Από ποιους κινδυνεύει το Μαίναλο; – Arcadia Portal

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι Γορτύνιοι. Άραγε, φταίει μόνο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας   (ΡΑΕ) που εξέδωσε στις 7/11/22 βεβαίωση παραγωγού για την τοποθέτηση τεράστιων αιολικών πάρκων στα βουνά της Αρκαδίας ή μήπως φταίει και το θεσμοθετημένο πολιτικό πλαίσιο, οι κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές με βάση τις οποίες αποφασίζουν τα όργανα του κράτους, συμπεριλαμβανομένου και των ανεξάρτητων αρχών;

Θυμίζουμε πως όταν είχε έρθει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα των ανεμογεννητριών, υπήρξαν στη Γορτυνία φωνές, οι οποίες θέλησαν να περιορίσουν τις αντιδράσεις στα στενά όρια της έκδοσης μιας ανακοίνωσης, ενός ψηφίσματος από τα δημοτικά συμβούλια και της υποβολής ενστάσεων στην αρμόδια   αρχή. Βεβαίως, κανείς δε διαφωνεί ότι   πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι μορφές αντίδρασης, ακόμα και οι διοικητικές – διαδικαστικές που προβλέπει η ίδια η νομοθεσία. Αποδεικνύεται όμως, πως αυτό από μόνο του δε φτάνει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μοναδική παράταξη (τόσο σε περιφερειακό όσο και σε δημοτικό επίπεδο), που από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε πως οι Γορτύνιοι και γενικότερα οι Αρκάδες θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, με διαρκείς κινητοποιήσεις, για να μην «πιαστούμε στον ύπνο». Δυστυχώς, η   περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές κράτησαν τον αρκαδικό λαό στον καναπέ, αναμένοντας τις αποφάσεις της ΡΑΕ.

Αλλά ακόμα και σήμερα, μετά την ετυμηγορία   της ΡΑΕ, παρατηρούμε ότι ορισμένοι επιχειρούν να βγάλουν «λάδι» τις κυβερνήσεις, επικαλούμενοι τις   διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων   (ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού) ότι   δήθεν δεν πρόκειται να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα στα… απάτητα βουνά ή εκεί που εκδηλώνονται οργανωμένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (λες και υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που δεν αντιδρούν για τις ανεμογεννήτριες). Έφτασαν μάλιστα, στο σημείο να αναρωτιούνται δημόσια «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο» (εννοώντας ότι η ΡΑΕ κάνει ό,τι θέλει, αγνοώντας τις εκκλήσεις της… καλής πολιτείας).

Αν δε γνωρίζουν ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο, να τους το πούμε εμείς. Αυτό τον τόπο τον κυβερνάνε οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι καπιταλιστές, οι οποίοι έχουν ξεσαλώσει και δεν πρόκειται να αφήσουν σπιθαμή γης στα βουνά και τα λαγκάδια της χώρας προκειμένου να βγάλουν αμύθητα κέρδη. Αυτό τον τόπο τον κυβερνάει το πολιτικό προσωπικό αυτών των κυρίων, των καπιταλιστών, οι οποίοι έχουν δρομολογήσει σε επίπεδο ΕΕ την πολιτική της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», καταστρέφοντας τις εγχώριες πηγές ενέργειες και οδηγώντας την πλειοψηφία του λαού στην ενεργειακή φτώχεια. Αυτό τον τόπο τον κυβερνάνε όλοι εκείνοι που θησαυρίζουν είτε με κεντροδεξιές είτε με κεντροαριστερές κυβερνήσεις, δίνοντας αέρα στην καπιταλιστική «ανεμογεννήτρια» των ιδιωτικών συμφερόντων.

Σε καμία περίπτωση δε δαιμονοποιούμε τις ΑΠΕ. Το αντίθετο, μάλιστα. Θεωρούμε πως στα πλαίσια του κεντρικού επιστημονικού   σχεδιασμού και της λαϊκής οικονομίας όπου   η ενέργεια θα πάψει να είναι εμπόρευμα (δίχως Χρηματιστήριο Ενέργειας και εμπόριο ρύπων που εκτινάσσουν τις τιμές), θα πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι εγχώριες πηγές, με κριτήριο την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε η χώρα να έχει ενεργειακή επάρκεια και ο λαός φθηνό ρεύμα.

Το ερώτημα λοιπόν, τίθεται ευθέως και απευθύνεται σε όλους όσοι δικαίως αγανακτούν σήμερα για τις ανεμογεννήτριες στην Αρκαδία: “Είστε διατεθειμένοι να αμφισβητήσετε πολιτικά την εξουσία των καπιταλιστών που ξεσαλώνουν σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος;” Αν ναι, ελάτε να συμπορευτούμε. Εσείς είστε η πραγματική ρυθμιστική αρχή, εσείς καλείσθε να αποφασίσετε.

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 19/11/22

Πηγή:  Arcadia Portal