. Η περιήγηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και σημείο συνάντησης είναι ο παλιός οικισμός του Βάρνακα (εκκλησία Αγίου Αθανασίου, βλ. χάρτη), μία οχυρή τοποθεσία που περιβάλλεται από τις επιβλητικές κορυφές του ορεινού συγκροτήματος (Μπούμιστος, Περγαντή, Αγραπιδάκι) και βρίσκεται στον πυρήνα του κρίσιμου βιότοπου των Όρνιων.
Ο ερειπωμένος σήμερα παλιός Βάρνακας αποτέλεσε παλιότερα έναν κραταιό οικισμό με ισχυρή κτηνοτροφική παράδοση, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Αλυζίας και του Ξηρόμερου. Η πλούσια κτηνοτροφία είναι που συνδέει στενά και διαχρονικά τον τόπο αυτόν και με τους πληθυσμούς των γυπών, οι οποίοι ως καταναλωτές νεκρών ζώων αποτελούν και τους καθαριστές της Φύσης.
Η περιήγηση διοργανώνεται στο περιθώριο των εργασιών παρακολούθησης του πληθυσμού των Όρνιου (τα Ακαρνανικά φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αποικία του είδους στην ηπειρωτική Ελλάδα) που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τρία είδη γυπών – Πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA.
Σκοπός της περιήγησης είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της προστασίας των πληθυσμών των γυπών και των αρπακτικών πουλιών, και ειδικότερα της διαφύλαξης της ακεραιότητας των βιοτόπων τους, αλλά και η ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις απειλές που αντιμετωπίζουν και κυρίως τη επαπειλούμενη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές του ορεινού όγκου. Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) αδειοδότησε 15 (!) αιολικούς σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) της μιας ανεμογεννήτριας έκαστος, με ύψος άνω των 150 μέτρων και διασκορπισμένες σε όλη την έκταση του κρίσιμου βιότοπου των Όρνιων. Πρόκειται για έναν καταστροφικό και απαράδεκτο σχεδιασμό που πρέπει να σταματήσει από την πίεση των πολιτών και των κοινωνικών φορέων, εφόσον η διοίκηση δεν φροντίζει για τη διατήρηση του οικολογικού, τοπικού και ιστορικού πλούτου των Ακαρνανικών.
Η περιήγηση, τέλος, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών (που φέτος γιορτάζεται στις 14/5), με τη δυτική Αιτωλοακαρνανία να βρίσκεται πράγματι πάνω σε ένα πολυσύχναστο μεταναστευτικό διάδρομο για τα πουλιά, και ιδίως τα μεγάλα αρπακτικά.
Πληροφορίες περιήγησης
Σημείο συνάντησης: Άγιος Αθανάσιος Βάρνακα – βλ. χάρτη
Ώρα συνάντησης: 10:00
Διάρκεια περιήγησης: 2-3 ώρες