Τόπος εξοστρακισμού ανεμογεννητριών οι πολύτιμες νησίδες του Ν. Αιγαίου

Με ιδιαίτερη έκπληξη λάβαμε γνώση του Ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου [1] αναφορικά με τη χωροθέτηση και την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία του Συμβουλίου τάσσεται υπέρ της χωροθέτησης ΑΣΠΗΕ σε νησίδες.

Κατανοούμε σαφώς την πίεση που υφίστανται τα κατοικημένα νησιά του Ν. Αιγαίου από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Αιολικών Σταθμών σε περιοχές οικολογικού ή/και τουριστικού ενδιαφέροντος, παραγκωνίζοντας τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο, η λύση δεν είναι ο εξοστρακισμός των ανεμογεννητριών σε πολύτιμους θύλακες βιοποικιλότητας όχι μόνο εθνικής, αλλά και ευρωπαϊκής και παγκόσμιας σημασίας. Η λύση βρίσκεται στην ορθή χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ μέσω ενός σοβαρού μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, καθώς και το έργο της εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, βάσει των προτάσεων της οποίας θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει με σαφήνεια τη ζωνοποίηση των προστατευόμενων περιοχών στις νησίδες και στον θαλάσσιο χώρο τους, θέτοντας όρους και περιορισμούς με σκοπό την προστασία τους.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι ο λόγος που το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε αβίαστα σε αυτή την πρόταση οφείλεται πιθανά στην εσφαλμένη εντύπωση ότι οι νησίδες είναι άχρηστες, και άρα μπορούν να γίνουν εξέδρες για ανεμογεννήτριες! Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ωστόσο, ότι δεν έχει φτάσει στην πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου η απορριπτική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη χωροθέτηση 106 ανεμογεννητριών σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Ν. Αιγαίου και η καθολική εναντίωση των επιστημονικών φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, η οποία συνοδεύτηκε και από σημαντική τεκμηρίωση.

Όπως έχει επισημανθεί πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως, η κατασκευή και η λειτουργία των ΑΣΠΗΕ θα βλάψει ανεπιστρεπτί την πολύτιμη και εύθραυστη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν οι νησίδες (θαλασσοπούλια, στενοενδημικά είδη φυτών και ασπονδύλων, ερπετά κ.ά.). Σε όλο τον πλανήτη, αντίστοιχες νησίδες είναι αυστηρά προστατευόμενες και η μόνη δραστηριότητα που επιτρέπεται είναι η επιστημονική έρευνα.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου να αποσύρει το αίτημά του, όπως διατυπώθηκε στο Ψήφισμα, για χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ στις νησίδες του Ν. Αιγαίου και να σταθεί θεματοφύλακας της πολύτιμης βιοποικιλότητάς τους.


[1] ΨΗΦΙΣΜΑ: ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

​«Στην 11η/10-11-2021 Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε με την αριθμ. 84/2021 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου το ακόλουθο ψήφισμα: Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία αποφασίζει:

1) Ζητάμε την αναστολή εκτέλεσης των αδειών που έχουν εκδοθεί και τη δυνατότητα μετατροπής τους σε Off Shore, με σχετική πρόβλεψη στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2) Ζητάμε την αναστολή έκδοσης νέων αδειών μέχρι να ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3) Ζητάμε, όλοι ανεξαιρέτως οι φάκελοι πάρκων ανεμογεννητριών να περνούν από τα κατά τόπους αρμόδια Συμβούλια Αρχιτεκτονικής.

4) Είμαστε Υπέρ της χωροθέτησης ανεμογεννητριών σε νησίδες με Εθνικό πρόσημο».

 

Περισσότερα για τη σημασία των νησίδων του Ν. Αιγαίου:
Το χρονικό διάσωσης των “Γκαλαπάγκος της Μεσογείου”

banner nisides Species

www.ornithologiki.gr