11 χρόνια Andros Routes: τα αποτελέσματα και οι παρόντες κίνδυνοι

 Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην πεζοπορική διαδρομή νο 19 στο Φραγκάκι…

11 χρόνια δράσης μετρά ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο», εν συντομία «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου», γνωστός για το εγχείρημα Andros Routes που λειτουργεί από το 2010 στην Άνδρο, αλλά και για τα 2 πολυήμερα φεστιβάλ πεζοπορίας Andros on Foot Festivals, τα οποία έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο του 2018 για πρώτη φορά και τον Οκτώβριο του 2019 για δεύτερη.

11 χρόνια σιωπηλής δράσης σε σχέση με τον όγκο και τον πολυσχιδή χαρακτήρα του εγχειρήματος που, με το πέρασμα του χρόνου, σταδιακά πλαισιώθηκε από 40 σήμερα εθελοντές. Ένα εγχείρημα, το οποίο λειτουργεί κατεξοχήν με εθελοντική εργασία και στηρίζεται από χορηγίες ιδιωτών αλλά και από ίδια έσοδα προερχόμενα από πολλαπλές πηγές (πωλήσεις χάρτη & βιβλίου, συνδρομές ιδιωτών και επιχειρήσεων, δωρεές από ταξιδιωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού, κ.α.)

 

Τα χρόνια που πέρασαν χαρτογραφήθηκε, διανοίχθηκε, σηματοδοτήθηκε, αναδείχθηκε και συντηρήθηκε ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών έκτασης 180km που εκτείνεται σε όλο το νησί της Άνδρου.

 

Η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση

Το 2015 το εγχείρημα Andros Routes έφερε σε πέρας ένα σημαντικό έργο για την Άνδρο: την ευρωπαϊκή πιστοποίηση της συνεχόμενης διαδρομής Andros Route 100km που διατρέχει την Άνδρο από βορρά προς νότο και διέρχεται από σημαντικά μνημεία και τοπία του νησιού.

Η ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας «Leading Quality Trails-Best of Europe» απονεμήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων για πρώτη φορά στα πλαίσια ειδικής τελετής στην εθελοντική ομάδα Andros Routes, στον τότε Δήμαρχο, Θεοδόση Σουσούδη και στον τότε Έπαρχο Δημήτρη Λοτσάρη, κάνοντας περήφανους τους ανθρώπους του νησιού και συντελώντας στη σταδιακή αύξηση του πεζοπορικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Άνδρο.

Έκτοτε, η εθελοντική ομάδα Andros Routes συνέχισε απρόσκοπτα και με μεγάλες δυσκολίες το έργο συντήρησης των διαδρομών, ενώ καθάρισε και σηματοδότησε σταδιακά, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους αρκετών περιοχών της Άνδρου, κυκλικές διαδρομές με σκοπό την ανάδειξη και την αύξηση της επισκεψιμότητας τους, τόσο από κατοίκους όσο και από επισκέπτες της Άνδρου. 

Πλήθος προωθητικών ενεργειών της πεζοπορικής υποδομής της Άνδρου σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την ομάδα διαχείρισης του εγχειρήματος.

Δεκάδες υπήρξαν οι διακρίσεις και τα δημοσιεύματα στον εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο και οι αναφορές στην αξιόλογη πλέον πεζοπορική υποδομή της Άνδρου και στο εγχείρημα φροντίδας και ανάδειξης της υποδομής αυτής, Andros Routes (παρατίθενται ακολούθως σε συνδέσμους*)

Τον Οκτώβριο του 2018, ύστερα από τους απαραίτητους ελέγχους εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας πεζοπόρων, η ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας απονεμήθηκε εκ νέου για τη διαδρομή 100km Andros Route, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας για 3 ακόμη έτη. Η τελετή απονομής αποτέλεσε παράλληλη δράση του 1ου πολυήμερου Φεστιβάλ Πεζοπορίας Άνδρου- 1st Andros on Foot Festival– διάρκειας 23 ημερών και του τριήμερου συνεδρίου της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών, που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στην Άνδρο από τον φορέα μας. Το 2019 ακολούθησε η διοργάνωση του 2ου πολυήμερου Φεστιβάλ Πεζοπορίας Άνδρου- 2nd Andros on Foot Festival- διάρκειας 16 ημερών.

Όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι και σήμερα, απρόσκοπτη και σε 12μηνη βάση υπήρξε η φροντίδα του δικτύου από την ομάδα Andros Routes, η προβολή του νησιού διεθνώς, η ευαισθητοποίηση και γνωριμία επισκεπτών απ’ όλα τα μέρη το κόσμου αλλά και των κατοίκων του νησιού, με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Άνδρου.

Αντίρροπες δυνάμεις…. Προστασία & ανάδειξη μονοπατιών έναντι καταπατήσεων & καταστροφών τους